Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Σιμουλτανέ για δυνατούς παίκτες

editorial
13 Φεβρουαρίου 2019 / 12:03

Η περίπτωση των κερκυραϊκών σκουπιδιών μοιάζει με παρτίδα σκάκι εφόσον η κάθε απόφαση, κίνηση και ενέργεια επηρεάζει και προκαλεί μύριες άλλες. Κι όπως συνηθίζεται να λέγεται, ο σκακιστής κι ο ξιφομάχος οφείλουν να έχουν στο μυαλό τους περισσότερες της μιας, κινήσεις.

Έτσι η δικαστική απόφαση για την αποτροπή εισέτι επιβάρυνσης των κορεσμένων κυττάρων στο Τεμπλόνι σε συνδυασμό με εκείνη του ΣτΕ για περιορισμένη μεταφορά δεμάτων στην Λευκίμμη, είχε το αναπόδραστο αποτέλεσμα της συσσώρευσης σκουπιδιών στους δρόμους και τη δημιουργία του αυθαίρετου, 4ου κυττάρου στο Τεμπλόνι! Κι όμως πρόκειται για αποφάσεις που λήφθηκαν με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Οι οδυνηρές συνέπειες των αποφάσεων αυτών ως το επιστέγασμα μακρόχρονης, διοικητικής ολιγωρίας, παλινωδιών και αστοχιών, οδηγούν αβίαστα στη μοναδική λύση, μεταφοράς των σκουπιδιών εκτός νησιού, εφόσον αυτό στερείται, και με τη δικαστική βούλα πλέον, διαθέσιμης εγκατάστασης διαχείρισης σκουπιδιών. Αλλά κι αυτή η κίνηση δεν είναι τόσο προφανής και αυτόματη, όπως μέχρι σήμερα την προβάλαμε (σ.σ. μεταξύ άλλων και 'μεις). Αφ' ενός διότι απαιτείται η συναίνεση της άλλης πλευράς αφ' ετέρου διότι απαιτείται υποδομή μεταφόρτωσης, σχέδιο, και η κοστολόγησή τους πριν από την εφαρμογή και τον επιμερισμό βεβαίως της δαπάνης (ακόμα κι αν αυτή επιβαρύνει εξ' ολοκλήρου το Κράτος, όπως ζητάει επιμόνως η Λα.Συ.). 
Σήμερα στο Τεμπλόνι, χύμα, και στη Λευκίμμη, σε δεμάτια, το 1/3 των οποίων είναι σπασμένα, βρίσκονται χιλιάδες τόνοι εκτεθειμένων σκουπιδιών, που συνιστούν εστία μόλυνσης και απειλή για τη δημόσια υγεία. Η απαίτηση για την άμεση επιχωμάτωσή τους, κι εδώ κι εκεί, είναι το προϊόν επείγουσας και αντικειμενικής ανάγκης και προϋποθέτει την λειτουργία και των δυο εγκαταστάσεων, τουλάχιστον μέχρι να καλυφθούν τα σκουπίδια με χώμα. Σημειωτέον ότι ακόμα κι αν άνοιγε αμέσως ο δρόμος της μεταφοράς, το εργοστάσιο στα Γιάννενα δεν δέχεται για επεξεργασία ούτε παλιά σκουπίδια ούτε δεματοποιημένα! Άρα;
Η παράθεση αυτών των ενδεικτικών σκέψεων προϊδεάζει για την πολυπλοκότητα του ζητήματος, όπως έχει τώρα, και κυρίως τον λόγο γιατί αυτό δεν μπορεί να μετατραπεί σε προεκλογικό σύνθημα προς άγραν εντυπώσεων. Είναι περιττό να περιγραφεί ότι εφόσον αρχίσουν να σωρεύονται σκουπίδια στους δρόμους και τις ρεματιές, το πρόβλημα δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο ούτε βεβαίως η απαιτούμενη αντιμετώπισή του.