Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Θ. Γουλής: Ο Περιφερειάρχης προσπαθεί να ελαφρύνει τις ευθύνες του για τον ΧΥΤΑ Λευκίμμης

ΧΥΤΥ Λευκίμμης
22 Ιανουαρίου 2019 / 09:43

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Το μόνο που «κατόρθωσε» ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δημιουργία μιας ακόμα χωματερής» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Θ. Γουλής, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης,

επικαλούμενος το έγγραφο που διένειμε ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, σχετικά με τους λόγους της μη αδειοδότησης του ΧΥΤΑ Λευκίμμης. Ο Θ. Γουλής αναφέρει «Με αυτή την ενέργεια του ο Περιφερειάρχης των ΣΥΡΙΖΑ-ΛΑΕ προσπαθεί να ελαφρύνει τις τεράστιες ευθύνες του για την επιβολή με αστυνομική βία του ανοίγματος ενός ακατάλληλου ΧΥΤΑ. Όλοι θυμούνται ότι σε πλήρη συγχορδία με την κυβέρνηση, τη ΝΔ, το Δήμαρχο και τα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριζαν και προπαγάνδιζαν ότι το άνοιγμα του ΧΥΤΑ Λευκίμμης «είναι μονόδρομος για τη λύση του προβλήματος των σκουπιδιών στην Κέρκυρα» Βέβαια ούτε το πρόβλημα των σκουπιδιών λύθηκε και 5 μήνες μετά το άνοιγμα του ΧΥΤΑ Λευκίμμης όλη η Κέρκυρα ήταν γεμάτη από σωρούς σκουπιδιών. Το μόνο που «κατόρθωσε» ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν η δημιουργία μιας ακόμα χωματερής.
Από τους ελέγχους των 4 ελεγκτών των αρμοδίων υπηρεσιών της Περιφέρειας προκύπτει ότι 7 μήνες μετά τη βίαιη λειτουργία του ΧΥΤΑ Λευκίμμης καταγράφονται 40 παραβιάσεις της περιβαλλοντολογικής νομοθεσίας. Μάλιστα ορισμένες παραβιάσεις δημιουργούν σοβαρούς κινδύνους για την υγιεινή και ασφάλεια όσων εργάζονται εκεί  αλλά και των περιοίκων (στραγγίσματα που βρωμάνε, καλώδια ηλεκτρικού ρεύματος που είναι μέσα στα νερά, έλλειψη αντιπυρικής προστασίας κ.α.).
Και από τα αποτελέσματα των ελέγχων αναδεικνύεται η τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ σε συμπόρευση με τη ΝΔ που επέβαλε με την κρατική καταστολή και την αστυνομική βία  το άνοιγμα ενός ΧΥΤΑ που δεν τηρούσε καμία προδιαγραφή και στην πράξη την μετέτρεψε σε μια χωματερή.
Σοβαρότατες ευθύνες έχουν και όλοι οι κρίκοι του κρατικού μηχανισμού που επέβαλλαν αυτήν την απαράδεκτη λύση.
Αποδεικνύεται πόσο δίκιο είχε το ΚΚΕ που από το 2008 και μετά είχε εναντιωθεί στην κατασκευή του ΧΥΤΑ Λευκίμμης και στη λειτουργία του.
 Οι εργαζόμενοι και η νεολαία της Κέρκυρας μπορούν να βγάλουν τα ανάλογα πολιτικά συμπεράσματα για την αντιδημοκρατική πρακτική της κυβέρνησης, του Δήμου και της Περιφέρειας αλλά και της ΝΔ που σιγοντάριζε. Να συμπορευτούν με το ΚΚΕ στο κίνημα και σε όλες τις εκλογικές μάχες που έρχονται».