Την Τετάρτη των Τεφρών, 13 Μαρτίου, τελέστηκε η Θεία Λειτουργία στον Duomo

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Τετάρτη των Τεφρών είναι η πρώτη ημέρα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής (η δικιά μας Καθαρά Δευτέρα) για τη Δυτική Χριστιανοσύνη. Για την ημέρα αυτή καίγονται

14
Μαρτίου / 2019

τα βάγια της προηγούμενης χρονιάς και με την τέφρα (στάχτη) που θα δημιουργηθεί αφού ευλογηθεί σχηματίζει ο ιερέας το σήμα του σταυρού στο μέτωπο του κάθε πιστού λέγοντας «Θυμήσου άνθρωπε ότι χώμα είσαι και εις το χώμα θα επιστρέψεις» ως σημείο μετάνοιας. Οι πιστοί καλούνται να μεταστραφούν εν όψιν του ερχομού του Πάσχα αλλά και για να τους επισημανθεί ότι είναι φθαρτοί και δεν είναι μόνιμοι σε αυτή την ζωή.

Κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας και μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου έγινε η ευλογία της στάχτης όπου και έγινε και η επίθεση της τέφρας στα μέτωπα των πιστών ως ξεκίνημα της Τεσσαρακοστής. Κατά την ομιλία του ο εφημέριος τόνισε το νόημα των ημερών για νηστεία, προσευχή και αγαθοεργία αλλά και τον τρόπο που θα πρέπει να συμπεριφέρεται ο Χριστιανός κατά τις ημέρες αυτές.
Η στάχτη είναι σημείο μετάνοιας, που συνηθιζόταν από τους πρώτους χριστιανούς. Διότι, όπως βροντοφώναξε ο Προφήτης, «Εγώ ειμί γη και σποδός» («Εγώ είμαι χώμα και στάχτη»).
Ο ιστορικός Ευσέβιος (260/265 - 339/340) αναφέρει χαρακτηριστικά ότι οι μετανοούντες αιρετικοί καλύπτονταν με στάχτη, όταν ζητούσαν από τον Πάπα Ζεφυρίνο να τους επαναφέρει στους κόλπους της εκκλησίας.

 

Ελένη Κορωνάκη