Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Τι θα πει ο δήμαρχος (την Τρίτη) για τα σκουπίδια

σκουπίδια
18 Φεβρουαρίου 2019 / 18:29
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Σε ξενοδοχείο εκτός πόλης, η συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους φορέων & της τοπικής Διοίκησης. Έναν οδικό χάρτη προς το εργοστάσιο και το νέο κύτταρο ΧΥΤΥ, όπου υποδείξει ο μελετητής, που προσωρινά περνάει από τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις Τεμπλονίου & Λευκίμμης θα παρουσιάσει ο Κ. Νικολούζος.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Τις ενέργειες του ΣΥΔΙΣΑ και της δημοτικής Αρχής ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών θα παρουσιάσει τηνΤρίτη ώρα 19:00 σε αίθουσα συνεδρίων γνωστού ξενοδοχείου, ο δήμαρχος. Γι' αυτό τον λόγο έχουν προσκληθεί σε συνάντηση εργασίας εκπρόσωποι κερκυραϊκών φορέων, πολιτικά στελέχη και της τοπικής Διοίκησης, Δήμου και Περιφέρειας. Επιλέχτηκε ξενοδοχείο εκτός πόλης ώστε να μην φτάσουν εκεί εκπρόσωποι ανεπιθύμητων φορέων, όπως τουλάχιστον φάνηκε από την επεισοδιακή αναβολή της συνάντησης αυτής, την περασμένη εβδομάδα. Στους ανεπιθύμητους μιας τέτοιας συνάντησης προστίθεται προφανώς και ο Τύπος, του οποίου η παρουσία απαγορεύεται από τη διοργανώτρια Αρχή, το τελευταίο χρονικό διάστημα. Έτσι έγινε κατά την παρουσίαση της μελέτης για το εργοστάσιο διαχείρισης, έτσι και κατά την αναβληθείσα συνάντηση.
Στην συνάντηση της Τρίτης ο Κ. Νικολούζος θα παρουσιάσει εκτενώς που βρίσκονται σήμερα οι ενέργειες για την αγορά γηπέδου περίπου 55 στρεμμάτων, όμορου στην βόρεια πλευρά της εγκατάστασης Τεμπλονίου, με σκοπό να εγκατασταθεί η ενδιάμεση διαχείριση και μάλιστα ενισχυμένη με δεύτερη γραμμή παραγωγής, όπως και η εναπόθεση εκεί των παραγόμενων προς μεταφορά δεμάτων. Το δημοτικό αίτημα και οι υποσχέσεις για την αδειοδότηση του γηπέδου των Αδελφάτων ώστε να εκτονωθεί η συγκέντρωση δεμάτων πέριξ του δεματοποιητή. Κομβικό ζήτημα η εργολαβία αποκατάστασης του ανάγλυφου του χώρου των πρώην κυττάρων, που προσδοκάται με την ολοκλήρωσή της να έχει απελευθερώσει τον χώρο, όπου προορίζεται να ανεγερθεί η Μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης. Δημοτική Αρχή και ΣΥΔΙΣΑ πιστεύουν ότι αυτή η διαδικασία θα τρέξει με τον γρηγορότερο τρόπο εφόσον ο υφιστάμενος χώρος, όπου σήμερα η εγκατάσταση στο Τεμπλόνι, δεν θα χρειασθεί άλλες χρονοβόρες άδειες ώστε να δεχθεί τη Μονάδα.
Ο οδικός χάρτης για την αντιμετώπιση της κατάστασης, τουλάχιστον έως ότου κατασκευαστεί εργοστάσιο και νέο κύτταρο ΧΥΤΥ, όπου η προκηρυχθείσα μελέτη υποδείξει, παραπέμπει στην επείγουσα αδειοδότηση της εγκατάστασης του ΣΥΔΙΣΑ στα Μεσοράχια της Λευκίμμης. Αυτό προκύπτει τόσο από τα όσα κάθε βράδυ δηλώνει στους τοπικούς, τηλεοπτικούς σταθμούς ο πρόεδρος του Συνδέσμου, Σπ. Ασπιώτης όσο και από την ανακοίνωση του περιφερειάρχη, Θ. Γαλιατσάτου στην πρόσφατη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου, και τις δηλώσεις του, που ακολούθησαν.
Στην Λευκίμμη δεν θέλουν ούτε ν' ακούσουν κάτι τέτοιο κι έτσι κάτοικοι συγκεντρώθηκαν χθες (Δευτέρα 18/2) έξω από την εγκατάσταση στο άκουσμα νέου επιτόπιου ελέγχου από την οικεία Υπηρεσία της Περιφέρειας ώστε να τεκμηριωθεί ή όχι η δυνατότητα αδειοδότησης εφόσον διαπιστώνεται ότι έχουν ικανοποιηθεί όλες εκείνες οι προϋποθέσεις (σ.σ. 33;), που προσφάτως ζητούσε η Υπηρεσία.
Στην απογευματινή συνάντηση, ο δήμαρχος μετά την ενημέρωση θα ζητήσει την υποστήριξη των εκπροσώπων των Φορέων στην εφαρμογή του ως άνω οδικού χάρτη, λέγοντας ότι κάθε άλλη περίπτωση, και για διαφορετικούς ενδεχομένως λόγους, έχει αποκλεισθεί. Σημειωτέα η πρόσφατη τηλεφωνική επικοινωνία του με τον υπουργό αν. Περιβάλλοντος, Σ. Φάμελλο, που απέκλεισε την όποια πιθανότητα να συνηγορήσει στη μεταφορά μέρους των κερκυραϊκών σκουπιδιών εκτός του νησιού, επιμένοντας στην εφαρμογή των μεταβατικών προβλέψεων του ΠΕΣΔΑ. Στο μεταξύ η συνέλευση των μελών του Αλεύχιμμου αποφάσισε να αναβαθμίσει την αντίδρασή τους, μεταφέροντας το μέτωπο των εκδηλώσεων και των ενεργειών των Λευκιμμιωτών στην πόλη κι αυτό το καλοκαίρι.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΤΣΑΪΤΗΣ

Είναι ο εκδότης - διευθυντής της Ενημέρωσης. Έχει σπουδάσει και εργαστεί ως μηχανικός και ηλεκτρονικός. Δημοσιογραφεί από τις αρχές της δεκαετίας του 1980. Έχει συνεργαστεί με σχεδόν όλες τις αθηναϊκές εφημερίδες. Διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων, τον οποίον υπηρέτησε και από τη θέση του γενικού γραμματέα στο δ.σ. επί οκτώ χρόνια. Πιστεύει πως η ισχυρότερη ιδιότητα του δημοσιογράφου στην ενημέρωση είναι το ενδιαφέρον του για τα κοινά και στην επικοινωνία η έντιμη και ανιδιοτελής διαμεσολάβηση.