Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Βουλευτές και Τσούκας στο Υπουργείο για τους ελαιοτριβείς

15 Μαρτίου 2019 / 18:35

ΑΘΗΝΑ. Συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρουσία του Υπουργού, Σ. Αραχωβίτη, είχαν…

… οι δύο κυβερνητικοί βουλευτές Κέρκυρας, Φωτεινή Βάκη και Κώστας Παυλίδης και ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Ιονίων, Σ. Τσούκας, παρουσία εκπροσώπων του Συλλόγου Ελαιοτριβέων Κέρκυρας (Σ. Κρητικός, Αλ. Αλαμάνος, Χαρ. Παργινός).
Στη συνάντηση συζητήθηκαν διεξοδικά, θέματα που αφορούν τη βιωσιμότητα του κλάδου των ελαιοτριβέων αλλά και ευρύτερα τον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής της Π.Ε. Κέρκυρας. Ειδικότερα, συζητήθηκε το θέμα διάθεσης των υγρών βιομηχανικών αποβλήτων (μούργα / κατσίγαρος) των ελαιοτριβείων χαμηλής όχλησης.
Λόγω θεσμικών παραλείψεων, αλλά και της γεωμορφολογικής ιδιαιτερότητας του νησιού (πολλά ανισόπεδα μέρη και πλαγιές), την ισχυρή πυκνοκατοίκηση και τα μεγάλα ποσοστά βροχόπτωσης, ζητήθηκε η τριετής παράταση των υφιστάμενων αδειών λειτουργίας, με παράλληλη τήρηση των περιβαλλοντικών δεσμεύσεων στο μέτρο του εφικτού. Ώστε, ειπώθηκε, «να μην κινδυνεύσουν με οριστικά κλείσιμο τα 16 απ’ τα 57 ελαιοτριβεία της Κέρκυρας».
Η συγκεκριμένη χρονική παράταση ζητήθηκε έως ότου ολοκληρωθεί η δημιουργία σύγχρονης βιομηχανικής μονάδας επεξεργασίας πυρήνα, υγρών βιομηχανικών αποβλήτων κλπ., για την παραγωγή εδαφοβελτιωτικών και λοιπών προϊόντων.
Από υπουργικής πλευράς, τονίστηκε πως επιβάλλεται να πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη και με άλλα συναρμόδια Υπουργεία, για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Επίσης, αναλύθηκαν ζητήματα που αφορούν το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τις ειδικότερες απαιτήσεις της ΠΙΝ, τονίστηκε η ανάγκη λειτουργίας του Ινστιτούτου Ελαίας Κέρκυρας και οι απαραίτητες προσλήψεις και η ανάγκη συνολικής στήριξης του αγροτικού τομέα.
Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου δεσμεύτηκε πως, σε συνεργασία με τους θεσμικούς εκπροσώπους της Κέρκυρας, θα συνεισφέρουν στο μέτρο που τους αναλογεί, για την επίλυση των θεμάτων.