Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αναίρεση προστίμων για το λιμάνι της Αλύπας ζητά ο Θ. Γουλής

Αλύπα
06 Ιουνίου 2016 / 14:29

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τη «Βαβέλ» της γραφειοκρατίας που αντιμετωπίζουν οι λεμβούχοι που δραστηριοποιούνται στο λιμανάκι της Αλύπας, δημοσιοποίησε σε συνέντευξη τύπου ο Περιφερειακός Σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης Θόδωρος Γουλής.

Οι ιδιοκτήτες σκαφών είχαν ενημερωθεί για την υποχρέωσή τους να προμηθευτούν προσωρινές άδειες ελλιμενισμού, με δύο ανακοινώσεις του Δημάρχου (23/3 και 12/4/16).
Όπως καταγγέλει ο Θ. Γουλής «η αυθαίρετη απαίτηση του Δημάρχου που από ότι φαίνεται είναι και παράνομη προβλήθηκε μετά από συσκέψεις που έκανε με 2 αντιδημάρχους του και επιτελείς του κεντρικού Λιμεναρχείου Κέρκυρας χωρίς να συζητηθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο παρότι το είχαν ζητήσει οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης.
 
Αρκετοί επαγγελματίες θαλάσσιου τουρισμού έκαναν αίτηση χορήγησης άδειας στο Δήμο. Όμως σε κανέναν δεν χορήγησε άδεια ο Δήμος Όπως προκύπτει από απαντητικό έγγραφο του Δημάρχου προς τον Αλιευτικό Σύλλογο Κέρκυρας της 16/5/16. Προφανώς ο Δήμος δεν εκδίδει τις άδειες που ο ίδιος ο Δήμαρχος απαιτούσε γιατί δεν μπορεί, αφού το λιμάνι δεν έχει άδεια γιατί δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες επισκευές σε σοβαρές και μεγάλες κακοτεχνίες και ζημιές στο λιμάνι.
Ενώ το Δήμος δεν χορηγεί «προσωρινές» άδειες ελλιμενισμού έρχεται μετά το Λιμεναρχείο μέσω του Λιμενικού Τμήματος Παλαιοκαστρίτσας και βεβαιώνει παραβάσεις για έλλειψη άδειας ελλιμενισμού σε 200 περίπου επαγγελματίες θαλάσσιου τουρισμού, Αλιείς και ερασιτέχνες. Υπάρχει μεγάλη αναστάτωση και αγανάκτηση. Τους έχουν φέρει τα άνω κάτω γιατί ουσιαστικά ο Δήμος τους παρεμποδίζει στην άσκηση της επαγγελματικής δραστηριότητας, στο να βγάζουν δηλαδή ένα μεροκάματο γιατί τους έχουν συσσωρεύσει όλους στον όρμο του Αγ. Σπυρίδωνα, τους απαγορεύουν επιβίβαση – αποβίβαση από το λιμάνι της Αλύπας, δεν έχουν φτιάξει τη δυτική πλωτή εξέδρα. Δεκάδες νέοι που δούλευαν σε επαγγελματικά τουριστικά σκάφη δεν έχουν πιάσει δουλειά γιατί έχει πέσει κάθετα η επαγγελματική δραστηριότητα. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά έρχονται και τα απαράδεκτα πρόστιμα.
Η στάση της δημοτικής αρχής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ υπονομεύει την τουριστική και Αλιευτική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας ενώ είναι υπεύθυνη για πιθανά ατυχήματα στον όρμο του Αγ. Σπυρίδωνα και το λιμάνι της Αλύπας. Στο λιμάνι αυτό που βαφτίστηκε αυθαίρετα «τουριστικό καταφύγιο» δεν υπάρχουν στοιχειώδεις παροχές όπως: παροχή νερού, σύστημα πυρόσβεσης, παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Είναι επικίνδυνη η είσοδος γιατί έχουν απλωθεί βράχια. Κόβονται οι αλυσίδες από τις πλωτές εξέδρες. Αυτό είναι απλό λιμενικό καταφύγιο ιδιαίτερα επικίνδυνο για όσους δεν γνωρίζουν τις κακοτεχνίες και τις ζημιές.»
Ολοκληρώνοντας ο περιφερειακός σύμβουλος της ΛΑ.ΣΥ αναφέρει:
« Απαιτούμε:
-          Να παρθεί πίσω η παράλογη και προκλητική απαίτηση για «προσωρινή» άδεια ελλιμενισμού.
-          Να αναιρεθούν οι παραβάσεις και τα πρόστιμα.
-          Να επισκευαστούν οι ζημιές στο λιμάνι και πρώτα από όλα η δυτική εξέδρα.
-          Να μπορούν να κάνουν επιβίβαση – αποβίβαση και στο λιμάνι της Αλύπας όσοι επαγγελματίες θαλάσσιου τουρισμού το επιθυμούν».