Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι αποφασίστηκε στη διυπουργική για τα απορρίμματα της Κέρκυρας

απορρίμματα
13 Μαρτίου 2019 / 19:50

Nα επισπευσθούν οι διαδικασίες - Καμία αλλαγή στα σχέδια της κυβέρνησης

Η ανακοίνωση του Υπουργεία μετά το πέρας της σύσκεψης: «Διυπουργική σύσκεψη για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Κέρκυρα, πραγματοποιήθηκε σήμερα υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη.

Σε αυτή συμμετείχαν ο υπουργός Εσωτερικών Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος, ο γ.γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων, Ευάγγελος Καπετάνιος και ο γ.γ. Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής. Στη σύσκεψη παρέστησαν επίσης, ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Θεόδωρος Γαλιατσάτος και ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κωνσταντίνος Νικολούζος.

Μετά από συζήτηση και αφού εκτιμήθηκαν οι εξελίξεις οι πρόσφατες διοικητικές ενέργειες, διαπιστώθηκε πως, σε ό,τι αφορά την οριστική διαχείριση των απορριμμάτων στο νησί, ολοκληρώθηκε η οριστική μελέτη για την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων στο Τεμπλόνι, καθώς επίσης προχωρά η ανάθεση μελέτης του αντίστοιχου ΧΥΤΥ. Για τα δύο αυτά έργα επίκειται η ένταξη τους στο ΕΣΠΑ, με χρηματοδότηση ύψους περίπου 50 εκ. ευρώ.

Επίσης επισπεύδεται η υλοποίηση των τεσσάρων έργων διαλογής στην πηγή, βιοαποβλήτων και ανακύκλωσης, και της δημιουργίας πράσινων σημείων, που έχουν ενταχθεί στο ΕΣΠΑ με προϋπολογισμό 2,9 εκ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά το μεταβατικό στάδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, εντός Μαρτίου θα υπογραφεί η σύμβαση και θα γίνει η εγκατάσταση του αναδόχου, ώστε να αρχίσει η αποκατάσταση και εν συνεχεία η λειτουργία του ΧΥΤΥ Νότιας Κέρκυρας (Λευκίμμη).

Μετά την αδειοδότηση του χώρου των 5 στρεμμάτων στα Αδελφάτα, θα ξεκινήσει το προσεχές διάστημα η μεταφορά δεματίων υπολειμμάτων από το Τεμπλόνι, ενώ μέχρι τέλος Μαρτίου θα ξεκινήσει η ενισχυμένη λειτουργία των 2 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στο Τεμπλόνι.

Ακόμη, μετά την αγορά και απαραίτητη αδειοδότηση του όμορου οικοπέδου 52 στρεμμάτων στο Τεμπλόνι, θα ξεκινήσουν, εντός του Απριλίου, τα απαραίτητα έργα υποδομής για την προσωρινή εναπόθεση δεμάτων υπολείμματος ενώ εντός του Απριλίου ξεκινούν τα έργα αποκατάστασης του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου, ύψους 3,7εκ ευρώ».