Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Να προχωρήσει στην πρόσκληση του ΕΣΠΑ ζητά απ΄ τον Περιφερειάρχη το ΚΕΘΕΑ Κέρκυρας

ΚΕΘΕΑ
11 Φεβρουαρίου 2019 / 10:49

Ανοικτή επιστολή προς τον Περιφερειάρχη Ιονίων Νήσων για την «αδικαιολόγητη και επικίνδυνη ολιγωρία» στην προκήρυξη του ΕΣΠΑ

Κέρκυρα, 11 Φεβρουαρίου 20197
 
Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη,
 
Την ώρα που η Κέρκυρα αντιμετωπίζει έντονο πρόβλημα χρήσης και κατάχρησης ουσιών, λόγω ιδιαιτεροτήτων όπως είναι η γεωγραφική της θέση και η έντονη τουριστική της ανάπτυξη, αδυνατούμε να κατανοήσουμε τους λόγους για τους οποίους η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι η μόνη από τις 13 περιφέρειες της χώρας που δεν έχει προχωρήσει στη προκήρυξη της πρόσκλησης ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα δημιουργίας των τόσο αναγκαίων υπηρεσιών για την αντιμετώπιση του προβλήματος.
 
Ως πολίτες της Κέρκυρας και οικογένειες που πλήττονται από το πρόβλημα, αισθανόμαστε έντονη απογοήτευση, επίσης, για το γεγονός ότι οι συνεχείς μας κρούσεις προς εσάς για το θέμα αυτό δεν βρίσκουν καμία ανταπόκριση, γεγονός που μας αναγκάζει να καταφύγουμε σήμερα στη δημοσιοποίηση του θέματος. Όσο δε, περνάει ο καιρός και η Περιφέρεια συνεχίζει να αδρανεί, φοβόμαστε όλο και περισσότερο ότι θα χαθούν για την περιοχή τα ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας και, κυρίως, μια πολύτιμη ευκαιρία να καλυφθούν οι τοπικές ανάγκες.
 
Αναφερόμαστε συγκριμένα στο Πρόγραμμα Υπηρεσιών Πρόληψης και Προγραμμάτων Κοινωνικής Ένταξης στα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα στον άξονα προτεραιότητας 09: «Προώθηση της Κοινωνικής Ένταξης και Καταπολέμηση της Φτώχειας και Διακρίσεων – Διασφάλιση της Κοινωνικής Συνοχής» (ΕΣΠΑ 2014-2020).
 
Ήδη από το 2017 υπάρχει απόφαση έγκρισης σκοπιμότητας του Υπουργού Υγείας  (Αρ. πρ. Α4γ/ΓΠ.61258/8.8.2017) για την ανάπτυξη υπηρεσιών στο πλαίσιο του παραπάνω προγράμματος, με αποκλειστικό δικαιούχο το ΚΕΘΕΑ (Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων), η οποία προβλέπει:
 
  1. Δημιουργία Πολυδύναμου Κέντρου με έδρα την Κέρκυρα και συνολικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό 255.200 ευρώ.
  2. Δημιουργία Κινητής Μονάδας με έδρα την Κεφαλονιά και συνολικό εγκεκριμένο προϋπολογισμό 266.000 ευρώ.
 
Κανένα απολύτως βήμα δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής από την Περιφέρεια για τη δρομολόγηση της υλοποίησης.
 
Όπως γνωρίζετε, από τα τέλη του 2018 έχει αρχίσει στην πόλη της Κέρκυρας μια σημαντική προσπάθεια με την πιλοτική λειτουργία Συμβουλευτικού Σταθμού (επί της οδού Αθανασίου Πολίτη 27) του ΚΕΘΕΑ. Με τη δημιουργία των προβλεπόμενων από το ΕΣΠΑ δομών, και ιδίως του Πολυδύναμου Κέντρου Κέρκυρας, η προσπάθεια αυτή ολοκληρώνεταικαι οι τοπικές ανάγκες θα μπορούν να καλυφθούν πιο ολοκληρωμένα.

Το μέγεθος των αναγκών της Κέρκυρας καταδεικνύεται και από το γεγονός ότι αυτές μέχρι τώρα καλύπτονται σε μεγάλο βαθμό  από  δομές του ΚΕΘΕΑ στα Ιωάννινα,αλλά και άλλες πόλεις, όπου υποχρεωνόμαστε να απευθυνθούμε, προκειμένου να λάβουμε ολοκληρωμένες υπηρεσίες ψυχικής απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης. Είναι περιττό να σημειώσουμε το μέγεθος της ταλαιπωρίας, τις πρακτικές δυσκολίες και το κόστος μετακίνησης που έχει, για εμάς ως γονείς και για τα παιδιά μας, η συνεχής και επί μακρό χρονικό διάστημα μετάβασή μας από την Κέρκυρα στην Ήπειρο, προκειμένου να υποστηριχθούμε από το ΚΕΘΕΑ.
Ως οικογένειες που έχουν βιώσει το πρόβλημα της εξάρτησης,  εμπιστευόμαστε απόλυτα το «στεγνό» πρόγραμμα και τις δομές του ΚΕΘΕΑ, του μεγαλύτερου δικτύου απεξάρτησης και κοινωνικής επανένταξης της χώρα μας. Μέσα από αυτές έχουμε δει τα παιδιά μας να αλλάζουν και έχουμε και οι ίδιοι βοηθηθεί και πάρει δύναμη, βγαίνοντας από την απόγνωση, την ντροπή, τις ενοχές και την παραίτηση. Ζητούμε να μας δοθεί η δυνατότητα να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε την προσπάθειά μας στην Κέρκυρα αλλά και να δούμε και άλλους συντοπίτες μας να λαμβάνουν τη βοήθεια που έχουν ανάγκη χωρίς ταλαιπωρία, χάρη στην περαιτέρω ανάπτυξη του ΚΕΘΕΑ στο νησί.
 
Αξιότιμε κύριε Περιφερειάρχη,
Στον αγώνα για την καταπολέμηση της σύγχρονης μάστιγας των κάθε είδους εξαρτήσεων, πείσματα, μεροληπτικές συμπεριφορές, μικροπολιτικές σκοπιμότητες και καθυστερήσεις δεν έχουν θέση.  Μπορείτε, αν θέλετε, να αγνοείτε την ταλαιπωρία και την οικονομική εξαθλίωση μερίδας των συμπολιτών σας. Τη ίδια τη ζωή, όμως, νέων ανθρώπων κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αγνοεί. Και κάθε μέρα που περνάει είναι κρίσιμη για τη ζωή νεαρών συμπολιτών σας που κινδυνεύουν από τη φυλακή ή το θάνατο. Εσείς, ο Πρώτος Πολίτης της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, τι θα πείτε στον εαυτό σας, όταν συμβεί για άλλη μία φορά το μοιραίο; Συζητήστε το με τη συνείδηση σας και προβείτε άμεσα στην προκήρυξη της παραπάνω πράξης του προγράμματος ΕΣΠΑ.
Σας ευχαριστούμε
Κέρκυρα, 11 Φεβρουαρίου 2019
 
 
Φίλοι, εθελοντές, γονείς ΚΕΘΕΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Αθανασίου Πολίτη 27 Κέρκυρα 49100