Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οι ΑΝΕΛ για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Ημέρα της Γυναίκας
08 Μαρτίου 2019 / 12:05

Η 8η Μαρτίου είναι μια εμβληματική ημέρα για τις γυναίκες.Ημέρα τιμής,μνήμης και ανάδειξης των αγώνων που έδωσαν οι γυναίκες

στην ιστορική διαδρομή για την ισότιμη συμμετοχή τους σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, για την κατοχύρωση της ισότητας και την εξάλειψη των διακρίσεων σε βάρος τους, για την αξιοπρέπειά τους.Η σημερινή επέτειος είναι η οφειλόμενη απόδοση τιμής στη Γυναίκα, που μοχθεί καθημερινά διεκδικώντας καλύτερη ποιότητα ζωής και μάχεται για την εξάλειψη των διακρίσεων για την προστασία της γυναικείας αξιοπρέπειας και προσωπικότητας.Αποτελεί όμως και ημέρα προβληματισμού,περίσκεψης και απολογισμού της προόδου που έχει επιτευχθεί προς την ισότητα των φύλων σε όλο τον κόσμο, ημέρα σκέψης και δράσης και ένα ακόμη βήμα για την εμπέδωση και προστασία των δικαιωμάτων τους.
Η σύγχρονη γυναίκα, εργαζόμενη, άνεργη,μητέρα, συνταξιούχος, σηκώνοντας το μεγάλο βάρος του πολλαπλού της ρόλου συμβάλλει αδιάκοπα στην κοινωνική και οικονομική ζωή και συνεχίζει να πρωτοπορεί στον αγώνα για την προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων σε μια κοινωνία δικαιοσύνης και ευημερίας. Η οικονομική κρίση άλλαξε τις ζωές όλων μας, με αρνητικές συνέπειες αλλά με διαφορετικές επιπτώσεις. Οι γυναίκες αναμφίβολα χτυπήθηκαν περισσότερο από την κρίση. Οι ανισότητες μεγάλωσαν, οι διακρίσεις οξύνθηκαν. Είτε στον χώρο εργασίας είτε στο σπίτι, η γυναίκα έγινε η μικρή ηρωίδα της καθημερινότητας.Αυτή την γυναίκα τιμούμε σήμερα που δίνει καθημερινά τον δικό της αγώνα να ανταποκριθεί στον πολυδιάστατο ρόλο της ως μητέρα, σύζυγος και εργαζόμενη.
Θα πρέπει με κάθε τρόπο,η σημερινή επέτειος να μην καταλήξει σε μια τυπική ανταλλαγή ευχολογίων και καλών προθέσεων που επαναλαμβάνονται κάθε χρόνο. Είναι η ημέρα που οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε πως τα δικαιώματα που απολαμβάνουν οι γυναίκες σήμερα, ιδίως στις δυτικές κοινωνίες, δεν ήταν πάντα αυτονόητα, αλλά κατακτήθηκαν με κοινωνικούς συλλογικούς αγώνες και πολλές θυσίες, κόντρα σε στερεότυπα και ιστορικές προκαταλήψεις. Υπάρχουν κοινωνίες που ακόμη και σήμερα υποτιμούν ή απαξιώνουν τον κοινωνικό ρόλο της γυναίκας.Ο αγώνας για ελευθερία,ισότητα και σεβασμό στη γυναικεία υπόσταση αφορά όλες τις κοινωνίες και πρέπει να είναι διαρκής.
Ας μην ξεχνάμε ότι η συμμετοχή των γυναικών σε κάθε μορφής δραστηριότητα είναι καθρέφτης της συνοχής της κοινωνίας και της λειτουργίας της Δημοκρατίας.