Τρίτη 23.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δυο Βρετανοί «ανακυκλώνουν» τους Λιαπάδες!

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ
15 Ιανουαρίου 2019 / 18:05
ΗΛΙΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

ΛΙΑΠΑΔΕΣ. Μια υπέροχη πρωτοβουλία «τρέχουν» το τελευταίο εξάμηνο στην ευρύτερη περιοχή των Λιαπάδων δυο φίλοι απ’ τη Βρετανία.

Ο λόγος για τον Ian Smith και τη Lesley Gummings. Οι οποίοι έχουν επιλέξει να μένουν, τους περισσότερους μήνες του χρόνου στο χωριό.
Ενταγμένοι, λοιπόν, λειτουργικά στο σύνολο, δεν έμειναν «απ’ έξω» απ’ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Εκ των πρώτων, η καθαριότητα. Με κομβικό του «παρακλάδι», την ανακύκλωση.
Επ’ αυτού, λοιπόν, έλαβαν δράση. Και αντί να μένουν στα… στείρα παράπονα και τους αφορισμούς, «έχτισαν» μια ομάδα εθελοντών, για τη διαλογή και, κατόπιν, ανακύκλωση των απορριμμάτων.
Η ανταπόκριση Λιαπαδιτών, εξαιρετική. Άνδρες και γυναίκες, πρόθυμοι / -ες να βοηθήσουν στην προσπάθεια, αντιλαμβανόμενοι πως έτσι, βοηθούν, ουσιαστικά, τους εαυτούς τους. Τον τόπο τους, τις οικογένειές τους, τα παιδιά τους… Και, μαζί μ’ αυτούς, και ορισμένοι απ’ τα.. πέριξ. Απ’ τους Μαγουλάδες (περίπτωση Ειρήνης Βασιλάκη), τους Πουλάδες, τους Γιαννάδες, αλλού…
Η δράση συμπλήρωσε, αισίως, μισό χρόνο ζωής. Με τους αριθμούς, να εντυπωσιάζουν, καθώς σ’ αυτό το διάστημα…
•Δημιουργήθηκαν 335 μπλε κάδοι ανακύκλωσης.
•Επιπλέον, έξι «καμπάνες» για συλλογή γυαλιού.
•Συγκεντρώθηκαν περίπου 220 κιλά πλαστικά καπάκια.
Επόμενος στόχος τίθεται η εύρεση ενός στεγασμένου χώρου, υποδοχής των ανακυκλώσιμων. Ενώ η ομάδα ήρθε σε επικοινωνία, για το ζήτημα της ανακύκλωσης, και με επαγγελματίες της περιοχής, με πολλές επιχειρήσεις να ανταποκρίνονται θετικά και να… βραβεύονται, γι’ αυτό! Όπως το super market «Aθηνά» και η οινοποιϊα, «Gouis Winery» («οι… πρωταθλητές της προσπάθειας», καταπώς «βαπτίστηκαν»), αλλά και το ξενοδοχείο, «Corfu Pearl».
Όπως σημειώνουν οι εμπλεκόμενοι στη δράση, «η αποδοχή της ιδέας και από άλλους επαγγελματίες, θεωρείται –και είναι- παροχή υπηρεσιών προς τους ίδιους τους καταναλωτές». Φροντίζοντας, οι ντόπιοι, να αποδώσουν τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Μ’ ένα («το λιγότερο που μπορούμε») μεγάλο «ευχαριστώ» προς «τους Βρετανούς φίλους μας, για την “καθαρή” προσφορά τους στο χωριό μας…».
Καθ’ όλα, άξιοι…
ΗΛΙΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1978. Πτυχιούχος Φιλολογίας (Φιλοσοφική Σχ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 2001) και δημοσιογραφίας (New York College, 2002), θήτευσε επί 12ετία στην Αθήνα, με κύριες αναφορές τις εφημερίδες Αθλητική Ηχώ (2001-’08) και Εξέδρα / Δ.Ο.Λ. (2008-‘11) συν σειρά συνεργασιών με ιστοσελίδες και περιοδικά. Επιστρέφοντας Κέρκυρα, διετέλεσε υπεύθυνος Γραφείου Τύπου στις ΠΑΕ ΑΟ Κέρκυρα και ΑΟ Κασσιώπης (Super League). Συνδημιουργός και αρχισυντάκτης των ιστοσελίδων Corfusports (2011) και Corfustories (2020), της εφημερίδας Corfupress / Corfusports (2016) και των free press mag. Corfu Magazine (2017) και Corfu Stories (2018), μετά τη συνεργασία του με την Καθημερινή Ενημέρωση (2019-’20), επέστρεψε στον όμιλο Ενημέρωση το ’21, λόγω… ΕΝ-The Magazine. Eίναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ (βραβείο «Χρ. Σβολόπουλος», 2010).