Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ποιος νομοθετεί σ’ αυτόν τον τόπο;*

editorial
06 Μαρτίου 2019 / 17:34

Η ομιλία της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο, όπου η παρένθετη τροπολογία για τη διαίρεση λίγων δήμων, προεξάρχοντος του κερκυραϊκού, προκάλεσε ισχυρές εντυπώσεις.

Με την τοποθέτησή της θόλωσαν ακόμα περισσότερο τα νερά, στα οποία θα έπρεπε να καθρεφτίζεται διαυγώς, η φάτσα του επινοητή και η τεκμηρίωση της εσπευσμένης νομοθετικής πρωτοβουλίας. Όσοι συμμερίζονται τις επιφυλάξεις της δεν είναι λίγοι ενώ προφανώς δεν είναι ενεργούμενα και απότοκα της νεοδημοκρατικής καμπάνιας. Οι προβλέψεις της εσπευσμένης διάσπασης, δεδομένης και της αντίθεσης εμβληματικών, κερκυραϊκών φορέων, όλων των δημοτικών παρατάξεων και του ίδιου του δημάρχου, προιονίζονται μια εισέτι αποσταθεροποίηση της χαμηλής αποτελεσματικότητας δημοτικής μηχανής. Άγνωστο παραμένει ακόμα ποιος και με ποια κριτήρια επέλεξε τα όρια των τριών νέων δήμων. Σε τελική ανάλυση το ερώτημα στα χείλη όλων παραμένει, γιατί τώρα και γιατί έτσι;


Όσο για το φρόνημα και την επιρροή στους κατοίκους της Λευκίμμης, όσο είναι αλήθεια ότι ακροβολίζονται οι φασίστες να κάνουν παιχνίδι με τις αστοχίες της δημοκρατικής Πολιτείας άλλο τόσο είναι υπερβολικό να πιστώνεται σ’ αυτούς ολόκληρη περιοχή επειδή αντιδράει. Η επιδειχθείσα πολιτική αβελτηρία στην προκείμενη περίπτωση, οι κραυγαλέες αντιφάσεις και η διοικητική ανικανότητα, που δεν βαραίνουν αποκλειστικά και μόνον τη δημοτική Αρχή, παίρνουν τη θέση αυτοεπιβεβαιούμενης προφητείας. Οι αρχιτεκτονικοί αυτοσχεδιασμοί στην Αυτοδιοίκηση είναι δυνατόν να βραχυκυκλώσουν περισσότερο τα πράγματα σε βάρος της κοινής υπόθεσης και των τοπικών κοινωνιών. Επισημαίνεται τέλος ότι ο διχαστικός λόγος εξ’ ορισμού ευνοεί τις ολοκληρωτικές δοξασίες ενώ ενθαρρύνει ό, τι εμφανίζεται αδιάλλακτο, ανεξαρτήτως αφορμής. Εν ολίγοις, έχετε το νου σας!

*Κατά το ανάλογο, «ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;», του Κων/νου Καραμανλή μετά τη δολοφονία του βουλευτή της ΕΔΑ, Γρηγόρη Λαμπράκη.