Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Εξαίρεση μνημείων απ΄ το Υπερταμείο: Η νίκη έχει εκατό πατέρες...

Υπερταμείο
24 Ιανουαρίου 2019 / 10:01

ΚΕΡΚΥΡΑ. Πόλεμος ανακοινώσεων από κάθε πλευρά, πριν ξεκαθαριστεί το θέμα της μεταβίβασης μνημείων στο Υπερταμείο. Πόλεμος ανακοινώσεων και μετά,

όταν τελικώς το Υπουργείο Οικονομικών, αναδιπλώθηκε και ανακάλεσε μερικώς την απόφασή του, εξαιρώντας τα ακίνητα που υπάγονται στο Υπουργείο Πολιτισμού.
Τον χορό άνοιξε η Μερόπη Υδραίου, επικεφαλής της παράταξης "Κερκυραίων Δήμος" και υποψήφια δήμαρχος, κάνοντας λόγο για «αφωνία και απραξία» του δημάρχου Κέρκυρας Κώστα Νικολούζου.  Εκείνος απάντησε,  υπενθυμίζοντάς της τις σχετικές ενέργειες που έκανε ό ίδιος ζητώντας την ανάκληση της απόφασης, καταλήγοντας «εμείς δώσαμε τον αγώνα και νικήσαμε».

Η απάντηση της Μερόπης Υδραίου δεν άργησε: «Τον μόνο αγώνα που έδωσε με απόλυτη επιτυχία ο απερχόμενος Δήμαρχος είναι αυτός της μετατροπής της Κέρκυρας σε μια απέραντη χωματερή»
«O απερχόμενος Δήμαρχος τον μόνο αγώνα που έδωσε με απόλυτη επιτυχία είναι αυτός της μετατροπής της Κέρκυρας σε μια απέραντη χωματερή.
Ο κ. Νικολούζος δεν ήξερε, ούτε ενδιαφέρθηκε να μάθει ποιοί είναι οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μνημεία της Κέρκυρας που μεταβιβάστηκαν στο Υπερταμείο. Χρειάστηκε η εργώδης προσπάθεια των Ελλήνων Αρχαιολόγων που μας βοήθησαν να αποκαλύψουμε τους πρώτους 11 αρχαιολογικούς χώρους του νησιού που είχαν μεταβιβαστεί.
Ο απερχόμενος Δήμαρχος δεν αντιλαμβάνεται ότι η αντίδραση στην παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων του νησιού στο Υπερταμείο εκφράζει τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών και επιχειρεί να προσδώσει κομματικό χαρακτήρα σε αυτή την αντίδραση.
Είναι μήπως Νεοδημοκράτες όλοι οι Έλληνες Αρχαιολόγοι και οι άνθρωποι του πολιτισμού; Είναι Νέα Δημοκρατία ο εκλεγμένος με το ΚΚΕ Δήμαρχος Πάτρας κ.Πελετίδης που βγήκε μπροστά και αντέδρασε δυναμικά;
Αυτή η σθεναρή αντίδραση όλων μας ήταν αυτή που οδήγησε στη μερική ανάκληση της απόφασης μεταβίβασης στο Υπερταμείο των αρχαιολογικών χώρων. Μιας απόφασης που είχε υπογραφεί στις 19.6.2018 αλλά ανακαλείται μόλις τώρα. Γιατί άραγε;
Η Κέρκυρα θέλει Δήμαρχο που θα διεκδικεί και αν χρειαστεί θα συγκρούεται με την κυβέρνηση, όποια και αν είναι αυτή.
Η Κέρκυρα θα κάνει μια Νέα Αρχή, με Νέους Ανθρώπους και με Νέες Ιδέες»

Κώστας Παυλίδης

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κέρκυρας Κώστας Παυλίδης, έσπευσε επίσης να ανακοινώσει, ότι επιβεβαιώθηκε πλήρως, όταν έλεγε «Άνθρακας ο θησαυρός».

Κ. Παυλίδης: Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια…

Με αφορμή τη δήλωση της Υποψήφιας Δημάρχου Μερόπης Υδραίου σχετικά με την παραχώρηση 11 αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Κέρκυρας στο Υπερταμείο νιώθουμε την ανάγκη να διευκρινίσουμε τα εξής:

1) Το Υπουργείο Οικονομικών έδωσε στη δημοσιότητα τα πρώτα 2230 ακίνητα Δημοσίου που αφορούν στο Υπουργείο Πολιτισμού και αναφέρονται σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία.

2) Θα ακολουθήσει και δεύτερη φάση εξαιρούμενων ακινήτων που αφορούν στο σύνολο των εξαιρετέων ακινήτων και θα αναφέρονται σε αθλητικούς χώρους, σχολικές εγκαταστάσεις και ακίνητα που έχουν ήδη παραχωρηθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε άλλους φορείς του Δημοσίου.

3) Ήδη από τον κατάλογο των 147 ακινήτων του Δημοσίου της Κέρκυρας όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία που εμπεριέχονται σ’ αυτόν έχουν ήδη από την πρώτη φάση εξαιρεθεί. Δεν υπάρχει ούτε ένας αρχαιολογικός χώρος ή μνημείο του καταλόγου αυτού που να είναι σε διαδικασία παραχώρησης.

4) Τέτοιες δηλώσεις με την προχειρότητα και την ανευθυνότητα που δίνονται στη δημοσιότητα έχουν ως μοναδικό στόχο την παραπληρόφορηση της τοπικής κοινωνίας και την εξαγωγή προεκλογικών εντυπώσεων.

5) Επειδή έχω μάθει να τοποθετούμαι υπεύθυνα σε ζητήματα που αφορούν τη δημόσια σφαίρα, παραθέτω και τον αντίστοιχο κατάλογο των 147 ακινήτων όπου φαίνεται ξεκάθαρα το σύνολο όλων των αρχαιολογικών χώρων και μνημείων που εξαιρούνται σε αυτή την πρώτη φάση αξιολόγησης και διακρίνονται με κίτρινη απόχρωση. Θα ακολουθήσει και η δεύτερη φάση εξαίρεσης που θα αφορά και όλες τις άλλες εγκαταστάσεις που αναφερθήκαμε παραπάνω.

Όπως λέει και η λαϊκή ρήση “Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια” ενώ επιβεβαιώνεται απόλυτα ο τίτλος προηγούμενου Δελτίου Τύπου μου προ μηνών, “Άνθρακες ο Θησαυρός”.

Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο Δημήτρης Μεταλληνός, δημοτικός σύμβουλος με την παράταξη της Μερόπης Υδραίου, δίνει τη δική του απάντηση στον βουλευτή Κώστα Παυλίδη: 

«Χρειάζεται πραγματικά πολύ θράσος και αμετροέπεια, στοιχεία που διαθέτει σε επάρκεια ο κ.Παυλίδης, για να κάνει δηλώσεις όπως αυτή που έκανε για την παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Κέρκυρας στο Υπερταμείο.
Το Υπερταμείο έχει την υπογραφή και τα δακτυλικά αποτυπώματα του κ.Παυλίδη, όπως και η παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Κέρκυρας έχουν την υπογραφή του Υπουργού Οικονομικών από τις 19 Ιουνίου του 2018.
Η Μερόπη Υδραίου και η παράταξή μας  ήταν από τους λίγους που ανέδειξαν το ζήτημα, αφού από το περασμένο φθινόπωρο ζητούσαμε απαντήσεις για το αν υπάρχουν αρχαιολογικοί χώροι της Κέρκυρας, που παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο.
Που ήταν ο κ.Παυλίδης τότε; Προφανώς ήταν απασχολημένος στις μεθοδεύσεις για τη διάσπαση του Δήμου. Που να βρει χρόνο να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα της Κέρκυρας…
Η Μερόπη Υδραίου, με τη βοήθεια του Συλλόγου Αρχαιολόγων έφερε στη δημοσιότητα τους 11 πρώτους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία της Κέρκυρας που παραχωρήθηκαν στο Υπερταμείο, μετά και την ταυτοποίηση των κτηματολογικών αριθμών.
Προφανώς αυτό ενόχλησε τον κ.Παυλίδη, τον άνθρωπο που στις 5 Οκτωβρίου του 2018 έλεγε στην ΕΡΤ ότι ‘’μόνο τρία με τέσσερα ακίνητα της Κέρκυρας έχουν μπει στο Υπερταμείο και έχουν εξαιρεθεί αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία’’ .
Συνεπώς υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: ή έλεγε ψέματα ή δεν ξέρει τι του γίνεται! Ας διαλέξει ο ίδιος!
Η αλήθεια είναι ότι κάτω από τη γενική κατακραυγή, μόλις χθες, η κυβέρνηση αποφάσισε να εξουσιοδοτήσει τον Υπουργό Οικονομικών να ανακαλέσει την απόφαση που είχε πάρει ο ίδιος και να εξαιρέσει τους αρχαιολογικούς χώρους και τα μνημεία. Και σε 15 μέρες θα φέρουν νέα νομοθετική ρύθμιση, απόδειξη ότι ήταν και είναι έκθετοι.
Ο κ.Παυλίδης, που τον περασμένο Νοέμβριο διατύπωσε την άποψη ότι ΄΄δεν υπήρξε κρυφό σχολειό στην Τουρκοκρατία’’, συνεισφέροντας με τον τρόπο αυτό στην ιδεολογικοποιημένη χρήση της ιστορίας, προσπαθεί με την ίδια «βεβαιότητα» να μας πείσει ότι η παραχώρηση αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της Κέρκυρας στο Υπερταμείο, αποτελεί οφθαλμαπάτη.
Η Κέρκυρα πρέπει να αφήσει πίσω της πρόσωπα που με τη δημόσια παρουσία τους μας προσβάλλουν. Η Κέρκυρα πρέπει να κάνει μια Νέα Αρχή, με μια Νέα Δήμαρχο. Η Μερόπη Υδραίου απέδειξε και αποδεικνύει, ότι θα είναι μια Καλή Δήμαρχος, μια Σοβαρή Δήμαρχος, μια Δήμαρχος που ξέρει να δίνει αγώνες για το νησί μας’».