Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σκακιστική άνοιξη στους Παξούς

Σκάκι
07 Μαρτίου 2019 / 09:41

Αφιέρωμα στην αξιόλογη σκακιστική δραστηριότητα στο νησί

ΓΑΪΟΣ. Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα από τη δουλειά που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια για τη διάδοση και την ανάπτυξη του σκακιού στους Παξούς. Κεντρικό ρόλο σε αυτή την σκακιστική άνοιξη του νησιού έχει παίξει το Τμήμα Σκακιού του Α.Σ. ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ ΠΑΞΩΝ. Ο Σύλλογος που δραστηριοποιείται με επιτυχία στο άθλημα της καλαθοσφαίρισης (και πρόσφατα του τένις) πριν από τρία χρόνια δημιούργησε και σκακιστικό τμήμα με έμφαση στην εκμάθηση του δυσκολότερου πνευματικού παιχνιδιού στον κόσμο στα παιδιά κυρίως του Δημοτικού. Σημαντικό ρόλο σε αυτό έπαιξε η συνεργασία του Ποσειδώνα Παξών με τον προπονητή του Σ.Π.Ζ. Κέρκυρας, Δημήτρη Κολυτά, ο οποίος με την εμπειρία του βοήθησε να οργανωθεί η προσπάθεια που προσέλκυσε πολλά παιδιά στα μαθήματα σκακιού. Τα μαθήματα ξεκίνησαν στον ιδανικό χώρο, τη Βιβλιοθήκη του Κοινωφελούς Ιδρύματος Παξών (ΚΙΠ) και πολύ σύντομα είχαν εξαιρετικά αποτελέσματα. Ενδεικτικές της καλής δουλειάς που γίνεται στους Παξούς είναι όλες οι δραστηριότητες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια και που παρουσιάζουμε στο σημερινό μας αφιέρωμα.
 
- Μάιος 2016 : Διεξαγωγή του 1ου σχολικού πρωταθλήματος  Δημοτικού Σχολείου Παξών Ιούνιος 2016: 1ο τοπικό πρωτάθλημα Παξών

-Σημαντική συμμετοχή είχαν οι μαθητές των Παξών στο Σχολικό Πρωτάθλημα Δυτικής Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο 2017 στην Κέρκυρα. Πήραν μέρος 10 παιδιά με πολύ καλά αποτελέσματα: Α’ Δημοτικού: Δήμητρα Αλεξανδρή: 5η θέση και πρόκριση στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα, Βαλέρια Βλαχοπούλου: 9η θέση, Γ’ Δημοτικού: Σπύρος Αργυρός, 7η θέση, Μάριος Μπιμπλής: 20η θέση. Επίσης ο Λέντιο Κούκια τερμάτισε 3ος στην κατηγορία της Β’ Λυκείου και 9ος στην Τελική Γενική Κατάταξη Πρωταθλήματος Δυτικής Ελλάδας και πήρε τελικά την πρόκριση στο Πανελλήνιο Σχολικό Πρωτάθλημα Σκακιού στο Λουτράκι. Στο Ομαδικό Πρωτάθλημα Δυτικής Ελλάδας η ομάδα του Δημοτικού Παξών, που αποτελούνταν από τους Σπύρο Αργυρό, Μάριο Μπιμπλή, Δήμητρα Αλεξανδρή και Βαλέρια Βλαχοπούλου τερμάτισε στην 9η θέση σε σύνολο 23 ομάδων.
 
- Χάρη στην ευγενική χορηγία της Α.Μ.Κ.Ε. "Φίλοι των Παξών" το Τμήμα Σκακιού του Α.Σ. ΠΟΣΕΙΔΩΝΑ ΠΑΞΩΝ έστειλε ομάδα στο παράλληλο τουρνουά ερασιτεχνών του κορυφαίου σκακιστικού τουρνουά στον κόσμο, του ΤΑΤΑ Steel στην Ολλανδία τον Ιανουάριο του 2018. Αν και το τουρνουά αυτό είναι για ενήλικους, οι διοργανωτές δέχτηκαν να συμμετέχουν πέρα από τον προπονητή Δημήτρη Κολυτά και οι 2 μικρές αδελφές Αλεξανδρή.
 
- Η συμμετοχή των Παξινών μαθητών συνεχίστηκε και στο Πρωτάθλημα Δυτικής Ελλάδας τον Φεβρουάριο του 2018. Για την τελική φάση του 30ου Πανελλήνιου Σχολικού Πρωταθλήματος του 2018 στην Αθήνα προκρίθηκαν και αγωνίστηκαν οι Δήμητρα Αλεξανδρή, Βαλέρια Βλαχοπούλου, Σαββίνα Ανεμογιάννη από το Σχολικό Κέντρο Παξών και ο Σπύρος-Σοφοκλής Βλαχόπουλος από το Γυμνάσιο.

- 1ο Σχολικό Πρωτάθλημα Γυμνασίου- Λυκείου Παξών 4 Μαΐου. Νικητής ο Λέντιο Κούκια

- 2ο Σχολικό Πρωτάθλημα Σχολικού Κέντρου Παξών στις 9 Μαΐου 2018. Χρυσό μετάλλιο και κύπελλο στην Βαλέρια Βλαχοπούλου, Ασημένιο στον Σίμο Απέργη και Χάλκινο στον Κωνσταντίνο Γριμάνη.

- Ο Κερκυραίος γκρανμαίτρ και 5 φορές πρωταθλητής Ελλάδας Σπύρος Σκέμπρης επισκέφτηκε τους Παξούς στις 21 και 22 Ιουνίου 2018. Παρέδωσε μαθήματα σκακιού στην Βιβλιοθήκη του Κ.Ι.Π. και έκανε επίδειξη σιμουλτανέ  στην πλατεία του Γαϊου, όπου αντιμετώπισε ταυτόχρονα 30 παίκτες όλων των ηλικιών.

- Το 3o Τοπικό Πρωτάθλημα Σκακιού Παξών διοργανώθηκε στην βιβλιοθήκη του Κ.Ι.Π. (Γάιος) την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου 2018. Συμμετέχοντες 16, από τους οποίους 5 παιδιά. Νικητής ο Δημήτρης Κάγκας

- 14-16 Ιανουαρίου 2019: 2η συμμετοχή του Ποσειδώνα Παξών στο ερασιτεχνικό τουρνουά των Πολιτιστικών Χωριών της Ευρώπης στα πλαίσια του Tata Steel Chess Tournament.

- Πρόσφατα ο Ποσειδώνας Παξών ξεκίνησε συνεργασία και με τον προπονητή του Σ.Π.Ζ. Κέρκυρας Μάνο Ναθαναήλ.
 
Ήδη έχουν γίνει οι ενέργειες, ώστε το τμήμα Σκακιού του Ποσειδώνα να ενταχθεί στη δύναμη της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, ώστε η ομάδα του Σωματείου να μπορεί να πάρει μέρος και στις επίσημες διασυλλογικές διοργανώσεις, αλλά και οι σκακιστές του συλλόγου να μπορούν να παίρνουν μέρος σε ατομικά τουρνουά αξιολογημένα τουρνουά της παγκόσμιας σκακιστικής ομοσπονδίας FIDE. Αξίζουν συγχαρητήρια στους δραστήριους υπεύθυνους του Ποσειδώνα Παξών, καθώς σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα μπόρεσαν να πετύχουν πολλά και σημαντικά πράγματα.