Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στην τελική ευθεία για την «υποπαραχώρηση» του λιμανιού της Κέρκυρας

Λιμάνι Κέρκυρας
26 Ιανουαρίου 2019 / 13:10

Ο Φώτης Κουβέλης προανήγγειλε «ξεκλείδωμα» σημαντικών επενδύσεων σε πολλά λιμάνια της χώρας

ΑΘΗΝΑ. Στην τελική ευθεία βρίσκεται το νομοθετικό πλαίσιο για την υλοποίηση συγκεκριμένων σημαντικών επενδύσεων σε 10 μεγάλα λιμάνια της χώρας εκτός του λιμανιού του Πειραιά, όπως αποκάλυψε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Φώτης Κουβέλης κατά την ομιλία του στο ναυτιλιακό συνέδριο Slide2Open Shipping Finance 2019 που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Αθήνα, και τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και του Ναυτικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος.

Ειδικότερα, ο Φώτης Κουβέλης μίλησε για το γεγονός ότι η ναυτιλία επλήγη από την κρίση, και πρόσθεσε πως όσο θα έχουμε τα «απόνερα» της κρίσης θα επηρεάζεται αρνητικά και η χρηματοδότηση στη ναυτιλία.

Σημείωσε την ανάγκη ανανέωσης του στόλου και την υιοθέτηση νέων τρόπων χρηματοδότησης, προσθέτοντας ότι το leasing είναι ένας από αυτούς, καθώς και ότι η Πολιτεία τον υποστηρίζει εφόσον τα πλοία που αποκτώνται με αυτόν τον τρόπο σηκώνουν την ελληνική σημαία.

Πρόσθεσε ακόμα ότι τα επόμενα χρόνια θα χρειαστούν σημαντικές επενδύσεις λόγω των αλλαγών στα καύσιμα, και σημείωσε ότι η Πολιτεία θα στηρίξει την ανάπτυξη ρεαλιστικών διαγραμμάτων για τη μετάβαση αυτή, αναφέροντας ότι η Πολιτεία είναι ανοιχτή σε ιδέες που θα βοηθήσουν την ελληνική ναυτιλία να παραμείνει πρωτοπόρος.

Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σημείωσε τέλος,πως βρίσκεται στο τελικό στάδιο η νομοθεσία για τις υποπαραχωρήσεις σε 10 σημαντικά λιμάνια της χώρας (μεταξύ των οποίων τα λιμάνια Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας, Βόλου, Ηρακλείου, Πάτρας, Αλεξανδρούπολης κ.α.) για συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως η δημιουργία υποδομών για κρουαζιέρα, για μαρίνες, για ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες, για διαχείριση και μεταφορά υγροποιημένων καυσίμων κ.α.