Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Για μια χώρα που θα δίνει ευκαιρίες στην νέα γενιά

Στέφανος Γκίκας
05 Μαρτίου 2019 / 14:41

Άρθρο του Στέφανου Γκίκα*

Το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον της χώρας συνηθίζεται να αναλύεται από την σκοπιά των εργαζομένων, των επιχειρηματιών και των συνταξιούχων. Συνήθως, κάνουμε το λάθος να μην δίνουμε την δέουσα σημασία στα νέα παιδιά, στους εφήβους, στους φοιτητές, στους σπουδαστές και στους νέους ανθρώπους. Πρόκειται για λάθος,  καθώς η συγκεκριμένη γενιά, είτε έχει ζήσει το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής της κατά την διάρκεια της κρίσης, είτε βρέθηκε αντιμέτωπη με αυτήν όταν ήταν έτοιμη να ξεκινήσει την επαγγελματική της σταδιοδρομία.
 
Οι νέοι άνθρωποι είναι το μέλλον της χώρας και μία μέρα θα πάρουν τα ηνία της  Ελλάδας στα χέρια τους. Για αυτό τον λόγο οφείλουμε να εστιάσουμε σε αυτούς, να ασχοληθούμε με τους προβληματισμούς και τις αγωνίες τους και να μελετήσουμε τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων τους. 
 
Στην Ελλάδα, μόλις το 52% των ατόμων ηλικίας 20 – 34 ετών εργάζεται, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κυμαίνεται στο 80 %. Παράλληλα, το 43% των πτυχιούχων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απασχολείται σήμερα σε μία δουλεία η οποία είναι κατώτερη των τυπικών ακαδημαϊκών του προσόντων, ενώ το 82% των νέων θεωρεί, ότι το εκπαιδευτικό σύστημα δεν τους προετοιμάζει για την αγορά εργασίας.
 
Η Νέα Δημοκρατία, αντιλαμβανόμενη τον προβληματισμό των νέων για την επαγγελματική τους αποκατάσταση, έχει διατυπώσει συγκεκριμένους στόχους, όπως  είναι η ισότιμη πρόσβαση σε ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο θα εξοπλίζει τους νέους με σύγχρονες γνώσεις και δεξιότητες, ενώ θα ενισχύει την ίδια ώρα την οικονομική ανάπτυξη αλλά και την κοινωνική πρόοδο.
 
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του Κόμματος προβλέπει μεταξύ άλλων την ενίσχυση του επαγγελματικού προσανατολισμού και την καθιέρωσή του από το Γυμνάσιο, ώστε να δίνεται η δυνατότητα ανάδειξης των κλίσεων και των δεξιοτήτων των παιδιών. Προγραμματίζεται επίσης η ίδρυση Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων, που αναπτύσσουν νέες καινοτόμες διδακτικές και παιδαγωγικές μεθόδους και συνεργάζονται με επιχειρήσεις του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. 
 
Επιπλέον, προκειμένου οι φοιτητές και οι απόφοιτοι να έχουν περισσότερες ευκαιρίες για μία επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία, η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει την διασύνδεση των ΑΕΙ με την αγορά και την επιχειρηματικότητα. Με αυτό τον τρόπο η επιστημονική γνώση και οι νέες ιδέες θα διαχέονται στην πραγματική οικονομία και οι φοιτητές θα έρχονται σε άμεση επαφή με αυτήν.
 
Με αυτές τις πολύ συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες είναι υλοποιήσιμες, θέλουμε να δώσουμε στα νέα παιδιά καλύτερα εφόδια για την επαγγελματική τους ζωή, για να μπορέσουν να χτίσουν την καριέρα τους σε όποιο τομέα εκείνα επιθυμούν και όπου εκείνα έχουν κλίση, την οποία θα έχουν ανακαλύψει και καλλιεργήσει έγκαιρα.
 
Γνωρίζουμε όλοι, ότι η οικονομική κρίση και η πολιτική αβεβαιότητα οδήγησε πολλούς νέους ανθρώπους να εγκαταλείψουν την Πατρίδα μας. Βάσει υπολογισμών, 500.000 νέοι έφυγαν τα τελευταία 10 χρόνια από την χώρα, αναζητώντας στο εξωτερικό ένα καλύτερο μέλλον. Πρόκειται για το φαινόμενο του «brain drain», της διαρροής, δηλαδή, επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό.
 
Στην Νέα Δημοκρατία είμαστε πεπεισμένοι πως ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του «brain drain» είναι η δημιουργία καλών θέσεων εργασίας, πράγμα που γίνεται μόνο μέσα από πολλές ιδιωτικές επενδύσεις. Για αυτό, το «brain drain» συνδέεται και άμεσα με το πρόγραμμά μας για την οικονομία, το οποίο ο Πρόεδρος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει συνοψίσει εύστοχα σε μία πρόταση: «Λιγότεροι φόροι και εισφορές, περισσότερες επενδύσεις και καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας.»
 
Συγκεκριμένα, για την ενθάρρυνση επενδύσεων στον ιδιωτικό τομέα, το οικονομικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας προτείνει την μείωση του φορολογικού συντελεστή στα επιχειρηματικά κέρδη από 29% στο 20% και της φορολόγησης στα μερίσματα από 15% στο 5%. Επιπλέον, έχουμε επεξεργαστεί και παρουσιάσει συγκεκριμένα μέτρα για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και για την διευκόλυνση της ίδρυσης και της λειτουργίας των μικρών επιχειρήσεων και των δραστηριοτήτων των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ θα δοθούν και φορολογικά κίνητρα σε επιχειρήσεις που προχωρούν σε επενδύσεις. Συνολικά, το πρόγραμμά μας προβλέπει την μείωση της πραγματικής φορολογικής επιβάρυνσης των επιχειρήσεων από το 40%, που είναι σήμερα, στο 24%.
 
Πρόκειται για πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο την προσέλκυση επενδύσεων και κατά συνέπεια την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Με αυτό τον τρόπο οι νέοι οι οποίοι έφυγαν στο εξωτερικό κυνηγώντας την επαγγελματική τους αποκατάσταση και ένα καλύτερο μέλλον, θα αποκτήσουν ένα ισχυρό κίνητρο να επιστρέψουν στην Πατρίδα μας και να συνεχίσουν την ζωή τους εδώ.
 
Στην Νέα Δημοκρατία δίνουμε έμφαση στην νέα γενιά, στους νέους που ζουν εντός και εκτός συνόρων. Για αυτό προτείνουμε ένα μείγμα πρωτοβουλιών που αγγίζει την παιδεία, την οικονομία, την φορολογία, τον εργασιακό και τον κοινωνικό τομέα, ώστε η Ελλάδα να γίνει ξανά μία χώρα όπου οι νέοι μας θα μπορούν να ζήσουν, να εργαστούν, να δημιουργήσουν, να μεγαλουργήσουν και να πραγματοποιήσουν τα επαγγελματικά και προσωπικά τους όνειρα. Μία χώρα που θα δίνει ευκαιρίες και χώρο στην νέα γενιά…
 
 
*Πρ. Βουλευτής (ΝΔ)  Κερκύρας