Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η προφυλάκιση κατοίκου της Λευκίμμης «σπρώχνει» κινητοποιήσεις

ΧΥΤΥ Λευκίμμης
05 Μαρτίου 2019 / 08:11

Θα επιδιωχθούν συναντήσεις με υπουργούς, αντιπολίτευση ακόμα και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τις κινήσεις τους προς κλιμάκωση του αγώνα κατά της λειτουργίας του ΧΥΤΥ στο Νότο, προετοιμάζουν οι κάτοικοι της Λευκίμμης. Ήδη, την Κυριακή, έξω απ’ τα Δικαστήρια, που βρίσκονταν οι τέσσερις συλληφθεντες για τον εμπρησμό, έλαβε χώρα μια άτυπη «συνέλευση», στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε το σενάριο αποστολής αντιπροσωπείας στην Αθήνα, για συζήτηση, τόσο με τους συναρμόδιους Υπουργούς, όσο και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Το ίδιο θα επιδιωχθεί και με τους επικεφαλής της αντιπολίτευσης. Επιπλέον, συζητήθηκε η ιδέα εκδήλωσης, με συμμετοχή των επικεφαλής των παρατάξεων των προσεχών αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά και άλλες δράσεις (π.χ. συλλογή υπογραφών). 

Δεδομένα, πάντως, για την προσεχή Πέμπτη (7/3, 19.00) ανακοινώθηκε, μέσω καλέσματος, η πραγματοποίηση συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο Υπουργείο Εσωτερικών, δια χειρός της Πρωτοβουλίας Αγώνα και Αλληλεγγύης για τη Λευκίμμη. Εξεδόθη και σχετική ανακοίνωση, όπου πλην άλλων, τα αίτια που έχουν οδηγήσει στη σημερινή, εκρηκτική κατάσταση, αναφέρονται ως «πολιτικά» και, άρα, «η μόνη λύση που μπορεί να υπάρξει, είναι πολιτική λύση».

Σύμφωνα με το κείμενο τα αιτήματα «πρώτης γραμμής» της συγκέντρωσης, είναι:
• Απόσυρση όλων των κατηγοριών εναντίον των αγωνιζομένων Λευκιμμιωτών.
• Άμεση Κυβερνητική δέσμευση για σοβαρή, αξιοπρεπή και αποτελεσματική οργάνωση και στελέχωση του Δήμου Νότιας Κέρκυρας ώστε να αντιμετωπιστούν επιτέλους τα επί δεκαετίες άλυτα προβλήματα ύδρευσης, αποχέτευσης οδικού δικτύου και κοινωνικών υποδομών.
• Ο Νότος να διαχειριστεί τα απορρίμματα με δική του ευθύνη, με συναίνεση με το βέλτιστο περιβαλλοντικό επιστημονικό τρόπο με την απαραίτητη χρηματοδότηση, δημόσια διαχείριση και κοινωνικό έλεγχο.
Και «να αναλάβει η Κυβέρνηση την πολιτική ευθύνη που της αντιστοιχεί, κλείνοντας τον κύκλο της βίας και προχωρώντας σε διάλογο με τους συλλόγους και τους φορείς της Λευκίμμης, για να δοθεί μια δίκαιη λύση…»