Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ρεμπέτικο και… Χατζηδάκις!

ΧΑΤΖΗΔΑΚΙΣ
16 Ιανουαρίου 2019 / 17:25

ΚΕΡΚΥΡΑ. Ομιλία του Πάνου Βλαγκόπουλου, την Τετάρτη (23/1), στο Μουσείο Σολωμού

Ρεμπέτικο… Και Χατζηδάκις… Ιδού οι «πρωταγωνιστές» της ομιλίας του Αναπληρωτή Καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου, Τμ. Μουσικών Σπουδών, Πάνου Βλαγκόπουλου, την Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου (8.00 μ.μ.) στην αίθουσα διαλέξεων της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών (Μουσείο Σολωμού, Μουράγια).
Το θέμα, αναλυτικά; «“Ρεμπέτικο ή η «στοιβαγμένη ζωική δύναμη που ασφυκτιά”. Ο Χατζηδάκις στην Hangover Square»…
Kαι η «ανάλυσή» του, αυτή: Γιατί το 1949 ένας νεαρός Έλληνας συνθέτης κλασικής παιδείας αποφασίζει να γυρίσει την πλάτη του στο δημοτικό τραγούδι και να στραφεί στο ρεμπέτικο ως πηγή έμπνευσης; Η στροφή του Χατζιδάκι υπαγορεύτηκε, όπως αυτή του πρωταγωνιστή της ταινίας «Hangover Square» (1945), από τη διάγνωση μιας πολιτισμικής ασθένειας, από λόγους που θα μπορούσαμε να περιγράψουμε ως νιτσεϊκούς - θεραπευτικούς.
Ο Πάνος Βλαγκόπουλος θα επιχειρήσει τη σκιαγράφηση μιας εθνικής γενεαλογίας για τη στροφή του Χατζιδάκι, η οποία από τη μια φτάνει μέχρι το ενδιαφέρον για το δημοτικό τραγούδι και το αυτονόητο της πρακτικής της εναρμόνισης, από την άλλη τη συνδέει με τη λογοτεχνική Γενιά του Τριάντα και την έννοια της διπλής συνέχειας (αρχαία - σύγχρονη Ελλάδα / Λαϊκό-Λόγιο), που αυτή εισηγήθηκε.