Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στη Βουλή το αλαλούμ με τις αγροτικές επιδοτήσεις στην Κέρκυρα

Στέφανος Γκίκας
04 Φεβρουαρίου 2019 / 14:53

ΑΘΗΝΑ. Ερώτηση στη Βουλή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρο Αραχωβίτη, με θέμα: «Ελάχιστη ή καμία Επιδότηση δεν έλαβαν πάνω από 600 Παραγωγοί στο Νομό Κέρκυρας»

κατέθεσε ο Αν. Τομεάρχης Αγροτικού της ΝΔ και Βουλευτής Φλώρινας, Γιάννης Αντωνιάδης μετά από συνεργασία με τον πρ. Βουλευτή Κερκύρας της Νέας Δημοκρατίας, Στέφανο Γκίκα. 

Στην Ερώτηση, αναφέρεται ότι: «μετά την καταβολή της Α΄ δόσης της επιδότησης στις 26 Οκτωβρίου 2018, περισσότεροι από 600 δικαιούχοι παραγωγοί του Νομού Κέρκυρας διαπίστωσαν ότι δεν έλαβαν καμία απολύτως επιδότηση, αφού - σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ - απορρίφθηκαν λόγω τηλεπισκόπισης».
Και προσθέτει: «σύμφωνα με τις επίσημες οδηγίες, οι παραγωγοί αυτοί, υπέβαλαν εμπρόθεσμα ένσταση μέσω του συστήματος και προσδοκούσαν - σύμφωνα με τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις - ότι μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων, θα λάμβαναν με την καταβολή της Β΄ δόσης, το σύνολο της επιδότησης. Δυστυχώς, όμως οι περισσότεροι εξ’ αυτών διαπίστωσαν ότι από την επιδότηση που δικαιούνταν είτε τους κατεβλήθη ένα πολύ μικρό ποσό είτε καθόλου.».
Επισημαίνει δε ότι: «Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει εύλογο προβληματισμό, ανησυχία και αγανάκτηση σε εκατοντάδες παραγωγούς στην Κέρκυρα που φοβούνται ότι θα χάσουν με εντελώς άδικο τρόπο την επιδότησή τους.».
Καταλήγοντας την Ερώτηση, απευθύνει τα παρακάτω 3 συγκεκριμένα ερωτήματα στον αρμόδιο Υπουργό:
«1. Τι ποσοστό από τις ενστάσεις που υποβλήθηκαν από το νομό Κέρκυρας ελέγχθηκε και πότε σκοπεύει το Υπουργείο να γνωστοποιήσει τα αποτελέσματα;
2. Οι παραγωγοί που ελέγχθηκαν μέσω της τηλεπισκόπισης, ελέγχθηκαν ανά ΑΦΜ ή ανά αγροτεμάχιο;
3. Οι παραγωγοί των οποίων οι ενστάσεις ελέγχθηκαν και απορρίφθηκαν εκ νέου ολικώς ή μερικώς, θα μπορούν να υποβάλλουν νέα ένσταση, εφόσον συντρέχουν κατ’ αυτούς ουσιαστικοί λόγοι και αν ναι, πότε και πώς θα δρομολογηθεί η διαδικασία;».