Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Φιλαρμονική «Μάντζαρος»: Από τον Gershwin έως τον Gulda και τον Θεοδωράκη

Μάντζαρος
17 Φεβρουαρίου 2019 / 19:28

Μια σύμπραξη δύο διακεκριμένων soloists με την Φ.Ε. «Μάντζαρος»

ΚΕΡΚΥΡΑ. Δύο εξαίσιους soloists είχαμε την ευκαιρία να απολαύσουμε το Σάββατο 16 Φεβρουαρίου. Ο λόγος για τον Νίκο Πρεβεζιάνο και την Shimada Rie, στη σύμπραξή τους με το μουσικό σώμα της Φιλαρμονικής Εταιρίας «Μάντζαρος», στη συναυλία που πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Θέατρο, υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Σωκράτη Άνθη.
Το πρόγραμμα άνοιξε ο Νίκος Πρεβεζιάνος ο οποίος, συνοδευόμενος από ολιγομελές σύνολο της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος», παρουσίασε σε πρώτη πανελλήνια εκτέλεση το πενταμερές Κονσέρτο για Βιολοντσέλο που συνέθεσε το 1981 ο εκκεντρικός Αυστριακός πιανίστας και συνθέτης Friedrich Gulda. Πριν αφήσει τη σκηνή, ο κορυφαίος βιολοντσελίστας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής ερμήνευσε ως «encore» και το 1ο Πρελούδιο του Johann Sebastian Bach.
Η συνέχεια άνηκε στην άλλη διακεκριμένη soloist της βραδιάς, την Γιαπωνέζα πιανίστα Shimada Rie, η οποία ερμήνευσε το εμβληματικό έργο του George Gershwin, Rhapsody in Βlue (σε μεταγραφή για solo πιάνο και μπάντα από τον Tohru Takahashi), ακριβώς 95 χρόνια μετά την πρώτη του εκτέλεση. Η συναυλία έκλεισε με αποσπάσματα από το μπαλέτο Ζορμπάς του Μίκη Θεοδωράκη, αποδιδόμενα από το μουσικό σώμα της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος» σε πλήρη σύνθεση. Πιο συγκεκριμένα ακούστηκαν αποσπάσματα από τα μέρη Βάκχικος χορός, Τζων και Ορτάνς, Η επιστροφή του Ζορμπά, Ο χορός των γυναικών, Ο φόνος της χήρας και Χασάπικος χορός.
Πλέον, το μουσικό σώμα της Φιλαρμονικής «Μάντζαρος» προετοιμάζεται πυρετωδώς για την εμφάνιση του στη Νέα Υόρκη στα μέσα του ερχόμενου Απριλίου, όπου έχει προσκληθεί να δώσει συναυλία ενώπιον των ομογενών μας στο Θέατρο «Frank Sinatra», αλλά και να συμμετάσχει στη μεγάλη παρέλαση στην 5η Λεωφόρο για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Σχετικό άρθρο δημοσιεύτηκε τις προηγούμενες ημέρες και στην ομογενειακή εφημερίδα «Εθνικός Κήρυξ».