Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Τσεκ» της διάβρωσης σε 10+5 παραλίες της Κέρκυρας!

ΠΑΡΑΛΙΕΣ
16 Ιανουαρίου 2019 / 15:14

ΑΘΗΝΑ-ΚΕΡΚΥΡΑ. Την ένταξη της ΠΙΝ, μαζί με άλλες δύο Περιφέρειας και πέντε Δήμους στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Life», γνωστοποίησε ο αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Διονύσης Τσούκας.

Συντονιστής του έργου είναι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας και, συνολικά, αναφέρονται 19 ωφελούμενοι, εκ των οποίων, η Περιφέρεια Ιονίων.
Κύριος στόχος του έργου είναι η εφαρμογή πιλοτικών έργων / δράσεων προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή στις Περιφέρειες (Στερεάς Ελλάδας, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων) και στους Δήμους Κατερίνης, Κομοτηνής, Λάρισας, Αγίων Αναργύρων Καματερού και Ρόδου) που συμμετέχουν, τα οποία θα αποτελέσουν και «καλά παραδείγματα» προσαρμογής για άλλες περιοχές.
Η πιλοτική δράση με την οποία συμμετέχει η ΠΙΝ, αφορά στην αποτύπωση, παρακολούθηση και καταγραφή της διάβρωσης των ακτών της ΠΙΝ με τη χρήση μη επανδρωμένων ιπτάμενων οχημάτων (Unmanned Aerial Vehicles-UAVs), ώστε να προσδιοριστούν οι πιο ευάλωτες στη παράκτια διάβρωση περιοχές και στη συνέχεια να καταστεί δυνατή η προστασία τους και συνεπώς η αύξηση της ανθεκτικότητάς τους και της προσαρμοστικότητάς τους σε μελλοντικές κλιματικές αλλαγές.
Η παρακολούθηση της διάβρωσης θα γίνει σε 50 παραλίες, η επιλογή των οποίων (ακτές) θα γίνει με βάση την υφιστάμενη κατάσταση της ακτογραμμής, με έμφαση στις πιο τουριστικά ανεπτυγμένες περιοχές που ήδη παρατηρούνται φαινόμενα διάβρωσης, στις παράκτιες προστατευόμενες περιοχές, σε Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους και στις Ζώνες Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας, σύμφωνα με τα εγκεκριμένα Σχέδια Διαχείρισης Κινδύνων Πλημμύρας.
Πιο συγκεκριμένα, θα παρακολουθούνται για 6 συνεχόμενα έτη 15 παραλίες στην ΠΕ Κέρκυρας (10 στην Κέρκυρα, 2 στους Παξούς και 3 στα Διαπόντια), 11 παραλίες στην ΠΕ Λευκάδας (9 στη Λευκάδα, 2 στο Μεγανήσι), 14 παραλίες στην ΠΕ Κεφαλληνίας & Ιθάκης (12 στην Κεφαλονιά, 2 στην Ιθάκη) και 10 στην ΠΕ Ζακύνθου.
Τις επόμενες, δε, εβδομάδες αναμένεται να υπογραφεί και το συμφωνητικό συνεργασίας μεταξύ ΥΠΕΝ και ΠΙΝ, ενώ η πρώτη επίσημη συνάντηση όλων των εταίρων προγραμματίζεται για το τέλος Φεβρουαρίου - αρχές Μαρτίου.