Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Επισκέψεις ξανά στο ΧΥΤΑ Τεμπλονίου!

ΧΥΤΑ Τεμπλονίου
21 Ιανουαρίου 2019 / 20:15
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΚΕΡΚΥΡΑ. Νέα αυτοψία μικτού κλιμακίου της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αναμένεται στον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου

τόσο στο πλαίσιο υποχρεωτικής τετράμηνης παρακολούθησης όσο και κατόπιν σχετικής καταγγελίας που έχει γίνει από τον Σύλλογο Τεμπλονίου. Θα είναι μία από τις πολλές αυτοψίες που έχουν προηγηθεί, στις οποίες πάντα διαπιστώνεται πλήθος παραβάσεων της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και συνοδεύονται από τα σχετικά πρόστιμα δεκάδων ή και εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ. Την προηγούμενη φορά, η καταγγελία αφορούσε το αποκαλούμενο και "τέταρτο κύτταρο", κάτι που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, αφού τα αδειοδοτημένα κύτταρα του ΧΥΤΑ ήταν τρία και είναι πλέον κορεσμένα και σφραγισμένα με απόφαση της Περιφέρειας-αλλά και καταδικαστική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Κέρκυρας.

Το "τέταρτο κύτταρο" είναι ο λόφος που έχει σχηματιστεί πλέον σε μη αδειοδοτημένο χώρο εναπόθεσης απορριμμάτων, εν αναμονή δεματοποίησης, ενώ πέριξ του δεματοποιητή έχουν συσσωρευτεί (ξανά) χιλιάδες τόνοι δεμάτων. Η πρόσφατη καταγγελία του Συλλόγου Τεμπλονίου αφορά ακριβώς αυτό, την ενδιάμεση διαχείριση δηλαδή και τη δημιουργία ολόκληρου "τείχους" δεμάτων σε κάθε σπιθαμή γης του ΧΥΤΑ, με σοβαρούς κινδύνους ακόμα και εργατικού ατυχήματος.

Ο Σύνδεσμος Καθαριότητας, ο οποίος δεν έχει καταφέρει να αποσπάσει την πολυπόθητη αδειοδότηση για χρήση του οικοπέδου των αδελφάτων ως αποθηκευτικού χώρου, ούτε βέβαια για τον ΧΥΤΥ Λευκίμμης, είναι πολύ πιθανόν να βρεθεί αντιμέτωπος με ακόμα ένα πρόστιμο ή -το ακραίο σενάριο- σφράγιση της εγκατάστασης. Με δεδομένη την εκκρεμότητα της αδειοδότησης της εγκατάστασης της Λευκίμμης λόγω σοβαρών ελλείψεων, την πεισματική άρνηση του Υπουργείου Εσωτερικών να επιτρέψει τη μεταφορά στην απέναντι ηπειρωτική ακτή -για αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ ούτε κουβέντα- περιμένουμε απλώς (;) ένα ακόμα "θερμό" καλοκαίρι...
 
 

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Πτυχιούχος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.