Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ιάσων Δεπούντης «Εξαιτίας σου, ποίηση, καίγεται ακόμα η Τροία»

Αίθουσα Τέχνης Δήμου Κέρκυρας
27 Μαΐου 2016 / 16:07

ΚΕΡΚΥΡΑ. Την Τετάρτη 1 Ιουνίου 2016 εγκαινιάζεται στην Αίθουσα Τέχνης η αναδρομική έκθεση του Κερκυραίου ποιητή και λογοτέχνη Ιάσονα Δεπούντη, με τίτλο: Ιάσων Δεπούντης -“Εξαιτίας σου, ποίηση, καίγεται ακόμα η Τροία”.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η έκθεση παρακολουθεί την πλούσια δραστηριότητα  του Ι. Δεπούντη μέσα από χειρόγραφα, δοκίμια, επιστολές, εκδόσεις, κολάζ και φωτογραφικό υλικό, τεκμήρια που παρουσιάζονται στο κοινό για πρώτη φορά. Το εκθέματα προέρχονται από το προσωπικό αρχείο Ιάσονα Δεπούντη που έχει δωρηθεί από τον Δημήτρη Δεπούντη στα Ιστορικά Αρχεία του Μουσείου Μπενάκη και από το οικογενειακό αρχείο.
Στο πλαίσιο των εγκαινίων θα γίνει παρουσίαση του έργου του Ιάσονα Δεπούντη με κεντρικούς ομιλητές τον ομότιμο καθηγητή του Ιονίου Πανεπιστημίου, κ. Θεοδόση Πυλαρινό, και τον κ. Κώστα Κρεμμύδα, από τις εκδόσεις Μανδραγόρας. Ο κ. Πυλαρινός, που έκανε την φιλολογική επιμέλεια των εκθεμάτων, θα παρουσιάσει το έργο του Ι. Δεπούντη μέσα από την έκθεση, ενώ ο κ. Κρεμμύδας θα μιλήσει για δύο από τα σημαντικότερα έργα του ποιητή, το X.A. Donnet και το Systema Naturae.
Η έκθεση είναι μια παραγωγή της Πινακοθήκης Δήμου Κέρκυρας. Την επιμέλεια έκανε η συνεργάτης της Πινακοθήκης, κ. Ντάρια Κοσκόρου, ιστορικός τέχνης - επιμελήτρια,  σε συνεργασία με τον δρ. Δημήτρη Δεπούντη, φιλόλογο, γιο του ποιητή.
 
Ιάσων Δεπούντης: Σύντομο Βιογραφικό
 
Ο Ιάσονας Δεπούντης γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1919. Στα γράμματα πρωτοεμφανίστηκε το 1944. Από τότε μέχρι και τον θάνατό του, το 2008, παρακολούθησε, επηρεάστηκε και ανταποκρίθηκε στα κύρια λογοτεχνικά και επιστημονικά ρεύματα του 20ου αιώνα. Πνεύμα ανήσυχο και δημιουργικό, φοίτησε στην Σχολή Προσαλέντη στην Κέρκυρα, σπούδασε Συνταγματικό Δίκαιο, Παιδαγωγικά και Κοινωνιολογία στην Αθήνα, Εφαρμοσμένη Ψυχολογία στην Αθήνα και το Παρίσι και Μοντέρνα Μαθηματικά στη Ζυρίχη.
Από την Ελλάδα αυτοεξορίστηκε το 1969, στα χρόνια της δικτατορίας, έχοντας ήδη καθιερωθεί στα γράμματα του τόπου. Εγκαταστάθηκε στην Ελβετία, όπου συνέχισε να εκδίδει, να μεταφράζει και να παρουσιάζει έργο πρωτοποριακό και έντονα αντισυμβατικό. Από τη δεκαετία του 1980, έζησε ανάμεσα στην Ζυρίχη, την Αθήνα και την Κέρκυρα.Πέθανε στην Ζυρίχη, στις 21 Ιουνίου 2008, σε ηλικία 89 ετών.

Διάρκεια έκθεσης: 1 Ιουνίου - 30 Ιουλίου 2016, Αίθουσα Τέχνης (Κήπος του Λαού)
Έναρξη: 1 Ιουνίου, ώρα 19:00, εγκαίνια : 20:00 (Αίθουσα Τέχνης)
Ώρες λειτουργίας: 10:00-16:00 καθημερινά, εκτός Δευτέρας