Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

1999 - 2019: 20 χρόνια δράσης Πολιτιστικών Χωριών - Αποστολή των Παξών

Δήμος Παξών
15 Φεβρουαρίου 2019 / 13:53
Ελένη Κορωνάκη

ΠΑΞΟΙ. Στις 9 Φεβρουαρίου 2019 εκπρόσωποι των 11 Ευρωπαϊκών Χωριών – Μελών* του Θεσμού των Πολιτιστικών Χωριών της Ευρώπης γιόρτασαν τα 20 χρόνια ανελλιπούς δράσης στο Ολλανδικό χωριό Wijk aan Zee (Bάικ αν Ζε) κοντά στο Άμστερνταμ. Ο Θεσμός ξεκίνησε

 στο Ολλανδικό χωριό με αφορμή την διαμαρτυρία των κατοίκων του κατά της Βιομηχανίας Χάλυβα (σήμερα Tata Steel) που απειλούσε την ευζωία του χωριού. O Θεσμός εξελίχθηκε σταδιακά από μια ετήσια οργάνωση ανταλλαγής πολιτιστικών εμπειριών σε ένα Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ανταλλαγής γνώσεων και εμπειριών, Αλληλεγγύης, Συνεργασίας, Αλληλοκατανόησης και Συνδιοργάνωσης κοινωνικών προγραμμάτων για όλες τις ηλικίες, με διεργασίες δημοκρατικές και από τη βάση, αναγνωρισμένο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως το 4ο πιο αποτελεσματικό Δίκτυο Πολιτών στην Ευρώπη! 
Μια λαμπρή γιορτή στήθηκε αποκλειστικά από εθελοντές στο κλειστό γυμναστήριο του χωριού. 75 καλλιτέχνες όλων των ηλικιών, μάγειρες και σερβιτόροι, μαγαζάτορες και ξενοδόχοι ένωσαν τις δυνάμεις τους για να δημιουργήσουν ένα μαραθώνιο πάρτι από τις 6μμ του Σαββάτου ως τις 2πμ της επόμενης μέρας με σαμπάνια, χαρακτηριστικά φαγητά και μουσική από κάθε χωριό –μέλος σε ένα σκηνικό πλατείας χωριού με εμβληματικά σπίτια από κάθε χωριό – μέλος ζωγραφισμένα στο χέρι σε τεράστιες αφίσες.
Ακόμα και τον περιορισμό των σκουπιδιών από μια τέτοια συνάθροιση περίπου 1000 ανθρώπων σκέφτηκαν οι διοργανωτές. Πρότειναν στους ντόπιους συμμετέχοντες να φέρουν δικά τους πιάτα με γραμμένο το όνομά τους από κάτω – ώστε να μπορούν να τα πάρουν πίσω μετά το τέλος της γιορτής. Σχεδόν όλοι ανταποκρίθηκαν.
Το Σάββατο και την Κυριακή το πρωί πραγματοποιήθηκαν 2 συναντήσεις όλων των εκπροσώπων, προκειμένου να ανακοινωθούν προγράμματα εορτασμού που σχεδιάζει κάθε χωριό, να λυθούν απορίες και πρακτικά προβλήματα αλλά και να συζητηθεί σε ένα πρώτο επίπεδο η μελλοντική πορεία του Θεσμού στον 21ο αιώνα.
Αξιοσημείωτη ήταν επίσης η ξενάγησή μας από ηλικιωμένους του χωριού στα καταφύγια των Ναζί, που ήταν σκαμμένα στους αμμόλοφους  περιμετρικά του χωριού ώστε να ελέγχουν τη βόρεια θάλασσα και την βιομηχανία χάλυβα, που φέτος συμπληρώνει 99 χρόνια λειτουργίας.
Οι εκπρόσωποι φιλοξενήθηκαν όλοι σε οικογένειες του χωριού. Η χρηματοδότηση ήταν ελάχιστη και μόνο για τον εξοπλισμό ήχου και φωτισμού.  
Η αποστολή των Παξών αποτελούνταν από τον επί 12 έτη πρώην Δήμαρχο Παξών, Σπύρο Μπογδάνο, τη Φαίη Λύχνου ως μέλος της Ομάδας Εργασίας του Θεσμού Πολ. Χωριών Ευρώπης και από 2 Κερκυραίους μουσικούς, τον Θοδωρή Γκότση (βιολί, φωνή) και τον Κώστα Πετρίδη (λαούτο, φωνή), οι οποίοι πλημμύριζαν τον χώρο με ελληνική μουσική με κάθε ευκαιρία.
Η συμμετοχή των Παξών (τα ταξιδιωτικά έξοδα, οι αμοιβές των μουσικών και τα αναμνηστικά δώρα) οργανώθηκε από κοινού από την Δημοτική Αρχή και την ΑΜΚΕ «ΦΙΛΟΙ ΤΩΝ ΠΑΞΩΝ».
Από τα πιο αναμενόμενα προγράμματα εντός του 2019 είναι:
  • η συνάντηση καλλιτεχνών στο Wijk aan Zee από 16 – 25/05 με θέμα «Cultural Connection”,
  • η συνάντηση στις 4-7 Ιουλίου 2019 για ένα ευρωπαϊκό local market με τοπικά προϊόντα από όλα τα χωριά,
  • το Youth Camp επίσης στο Wijk aan Zee για νέους από 15 ως 30 ετών από 30/06 ως 10/07,
  • το Φεστιβάλ Μουσικής στο Γερμανικό χωριό Στρόμπε από 27-29/09,
  • η συνάντηση Ευρωπαϊκής Μαγειρικής στο Ιταλικό χωριό Πέρτζινε Βαλντάρνο από 31 Μαϊου ως 2 Ιουνίου,
  • οι εκδηλώσεις «Ανοιχτά Κελάρια» στο Ουγγρικό χωριό Παλκόνια από 16-19/08, από 13-14/09 και 9/11
Αναμένονται ανακοινώσεις ημερομηνιών για: την ετήσια συνάντηση ξυλογλυπτών στο τσέχικο χωριό Μπιστρέ, το παγκόσμιο τουρνουά σκακιού στο Γερμανικό χωριό Στρόμπεκ, ένα ακόμη πρόγραμμα εθελοντικής προσφοράς εργασίας σε συνδυασμό με δωρεάν διακοπές στους Παξούς με το κωδικό όνομα «Go and Do” και πλήθος άλλων εκδηλώσεων σε όλα τα χωριά – μέλη.
Σχετικές ανακοινώσεις μπορεί κάθε ενδιαφερόμενος να παρακολουθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου Παξών www.paxi.gr, στην σελίδα των Πολιτιστικών Χωριών www.culturalvillagesofeurope.com καθώς και στην σελίδα του Φεστιβάλ Παξών www.paxosfestival.com
*Τα 11 χωριά είναι: Mellionnec (Γαλλία), Stroebeck (Γερμανία), Bystre (Τσεχία), Pergine Valdarno (Ιταλία), Porrua (Ισπανία), Killingi Nomme (Εσθονία), Palkonya (Ουγγαρία), Wijk aan Zee (Ολλανδία), Kirccheim (Αυστρία),  Tommerup (Δανία), Παξοί (Ελλάδα). Το 12ο χωριό η Aldeburgh (Αγγλία) αποχώρησε το 2010.

Για περισσότερες φωτογραφίες εδώ

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.