Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Συγγνώμη» ζητά από τους πολίτες το Αλεύχιμον, για όσους έχασαν την ψυχραιμία τους

Αλεύχιμον
01 Φεβρουαρίου 2019 / 12:20

ΚΕΡΚΥΡΑ. Απάντηση στο μπαράζ ανακοινώσεων καταδίκης των ακραίων συμπεριφορών, δίνει ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λευκίμμης «Αλεύχιμον».

Τονίζει ότι κάθε παραβατική συμεριφορά είναι πράγματι καταδικαστέα από όπου και αν προέρχεται, συμπεριλαμβανομένων των θεσμικών αντιπροσώπων «που αγνοούν τις ευθύνες και υποχρεώσεις τους όπως αυτές ορίζονται από τον νόμο».

Η ανακοίνωση

Αναφορικά με τα όσα διαδραματίστηκαν στις 30 Ιανουαρίου στην Ιόνιο Βουλή :

Ο νόμος Καλλικράτης ο οποίος θεσπίζει τον τρόπο μέσα από τον οποίο διοικούνται οι κοινωνίες στις οποίες ζούμε, στο άρθρο 58 ορίζει τις αρμοδιότητες του δημάρχου. Πιο συγκεκριμένα αναφέρει πως: «Ο δήμαρχος προασπίζει τα τοπικά συμφέροντα, κατευθύνει τις δράσεις του δήμου για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης, διασφαλίζει την ενότητα της τοπικής κοινωνίας και ασκεί τα καθήκοντά του με γνώμονα τις αρχές της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας. Εκτελεί τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου, της οικονομικής και της επιτροπής ποιότητας ζωής. H μη εκτέλεση των αποφάσεων αυτών συνιστά σοβαρή πειθαρχική παράβαση καθήκοντος.» Στο άρθρο 61 σχετικά με τις υποχρεώσεις δημάρχου, αντιδημάρχου και μελών επιτροπών ο νόμος ορίζει πως « Ο δήμαρχος, ο αντιδήμαρχος και τα μέλη της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής κατά την άσκηση των καθηκόντων τους θα πρέπει: α) να εκπληρώνουν ευσυνείδητα τις υποχρεώσεις τους και να ασκούν τα καθήκοντά τους με γνώμονα την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος, β) να σέβονται και να διασφαλίζουν τα δικαιώματα των πολιτών και να μεριμνούν για την καθολική εκπλήρωση των υποχρεώσεών τους προς το δήμο χωρίς διακρίσεις σε βάρος οποιουδήποτε προσώπου ή του κοινού συμφέροντος.»


Οι θεσμικοί αντιπρόσωποι του νησιού μας οι οποίοι καταδικάζουν συμπεριφορές πολιτών που προσβάλλουν αυτό που ονομάζουμε αξιοπρέπεια, φαίνεται πως αγνοούν τις ευθύνες και υποχρεώσεις τους όπως αυτές ορίζονται από τον νόμο. Καλούν τους πολίτες να προσφεύγουν για τυχόν παραβατικές συμπεριφορές στην δικαιοσύνη, την ίδια στιγμή που ενώπιον αυτής διεκδικούν την μη εφαρμογή της, ζητώντας “πολιτική χείρα βοηθείας” για αποτελέσματα που οφείλονται σε λάθη, παραλείψεις και γενικότερα στην μη εφαρμογή των καθηκόντων τους. Είναι αυτοί οι ίδιοι που δεν διστάζουν να καταπατήσουν κάθε νόμο και διάταξη που έχει εκδοθεί για την προστασία του περιβάλλοντος, της δημόσιας υγείας και της κοινωνικής ευμάρειας . Είναι αυτοί οι ίδιοι οι οποίοι δεν έχουν κανένα ηθικό φραγμό να επιβεβαιώνουν συνεχώς την παραβατικότητα που τους διακατέχει. Όχι μόνο μέσα από πράξεις αλλά και από επαναλαμβανόμενες δημόσιες δηλώσεις-τοποθετήσεις. Είναι αυτοί οι νικητές της ασέβειας απέναντι στον θεσμό που εκπροσωπούν και τον οποίο τολμούν να απαξιώνουν ακατάπαυστα, όχι μόνο μέσα από λανθάνουσες πράξεις αλλά και δια της απουσίας τους, αδιαφορώντας για το γεγονός πως την ποιότητα ζωής μας έχουν κληθεί να την υπηρετούν ως έμμισθοι και όχι για δόξα και τιμή.


Είναι σαφές πως κανείς δεν μπορεί να νιώθει περήφανος για γεγονότα σαν και αυτά που διαδραματίστηκαν την Τετάρτη στην Ιόνιο Βουλή και που την ίδια χρονική στιγμή διαδραματίζονται σε πλείστες περιοχές της χώρας μας. Κανείς όμως δεν μπορεί και να καταδικάζει μονομερώς τον κάθε πολίτη που διεκδικεί την εφαρμογή του νόμου την στιγμή μάλιστα που στερείται ένα σοβαρό ποσοστό από το πενιχρό εισόδημα του για να καταφύγει στον θεσμό της δικαιοσύνης. Είναι επίσης άξιο λόγου να αναφερθεί πως το εισόδημα του πολίτη έχει καταστεί πενιχρό λόγω λαθών και παραλείψεων όλων εκείνων των στελεχών της διοίκησης του κράτους που διαχρονικά απαιτούν τον σεβασμό μας.


Ως ένας πολιτιστικός- περιβαλλοντικός σύλλογος και με τον τρόπο που αυτός μπορεί να συνδέεται με όσα γεγονότα λαμβάνουν χώρα στο νησί μας γύρω από το θέμα των απορριμμάτων, αλλά και της “τρομοκρατίας” όπως καθείς την βιώνει, δεν έχουμε παρά να καταδικάσουμε κάθε παραβατική συμπεριφορά από όπου και αν αυτή προέρχεται. Η απονομή δικαιοσύνης είναι το μέσο επίλυσης κάθε αδικίας και είναι τόσο μεγάλη η πίστη μας σε αυτήν που έχουμε καταντήσει ζητιάνοι προκειμένου να την θέσουμε σε λειτουργία. Τέλος κρίνοντας ως λογικό και υπεύθυνο να πάρουμε θέση, επιθυμούμε να ζητήσουμε μια συγγνώμη από όλους τους κερκυραίους ΑΠΛΟΥΣ πολίτες, για όλους εκείνους τους συντοπίτες μας οι οποίοι δεν μπόρεσαν να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα των δυσάρεστων καταστάσεων που όλοι βιώνουμε.

Το Δ.Σ.