Καβγάς Κράτσα-Γαλιατσάτου για την οικία Γιαλλινά στην Κέρκυρα!

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επίθεση του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων Θ. Γαλιατσάτου κατά της ανθυποψηφίας του με την ΝΔ, Ρόδης Κράτσα… Αιτία μια αναφορά της (στην επίσημη ιστοσελίδα της) σε «Μουσείο Γιαλλινά»

15
Μαρτίου / 2019

- το οποίο, όπως σημειώνει η πλευρά του Περιφερειάρχη, «πολύ απλά δεν υφίσταται, δεν έχει λειτουργήσει ποτέ». Και το κείμενο συνεχίζει: «Η κ. Κράτσα ζει σε μια εικονική πραγματικότητα. Σε γλαφυρό ύφος απαντά η Ρόδη Κράτσα «Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό του κεφαλιού του»»!. 

Η απορία του Θ. Γαλιατσάτου

«Η αλήθεια είναι ότι γνωρίζαμε ότι η κα. Κράτσα πάσχει από παντελή έλλειψη γνώσης της πραγματικότητας στα νησιά μας, αυτής που με κόπο, πολύ εργασία και συνεχείς προσπάθειες καταφέρνουμε μέρα την μέρα να αντιστρέψουμε. Αυτής που κληρονομήσαμε από δεκαετίες διακυβέρνησης ανθρώπων που διαχειρίστηκαν πακτωλούς χρημάτων, ανθρώπων που ανήκουν στον ίδιο κομματικό χώρο με την κα. Κράτσα, ανθρώπων που πολύ λίγο αν όχι καθόλου νοιάστηκαν για τον τόπο μας.
 
Εκείνο που δεν γνωρίζαμε όμως, είναι ότι η κα. Κράτσα ζει σε μια εικονική πραγματικότητα. Σ΄ έναν τόπο που το πρωινό της περνά με επισκέψεις στο Μουσείο Γιαλλινά της Κέρκυρας, το οποίο μάλιστα σε πρώτη ευκαιρία προτείνει προς επίσκεψη και σε φίλους από διάφορες χώρες του κόσμου.
Και όχι, τα παραπάνω δεν είναι δικά μας λόγια.
Η  ίδια η κα. Κράτσα, στο επίσημο site της, σε μια  ατράνταχτη απόδειξη ότι δεν γνωρίζει ούτε τα βασικά για τα νησιά μας, με συνέπεια να καθίσταται επικίνδυνη, προτρέπει φίλους να «γνωρίσουν και να προβάλλουν περισσότερο την Ελλάδα», επισκεπτόμενοι «μουσεία που αναδεικνύουν τον πολιτισμό και την ιστορία μας» και «εκφράζουν την ψυχή, την ιστορία και τα ιδιαίτερα γεωφυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής». Ως τέτοιο παράδειγμα η κα. Κράτσα αναφέρει το ΜΟΥΣΕΙΟ ΓΙΑΛΛΙΝΑ, ΚΕΡΚΥΡΑΣ!!! Το οποίο, όπως όλοι γνωρίζουμε, πολύ απλά δεν υφίσταται, δεν έχει λειτουργήσει ποτέ.
Και που αγωνιζόμαστε, μαζί με τους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου, να κατασκευαστεί, να λειτουργήσει και να μεγαλουργήσει προσδίδοντας κύρος και πρόσθετους χώρους πολιτισμού στην Κέρκυρα. Προς τούτο άλλωστε η σημερινή Περιφερειακή Αρχή εξασφάλισε χρηματοδότηση 5εκ. ευρώ για να καταστεί το κτίριο λειτουργικό και η φιλοξενία της συλλογής των έργων τέχνης ασφαλής.
 Φυσικά δεν περιμένουμε η γκάφα ολκής της κας. Κράτσα, να λάβει την ευρεία δημοσιότητα των διάσημων λάστιχων του αυτοκινήτου της, που κακοπάθησαν στους δρόμους της Κέρκυρας. Άλλωστε πόσο σοβαρό είναι μια υποψήφια Περιφερειάρχης των νησιών μας να μην γνωρίζει αν υφίσταται ή όχι Μουσείο που φιλοξενεί το έργο ενός από τους διασημότερους Επτανήσιους καλλιτέχνες; Πόσο σοβαρό είναι εντέλει ένας υποψήφιος να μην γνωρίζει ούτε τα βασικά για την έδρα της Περιφέρειας;
 Αυτό απομένει να το απαντήσουν τουλάχιστον οι πνευματικοί άνθρωποι του τόπου, και όλοι εκείνοι που θα κληθούν με την ψήφο τους τον Μάιο να συνεχίσουν να οδηγούν τα Ιόνια Νησιά στην ανάπτυξη και τη δημιουργία.
Υ.Γ: Αλήθεια, για να μην μείνουμε με την απορία, αυτό το Μουσείο που επισκέφθηκε η κα. Κράτσα και το συστήνει ως «Μουσείο Γιαλλινά», που ακριβώς βρίσκεται στην Κέρκυρα;»

Ρόδη Κράτσα:«Λαγός τη φτέρη έσειε, κακό του κεφαλιού του»….
 
«Μόνο με αυτή τη φράση θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει τις απεγνωσμένες προσπάθειες του Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων να καλυφθεί πίσω από την αναλγησία και την αδιαφορία της Περιφερειακή του Αρχής για τα όσα θα έκανε, αλλά δεν έκανε….
Στο περιστατικό, ο λαγός προσπαθεί να κρυφτεί, την ώρα που τον κυνηγάνε, μέσα στις φτέρες. Αλλά ξεχνά και βόσκει μέσα σ' αυτές και δυστυχώς για αυτόν γίνεται αντιληπτός…
Έτσι και ο Περιφερειάρχης περίτρανα ρωτά που είναι το Μουσείο Γιαλλινά; Και αποκαλύπτεται…
Να του θυμίσουμε πως μπορεί ο ίδιος όταν ήρθε στην Κέρκυρα, να μην επισκέφθηκε κανένα από τα ιστορικά αξιοθέατα του νησιού, εντούτοις, από το 2010  όταν εκλάπησαν πίνακες από την οικία  Γιαλλινά, του σημαντικού επτανήσιου ζωγράφου Άγγελου Γιαλλινά (1857-1939), ξεκίνησαν όλες οι προσπάθειες της αναστήλωσης του κτιρίου το οποίο ακόμη και σήμερα βρίσκεται υπό κατάρρευση, παρότι από το 2017 εγκρίθηκε η Προγραμματική  Σύμβαση (προϋπολογισμού 5.070 εκ €), (βασιζόμενη σε ώριμη μελέτη που προϋπήρχε), μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού, του Δήμου Κέρκυρας, της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και του Ιδρύματος Γιαλλινά, για την υλοποίηση της Πράξης «Αποκατάσταση και επανάχρηση διατηρητέου κτιρίου Πινακοθήκης Άγγελου Γιαλλινά» και της υποβολής πρότασης χρηματοδότησης της,
Έκτοτε δεν έγινε δυστυχώς τίποτε…
Βεβαίως, η φήμη του σημαντικού επτανήσιου ζωγράφου Άγγελου Γιαλλινά, δεν περιορίστηκε όλα αυτά τα χρόνια στην αδιαφορία του κ. Γαλιατσάτου για την ανάδειξη της Κέρκυρας......
Άπειρα είναι τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στην οικία του Άγγελου Γιαλλινά, σε Ελλάδα και Ευρώπη, που προτρέπουν τους επισκέπτες της Κέρκυρας να δουν  το αρχοντικό του Κερκυραίου υδατογράφου Άγγελου Γιαλλινά, που το 1992 λειτούργησε ως πινακοθήκη, ενός ζωγράφου διεθνούς ακτινοβολίας, καθώς, τα έργα του έχουν αποκτήσει ευρωπαϊκή φήμη…
Ας μη κρίνει λοιπόν την προσπάθεια των Ελλήνων Ευρωβουλευτών να αναδείξουν την Ελλάδα και τη ιστορία της, δη εμού της ιδίας που επί δεκαπέντε συνεχή χρόνια ως Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήμουν κοντά στο Ιόνιο και το μεγάλο πολιτισμικό πλούτο των νησιών του.
Ο καθένας κρίνεται για το έργο του.
Μπορεί λοιπόν ο κ. Γαλιατσάτος να μην έχει γνώση της Κέρκυρας, και να μην ζει τον πολιτισμό της όπως το αποδεικνύει περίτρανα, ο θεσμός  όμως που εκπροσωπεί θα πρέπει να τον καταστήσει υπεύθυνο, έστω και την ύστατη στιγμή, πριν αποχωρήσει από το νησί!!!»