Πέμπτη 25.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το θεατρικό του Σ. Κωσταγιόλα «Ρουλέτα στα βράχια»

Δημοτικό Θέατρο Κέρκυρας
26 Μαΐου 2016 / 15:53

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μπορούμε να πάρουμε τη μοίρα στα χέρια μας; Αυτό το ερώτημα ίσως είναι εκείνο που μένει στο τέλος της παράστασης, μαζί με κάποιον προβληματισμό, συγκίνηση αλλά και μια νότα αισιοδοξίας.

Στο πέμπτο θεατρικό έργο του, ο κερκυραίος ιατρός- συγγραφέας Σπύρος Κωσταγιόλας τοποθετεί την πλοκή στην Κέρκυρα, και μιλά για όλους εκείνους τους ανθρώπους, είτε άντρες είτε γυναίκες, που νιώθουν εγκλωβισμένοι στον γάμο τους και στη ζωή τους. Καταφέρνει να συνδυάσει επιτυχημένα και να ισορροπήσει ανάμεσα σε διαφορετικά είδη τέχνης, όπως το θέατρο, η ζωγραφική, η ποίηση, η μουσική- εξάλλου «Το θέατρο είναι μια ανθοδέσμη από τέχνες», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
 
Μετά το τέλος της χθεσινής παράστασης ακολούθησε συζήτηση μεταξύ των συντελεστών του έργου και του κοινού, όπου ο καθένας είχε την ευκαιρία να μιλήσει για τις εντυπώσεις του και τα συναισθήματα που του δημιουργήθηκαν. Όπως πολύ εύστοχα παρατήρησαν κάποιοι, ο κάθε άνθρωπος ερμηνεύει τα ερεθίσματα που λαμβάνει ανάλογα με τις ανάγκες του, τις επιθυμίες και ίσως τις ελλείψεις του- αυτή η πολυσημία άλλωστε είναι και η ομορφιά της τέχνης.
 
Η υπόθεση του έργου
 
Η Έλενα, μια γυναίκα που πλησιάζει τα 50 της χρόνια, κάθεται μόνη στα βράχια, κάτω από τα τείχη της παλιάς πόλης της Κέρκυρας, και μιλά στη θάλασσα, κάνοντας έναν οδυνηρό απολογισμό της ζωής της. Ο αποτυχημένος γάμος της, η οργή για τον άντρα της, οι ευτυχισμένες μνήμες από τα παιδικά της χρόνια και τους γονείς της, η αγωνία της για το μέλλον των παιδιών της σε μια χώρα που καταρρέει οικονομικά, η παραμελημένη της θηλυκότητα, όλα στροβιλίζονται στο μυαλό της και βγαίνουν προς τα έξω σαν χείμαρρος. Εκείνα που πονούν περισσότερο όμως, δεν τολμά να τα αποκαλύψει ούτε στον εαυτό της. «Δεν τα είπα όλα στη θάλασσα… Ο άνθρωπος χρειάζεται άνθρωπο και την κατάλληλη στιγμή για να ξεκλειδώσει ολότελα την ψυχή του», λέει η πρωταγωνίστρια.
 
Τυχαία ένας άγνωστος άντρας θα ακούσει την γεμάτη απόγνωση φωνή της Έλενας, κρυμμένος κάπου εκεί κοντά, στα βράχια. Θα την πλησιάσει, θα συναντήσει την ψυχή της και θα της δείξει ότι μερικές φορές η μοίρα, αν και κάνει για εμάς τα δικά της σχέδια, περιμένει να την πάρουμε στα χέρια μας.
 
Οι συντελεστές του έργου
 
Τους χαρακτήρες του έργου ερμήνευσαν δύο γνωστοί κερκυραίοι ηθοποιοί, η Σοφία Τόμπρου και ο Σπύρος Βερονίκης. Ο Σπύρος Βερονίκης μάλιστα είναι ο διαχειριστής του Θεάτρου Φάρσα, το οποίο ανέλαβε τη θεατρική παραγωγή. Στη συζήτηση που ακολούθησε, οι δύο ηθοποιοί μίλησαν για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν μέχρι την ολοκλήρωση της παράστασης, για τις εμπειρίες τους και για όσα αποκόμισαν από την έως τώρα συνεργασία τους με τον Σπύρο Κωσταγιόλα.
 
Ο Σπύρος Κωσταγιόλας, εκτός από τη σκηνοθεσία, ανέλαβε επίσης τη μουσική επιμέλεια, ο Γιώργος Γερακάρης τη σκηνογραφία, ο Σπύρος Κυπριώτης την κατασκευή του σκηνικού, ο Κώστας Βλάχος την ηχοληψία, η Τζίνα Γιωτάκη την κινησιολογία, η Βάνα Κωσταγιόλα το βίντεο, η Ιωάννα Χυτήρη το ποιητικό μέρος, τη φωτογραφία ο Γιώργος Τερζής, ενώ συμμετείχε επίσης η ενδυματολόγος Πηνελόπη Μάμαλου, ο Προκόπης Καφαράκης και ο Σπύρος Τσουκαλάς στο τραγούδι και την κιθάρα αντίστοιχα.
 
Η εικαστική παρέμβαση της Πηνελόπης Βολτέρρα
 
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην εικαστική παρέμβαση της Πηνελόπης Βολτέρρα, ο πίνακας της οποίας αναμφίβολα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στο έργο. Η Πηνελόπη Βολτέρρα είναι από τους ανθρώπους που, με επιμονή και υπομονή, καταφέρνουν να διεισδύσουν στην ψυχή του άλλου. Το ίδιο έκανε και αυτή τη φορά, τόσο για τους χαρακτήρες του έργου, όσο και για τον θεατή. Η μορφή, το «πλάσμα» αυτό που απεικονίζεται στον πίνακά της και οι συνειρμοί που προκαλεί, είναι μια δυνατή εμπειρία για τον θεατή- θα λέγαμε, μια γροθιά στο στομάχι.
 
Το θεατρικό έργο «Ρουλέτα στα βράχια» συνεχίζεται για δύο ακόμα παραστάσεις, 27 και 29 Μαΐου στις 21.00, στη Νέα Σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας. Πλέον το έργο κυκλοφορεί και σε βιβλίο από τις εκδόσεις Φιλύρα, με εξώφυλλο της Πηνελόπης Βολτέρρα.
 
Φωτορεπορτάζ: Βασίλης Δουκάκης