Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ας πάει και το παλιάμπελο!

Χρυσόστομος Μπούκας
25 Μαΐου 2016 / 16:09

Τελευταία ακούγεται όλο και πιο συχνά, η προσπάθεια που γίνεται από το δήμο και το δήμαρχο Κερκυραίων, για την παραχώρηση της παράλιας ζώνης της πόλης, από το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) στο δήμο Κερκυραίων.

Θεωρείται αδιανόητο μια παραθαλάσσια πόλη, όπως αυτή της πόλης της Κέρκυρας, που “βρέχεται” κατά τα τρία τέταρτα από το Ιόνιο Πέλαγος, να στερείται στην ουσία δημοτικής παραλιακής ζώνης για τους κατοίκους της.
Παρατηρούμε τελευταία ότι το ΤΑΙΠΕΔ κινείται θετικά προς την παραχώρηση στο δήμο, της παράλιας ζώνης της πόλης. Τι άλλαξε και το “ανάλγητο” δημόσιο στο παρελθόν δεν ικανοποιούσε το αίτημα σύσσωμης της κοινωνίας μας και έρχεται σήμερα το “ευαίσθητο” ΤΑΙΠΕΔ να δεχθεί την παραχώρηση;
Κάνουμε την πιο απλή πολιτική εκτίμηση: το λιμάνι της Κέρκυρας οσονούπω βγαίνει στο σφυρί. Επειδή η παράλια ζώνη προστατεύεται από διεθνείς συμβάσεις και κανονισμούς και το κράτος δεν μπορεί να την πουλήσει σε ιδιώτες, ουσιαστικά θέλει να απαλλαγεί από αυτή, ώστε να μπορεί να πουλήσει το λιμάνι.
Δηλαδή δεν πρόκειται στην ουσία για παραχώρηση. Ο δήμος στη λογική της διεκδίκησης της παράλιας ζώνης της πόλης, ουσιαστικά συμμετέχει στο σχεδιασμό της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Κέρκυρας!
Μεταξύ σφύρας και άκμονος ο δήμος και οι δημότες:
Συνεχίζουμε την διεκδίκηση της παράλιας ζώνης και μετέχουμε άκοντες στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού; Τουλάχιστον να είναι συνειδητή πολιτική επιλογή μας.
Δεν αποδεχόμαστε την “δωρεά” του ΤΑΙΠΕΔ όσον αφορά στην παράλια ζώνη, και με αυτό τον τρόπο αντιστεκόμαστε στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού; Τουλάχιστον να είναι συνειδητή πολιτική επιλογή μας.
Βρε πώς τα φέρνει η ζωή! Τι θα επιλέξουμε; Τη Σκύλλα ή τη Χάρυβδη;
Επειδή όμως δεν είμαστε αφελείς, θεωρούμε βέβαιο ότι οι κρατούντες θα βρουν τρόπο να (ξε)πουλήσουν σε ιδιώτες το λιμάνι της Κέρκυρας, απαλλαγμένο από τα βάρη της παράλιας ζώνης.
Γι’ αυτό λέμε στο δήμαρχο, η παράλια ζώνη ανήκει στον κερκυραϊκό λαό, την αποδεχόμαστε έστω και ορφανή, δηλαδή μη χρηματοδοτούμενη.
Αλλά, γιατί; Μήπως μέχρι σήμερα ο Οργανισμός Λιμένα Κέρκυρας (ΟΛΚΕ), έβαλε πολλά χρήματα για τη αποκατάσταση της παράλιας ζώνης, παρά τον πλούτο που ενθυλακώνει από τη χρήση του (κερκυραϊκού) λιμανιού;
Ας πάει και το παλιάμπελο! Οι δύο μεγαλύτερες υποδομές ελέγχου, σχεδιασμού, προοπτικής και ανάπτυξης του τοπικού μας πλούτου, θα ελέγχονται από ιδιώτες: αεροδρόμιο και λιμάνι.
Ιδιώτες θα σχεδιάζουν πριν από εμάς, για εμάς, χωρίς εμάς!
Γινόμαστε τα γκαρσόνια των Ευρωπαίων.
 
Αυτοοργάνωση Πολιτών Κέρκυρας