Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η καλύτερη περίοδος για να βρούμε τη λύση

editorial
11 Φεβρουαρίου 2019 / 10:50

Το εργοστάσιο των σκουπιδιών στα Γιάννενα αναπτύσσεται σε μια έκταση 140 στρεμμάτων και ο τελικός του αποδέκτης, ο ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στο Ελληνικό, σε μια έκταση 70 στρεμμάτων. Ο λόγος γίνεται για συνολικά 210 στρέμματα.

Μπορεί η κερκυραϊκή περίπτωση να (υπο)λογίζεται μικρότερης κλίμακας αλλά πάντως η χωροθέτηση οχλουσών εγκαταστάσεων στο νησί δεν ήταν ποτέ το δυνατό ατού της κερκυραϊκής κοινωνίας ενώ συνήθως αποφεύγεται η συγκεκριμένη αναφορά ώστε να μην ερεθίζονται οι περίοικοι των περιοχών. Όσον αφορά στα οικονομικά της κάθε λύσης, η ανάγκη ζητάει τεχνοοικονομικές μελέτες ειδικών μηχανικών ώστε η συζήτηση ν' αποκτήσει την σοβαρότητα που απαιτούν οι περιστάσεις. Ιδιαιτέρως μάλιστα αυτήν την περίοδο, που τα τοπικά ζητήματα εισβάλουν δυναμικά στην επικαιρότητα αφενός διότι είναι εκλογική χρονιά και αφετέρου λόγω της αρνητικής εμπειρίας. 

Δηλ. στο ερώτημα, τώρα το θυμηθήκατε; Η απάντηση είναι, έτσι κι αλλιώς, καταφατική όχι ως αποδοχή του υπαινιγμού αλλά ως αναγνώριση της ανάγκης έστω κι έτσι, έστω και τώρα.
Η περίοδος αυτή προσφέρεται λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος και της υψηλότερης ευαισθησίας έναντι του πολιτικού κόστους, που πολλές φορές αρκεί για ν' ανοίξουν αυτιά και ν' αντικαταστήσει η ευελιξία και η προθυμία το απόλυτο και την άρνηση.
Ο νομοθέτης του Κλεισθένη σχεδίασε ένα δημοτικό/περιφερειακό συμβούλιο ισχυρότερο του δημάρχου/περιφερειάρχη, ιντριγκάροντας το δημοκρατικό παιχνίδι. Εκτός των παραδοσιακών και αναμενόμενων υποψηφιοτήτων, όλες οι ομάδες και Κινήσεις πολιτών που εκδηλώνουν αρχικώς το ενδιαφέρον τους, θα υποχρεωθούν οπωσδήποτε μετεκλογικά, πιθανότατα και προεκλογικά, να συναντηθούν και να συνθέσουν, να διαφωνήσουν αλλά να αποδεχθούν, να συμπληρώσουν. Το μείζον δεν είναι η φιλοδοξία όσο η επάρκεια απέναντι στα προβλήματα, σ' έναν δημόσιο χώρο, που υστερεί ολοένα και περισσότερο έναντι του ιδιωτικού, γεγονός που εισπράττεται εντέλει από το σύνολο ως αδικία, αυθαιρεσία, αναποτελεσματικότητα.
Η ενασχόληση με τον γρίφο της διαχείρισης των σκουπιδιών ενώ δεν πρέπει να καταλαμβάνει όλον τον χώρο της προεκλογικής συζήτησης εντούτοις δε νοείται η οποιαδήποτε κίνηση ενόψει εκλογών χωρίς οδικό χάρτη για την αντιμετώπιση εκτάκτως αλλά και στρατηγικώς του άγους της καθαριότητας. Και υπ' αυτήν την έννοια μπορεί να μην μονοπωλεί αλλά πάντως καθορίζει. 
Τούτων δοθέντων, ενισχύεται ο ισχυρισμός ότι η αποτελεσματικότητα έχει τόσο ηθική υπόσταση όσο και κοινωνική αναφορά.