Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Απ’ τις 18/1 τα επιδόματα ΑμεΑ

ΑΜΕΑ
11 Ιανουαρίου 2019 / 19:27

ΚΕΡΚΥΡΑ-ΑΘΗΝΑ. Στο διάστημα 18-25 Ιανουαρίου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη καταβολή των επιδομάτων (Νοεμβρίου – Δεκεμβρίου), όπως γνωστοποίησε χθες το Κέντρο Πληροφόρησης ΑμΕΑ του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία Κέρκυρας.

Υπό νέο «καθεστώς», καθώς «μετά από αγώνες της Εθνικής Συνομοσπονδίας», πλέον δεν χορηγούνται απ’ τους Δήμους (ΟΤΑ), αλλά απ’ τον Οργανισμό Παροχής Κοινωνικής Αλληλεγγύης.
«Με διαφάνεια και ηλεκτρονικές διαδικασίες, με στόχο το αμέσως επόμενο διάστημα, αυτά να καταβάλλονται κάθε μήνα, σε σταθερή και γνωστή εκ των προτέρων σε όλους», κατά την σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΑ. Η οποία χαρακτηρίζει τον νέο τρόπο καταβολής, «μία κομβική μεταρρύθμιση και μια ολοκληρωμένη πρόταση για την αναδιοργάνωση του τομέα Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Η σύσταση Ενιαίας Αρχής Απονομής Επιδομάτων αποτελούσε άλλωστε διαχρονικό αίτημα των οργανώσεων των Ατόμων με Αναπηρία…»
Και η ανακοίνωση συνεχίζει: «Με την σχετική ΚΥΑ, διευκρινίστηκε πλήρως ότι τα προνοιακά αναπηρικά – διατροφικά επιδόματα, ανεξαρτήτως ποσοστού αναπηρίας, δεν φορολογούνται, δεν υπόκεινται σε οποιαδήποτε κράτηση, δεν κατάσχονται, ούτε συμψηφίζονται με χρέη προς το Δημόσιο, ιδιώτες ή πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζονται στα εισοδηματικά όρια για οποιαδήποτε παροχή κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα».
Η παράδοση των ηλεκτρονικών αρχείων των Δήμων αναμένεται να ολοκληρωθεί ως τις 15/1. Η δε επόμενες πληρωμές θα γίνουν ως εξής:
•Η αμέσως επόμενη πληρωμή των προνοιακών διατροφικών επιδομάτων θα γίνει τον Φεβρουάριο και θα αφορά τον μήνα Ιανουάριο 2019.
•Τον Μάρτιο θα πληρωθούν τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα για το δίμηνο Ιανουάριος – Φεβρουάριος 2019.
•Με το πέρας του πρώτου τριμήνου του 2019, τα προνοιακά αναπηρικά επιδόματα θα καταβάλλονται κάθε μήνα, σε σταθερή ημερομηνία, κοινή για όλη την Ελλάδα.
Σημειώνεται πως σήμερα λαμβάνουν προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα περίπου 160.000 συμπολίτες μας.
Όλοι θα συνεχίσουν να εισπράττουν ακριβώς τα ίδια ποσά.
Οι πολίτες που έχουν γνωματεύσεις εφ’ όρου ζωής εντάσσονται εφ’ όρου ζωής στις καταστάσεις καταβολής προνοιακών επιδομάτων του ΟΠΕΚΑ.
Οι δικαιούχοι που έχουν σε ισχύ γνωμάτευση από ΚΕΠΑ ορισμένης διάρκειας, εντάσσονται στις καταστάσεις καταβολών του ΟΠΕΚΑ και θα επανεξεταστούν από ΚΕΠΑ όταν λήξει η ισχύς της γνωμάτευσής τους, όπως συνέβαινε και το 2018.
Στο πλαίσιο της νέας διαδικασίας θα κληθούν εγκαίρως από τον ΟΠΕΚΑ να υποβάλλουν ηλεκτρονική αίτηση επανεξέτασης.
Συνεπώς, αυτό που αλλάζει είναι ότι δημιουργείται μια ενιαία, κεντρική αρχή πληρωμών, απλουστεύονται οι διαδικασίες για τα Άτομα με Αναπηρία και διαμορφώνεται για όλους σταθερή μηνιαία καταβολή των επιδομάτων.
Περισσότερες πληροφορίες: Κέντρο Πληροφόρησης ΑμεΑ του Συλλόγου Γονέων Κηδεμόνων και Φίλων Ατόμων με Αναπηρία (2η πάρ. Ελευθ. Βενιζέλου 5) και τηλ. 26610-24128 (Πέγκυ Σαγιά), 6945106118 (Σπύρος Ζουμπουλίδης).