Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

ΟΛΚΕ: Θα ΄χαμε τελειώσει νωρίτερα με το παραλιακό μέτωπο αν...

ΟΛΚΕ
22 Δεκεμβρίου 2018 / 09:09

ΚΕΡΚΥΡΑ. Απάντηση σε δημόσιες δηλώσεις εις βάρος του, δίνει ο Πρόεδρος του ΟΛΚΕ Σπύρος Στεφανίδης, παραθέτοντας το χρονικό της διαδικασίας,

καταλήγοντας ότι το θέμα θα είχε λήξει τουλάχιστον ένα χρόνο νωρίτερα, αν δεν παρενέβαιναν συγκεκριμένοι «αναρμόδιοι παράγοντες»

Η επιστολή Στεφανίδη

Κύριε Διευθυντά,
Με την ευκαιρία της χθεσινής εκδόσεως του Φύλλου  της Εφημερίδας Κυβερνήσως περί αποχαρακτηρισμού του παραλιακού μετώπου της πόλης από τη δικαιοδοσία του ΟΛΚΕ σας παρακαλώ να σημειώσετε /δημοσιεύσετε τα παρακάτω που θα αναρτηθούν και στην ιστοσελίδα του ΟΛΚΕ www.olke.gr.
Ο ΟΛΚΕ μετά αέναη  ταχύρρυθμη προσπάθεια πολλών μηνών στις 4 Δεκεμβρίου 2018 προώθησε στην ΑΠΟΚΕΝΤΡΩ-ΜΕΝΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ & ΙΟΝΙΟΥ τα Τοπογραφικά Σχέδια και τις αποφάσεις συναίνεσης των πέντε συναρμοδίων Υπουργείων και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού και έτσι ολοκληρώθηκε  το μέρος των δικών του ενεργειών για τη Νομοθετική Ρύθμιση της παραχώρησης μέρους του παραλιακού μετώπου της πόλης από τον Ανεμόμυλο μέχρι το Καφέ-Γυαλί μαζί και με τις τρεις πλατείες στον Άγνωστο Στρατιώτη / Συντριβάνι / ΟΑΕΔ στο Δήμο Κερκυραίων.
Με αυτή την ευκαιρία είναι επίσης καιρός να απαντήσω σε διάφορες ανυπόστατες κατηγορίες και δημόσιες δηλώσεις εις βάρος μου , που είδαν το φως της δημοσιότητας και από τις δικές σας στήλες στο πρόσφατο παρελθόν, προερχόμενες από 2-3  δημόσια αιρετά πρόσωπα που εφθασαν στο σημείο να ζητούν την παραίτησή μου παρ΄ όλον ότι εγνώριζαν ποιά ήταν η πραγματικότητα για την οποία  ‘’επαίνου μάλλον άξιος ή ψόγου’ ήταν εν προκειμένω ο ΟΛΚΕ!...
- Περί απρεπούς συμπεριφοράς προς τον Δήμαρχο κατά την ενημέρωση του Υπουργού Ναυτιλίας κ. Κουβέλη
Υπήρξε τέτοια από τον Πρόεδρο του Ο.Λ.ΚΕ. ;
Για να αποφύγω και εγώ βαριές λέξεις όπως «απρέπεια», ας αναρωτηθεί κανείς ποιος αφίσταται της οφειλόμενης ευγένειας και ευπροσηγορίας ο διακόπτων τον ομιλούντα (και διευθύνοντα τη συζήτηση ως οικοδεσπότης), ή ο  ήδη ομιλών αμυνόμενος έναντι της επιχειρουμένης διακοπής;
Ποιoύ ο λόγος δεν διέπεται από την επιβαλλόμενη αβροφροσύνη;  του επανειλημμένως κατηγορούντος - αβάσιμα πάντοτε όπως θα δειχθεί παρακάτω - τον Πρόεδρο του  Οργανισμού (και ως Ναύαρχο Π.Ν. πρώην ανώτατο Αξιωματούχο του Κράτους, ας μην το ξεχνάμε και αυτό) ή του ανεχόμενου επί σειρά μηνών αβάσιμες και  ψευδείς κατηγορίες περί κωλυσιεργίας (sic!) περί την εφαρμογή κυβερνητικής πολιτικής – αλήθεια που την εγνώριζαν αυτοί ενώ δεν την εγνώριζε  ο ΟΛΚΕ;
Περί υποβολής παραιτήσεως
Μια και μιλάμε για αβρότητα ας ξεπεράσω τον εύλογο, για κάθε Κερκυραίο που ζει εδώ την τελευταία τετραετία, συνειρμό με το ερώτημα ποιος πράγματι  έχει προφανή σε όλους λόγο να παραιτηθεί και ας αναρωτηθεί κανείς γιατί να παραιτηθεί ο Πρόεδρος του Ο.Λ.ΚΕ. ως «καθυστερών» ή ακόμη χειρότερα ως «κωλυσιεργών» για την εφαρμογή κυβερνητικής πολιτικής, σε ό,τι αφορά τον αποχαρακτηρισμό της παραλιακής ζώνης ή μήπως γιατί και αυτός αμέλησε την ευρυθμία του λιμένα  ή απέτυχε στην οικονομική απόδοσή του ή ακόμη μήπως γιατί άφησε το  λιμάνι να πνίγεται στα σκουπίδια τότε που το λιμάνι ήταν το μόνο καθαρό μέρος της πόλης;
Τα επίσημα στοιχεία όμως άλλα λένε μια και οι τρείς ομάδες διεθνών Συμβούλων-Αξιολογητών εν όψει της υποπαραχώρησης μέρους των δραστηριοτήτων του ΟΛΚΕ σε επενδυτές δεν εφείσθησαν συγχαρητηρίων για την εικόνα και τη λειτουργία του λιμανιού αλλά και για τις εντυπωσιακές οικονομικές επιδόσεις του όπως προκύπτει από τον επί τρία συνεχή έτη πενταπλασιασμό των κερδών έναντι αυτών του 2015 που είναι πρωτοφανής στο πανελλήνιο για οιαδήποτε Εταιρεία ή Οργανισμό!
Περί του  (κατά τον Δήμαρχο και άλλο αιρετό δημόσιο πρόσωπο) υποτιμητικού χαρακτηρισμού μου σε δημόσιες δηλώσεις τους με το κατ΄ αυτούς σχετλιαστικό / υποτιμητικό ‘’Διορισμένος’’.
Υπενθυμίζω – αν και αυτοί το γνωρίζουν καλά -  ότι η Κυβέρνηση δεν με διόρισε με κομματικά ή άλλα άσχετα κριτήρια. Όπως και αριθμός άλλων υποψηφίων  που είχαν δείξει ενδιαφέρον για τη θέση του Προέδρου του ΟΛΚΕ έτυχα εξονυχιστικής αξιολογήσεως από τη παγκοσμίου  φήμης εταιρεία Συμβούλων KPMG, η οποία με υπέδειξε ως τον καταλληλότερο, κάτι που  ελπίζω ήδη να φαίνεται στη κοινή γνώμη (εκτός βέβαια από διαφόρους θιγομένους που τους επέβαλα να πάψουν να ενεργούν κατά μη νόμιμο τρόπο αλλά και από άλλους που επιδιώκουν και επιχειρούν - ανεπιτυχώς βέβαια - να διοικούν αυτοί τον ΟΛΚΕ , λες και αυτός δεν έχει Διοίκηση...)
Ποιός δεν εφαρμόζει την κυβερνητική πολιτική και ποιος είναι ο μοναδικός υπαίτιος που το θέμα εχρόνιζε;
Ας τα δούμε  κάπως καλύτερα:
- Όταν κάποιος μιλάει για «καθυστέρηση», πρέπει βέβαια να αναφέρεται και σε ορισμένο τεθέντα ή συμφωνηθέντα  χρονικό προσδιορισμό. Τέτοιος χρονικός προσδιορισμός ουδέποτε  ετέθη από οιονδήποτε ή συμφωνήθηκε από  τον Ο.Λ.ΚΕ.
Η έννοια της λέξης «κωλυσιεργία» σε οιοδήποτε λεξικό της Ελληνικής γλώσσας ορίζεται ως ‘’ η σκόπιμη διαρκής επίκληση εμποδίων πραγματικών ή τεχνητών σε μια διαδικασία με σκοπό αυτή, να καθυστερήσει ή να μη ολοκληρωθεί’’
Μπορούν οι  αποδίδοντες σε μένα ‘’κωλυσιεργία’’ να αποδείξουν κάτι τέτοιο; Παρά το γεγονός ότι τέτοια κατηγορία  είναι παραπάνω από απλά απαράδεκτη και επιδεκτική επίσημης αξιώσεώς μου ανακλήσεως και αιτήσεως συγγνώμης δια της νομικής οδού  εν τούτοις απλά τους καλώ να το κάνουν ή διαφορετικά ας σταματήσουν να δίνουν χαρακτηρισμούς που βέβαια και   αβάσιμοι  είναι αλλά και   υποδεικνύουν εννοιολογική / σημασιολογική άγνοια   μιας κοινής ελληνικής λέξης...
Ο ΟΛΚΕ όμως μπορεί να αποδείξει, όποτε ζητηθεί, με επίσημα έγγραφα, αλλά και με μαρτυρίες, ότι  και για το θέμα αυτό έχει επιδείξει συνέπεια, επιμέλεια και υποδειγματική ταχύτητα όπως πάντα υπό τη παρούσα Διοίκησή του  ότι οιεσδήποτε «καθυστερήσεις» (ή και ΄΄παλινδρομήσεις’’ κατά ορολογία χθεσινής δηλώσεως) οφείλονται όλες ανεξαιρέτως κατά κύριο λόγο στο Δήμο Κερκυραίων αλλά δευτερευόντως και στις αδέξιες παρασκηνιακές παρεμβάσεις άλλου αναρμοδίου δημοσίου παράγοντος ενοχλούντος κατ΄επανάληψη υπαλλήλους του ΟΛΚΕ και άλλων δημοσίων υπηρεσιών με σύνηθες αποτέλεσμα τη σύγχηση περί του πρακτέου.
Ας παραθέσω όμως όλως περιληπτικά τη χρονολογική διαδικασία που ακολουθήθηκε με αναφορά σε διαθέσιμα επίσημα δημόσια έγγραφα, αλλά και σε άλλες συζητήσεις  ενώπιον πολλών μαρτύρων εδώ και σε ανώτερα κλιμάκια εκτός Κερκύρας:
Κατά την εδώ επίσκεψη  Προέδρου του ΤΑ.ΪΠΕ.Δ., έλαβα οδηγία να αναθέσω μελέτη για την τύχη και πιθανή αφαίρεση από την αρμοδιότητα του Ο.Λ.ΚΕ. αριθμού από τοτς 34 λιμενίσκους ανά την όλη  Κέρκυρα μαζί δε και  τμημάτων της παραλιακής ζώνης της Πόλης για περαιτέρω ενδεχόμενη Νομοθετική Ρύθμιση αποχαρακτηρισμού.
Η οδηγία μεταξύ άλλων ήταν σαφής σε ό,τι αφορούσε τους λιμενίσκους ειδικότερα δε για  το παραλιακό μέτωπο της πόλης ότι ο ΟΛΚΕ έπρεπε να προτείνει τον αποχαρακτηρισμό της χερσαίας και θαλάσσιας ζώνης από τον «ΑΝΕΜΟΜΥΛΟ» («ΝΑΥΤΙΛΟ») έως και το «ΚΑΦΕ ΓΥΑΛΙ» στη Σπηλιά, εκτός τμημάτων της όπου διεξαγόταν  λιμενικές δραστηριότητες.
(ΣΗΜ.:  Διάφοροι αντιπαρατιθέμενοι αναίτια προς τον Ο.Λ.ΚΕ., και προς  εμέ προσωπικά, αποκαλούντες με - μεταξύ άλλων - «ασήμαντο», «ανάξιο» του πατέρα μου», «εχθρό του ΝΑ.Ο.Κ.» κ.λ.π., δεν λαβαίνουν υπόψη τους ότι για χάρη του ΝΑ.Ο.Κ,. που ζητούσε ενθέρμως τον αποχαρακτηρισμό (απορία: τι τον ενδιέφερε; τι τον ενδιαφέρει;) δεν  περιέλαβα στην εξαίρεση τις εγκαταστάσεις του, παρ’ όλη την τότε εν εξελίξει σύγκρουσή μας με θέμα ακριβώς τα τέλη της ήδη διεξαγομένης σημαντικής - αλλά μη σύννομης - εκεί λιμενικής /εισπρακτικής δραστηριότητας από το ΝΑΟΚ…).
Μετά τη  κατάθεση της  μελέτης και εσωτερική επεξεργασία σε συνεννόηση  με Υ.ΝΑ.Ν.Π. και Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. το Δ.Σ./Ο.Λ.ΚΕ. με δική μου εισήγηση αποφάσισε σε διαδοχικές συνεδριάσεις να εισηγηθεί στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού, την αφαίρεση από την αρμοδιότητα του Ο.Λ.ΚΕ. του παραλιακού μετώπου από «ΑΝΕΜΟΜΥΛΟ» έως «ΚΑΦΕ ΓΥΑΛΙ», ώστε να προκληθεί Νομοθετική ρύθμιση για παραχώρηση, περιλαμβάνουσα και τις εγκαταστάσεις του ΝΑ.Ο.Κ., σε οιονδήποτε φορέα ήθελε επιλέξει η Κυβέρνηση.
Πράγματι, την 1η Σεπτεμβρίου 2017, συγκληθείσα η Γενική Συνέλευση στην Αθήνα ενέκρινε την εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου, μετά την οποία ο Ο.Λ.ΚΕ. προώθησε το θέμα στο Υπουργείο Ναυτιλίας για τα περαιτέρω.
Η έκτοτε αλληλουχία ενεργειών παρατίθεται ακροθιγώς κατωτέρω, ενώ βέβαια όπου αναφέρεται σε έγγραφα, αυτά είναι πρωτοκολλημένα  και μπορούν να αναζητηθούν από όποιον ενδιαφέρεται.
17-7-2017 - ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΔΣ Νο 89/2017
Απόφαση να επανεισαχθεί το θέµα σε νέα συνεδρίαση για διευθέτηση ορισµένων λεπτοµερειών ώστε να καταρτισθούν λεπτοµερή τοπογραφικά.
9-8-2017 - (ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΔΣ Νο 104/2017)
Το θέµα επανεισάγεται και λαµβάνεται απόφαση για προώθηση στη Γενική Συνέλευση  ΟΛΚΕ µαζί µε τα τοπογραφικά.
1-9-2017 (ΠΡΑΚΤΙΚΟ Νο 21 ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΟΛΚΕ),
Αποφασίζεται να αποχωρισθεί το θέµα του παραλιακού από τα λοιπά λιµανάκια και εγκρίνεται ο αποχαρακτηρισµός του παραλιακού μετώπου
(Απόφαοη για τα λοιπά λιμανάκια  να ληφθεί σε νέα Γενική Συνέλευση).
14-9-2017 (ΟΛΚΕ Α.Π. 2239/1.4.11/14.9.2017
Αιτούνται απόψεις/ έγκριση/οδηγίες ΓΓΛΠΝΕ για την απόφαση περί
παραλιακού και για τα λοιπά λιµανάκια, εν όψει της εισαγωγής σε
έκτακτη Γενική Συνέλευση.
13-12-2017:
α. Λαµβάνονται οδηγίες - οδικός χάρτης - από Γενική .Γραμματεία Λιμένων με λεπτοµέρειες  (Για πρώτη φορά αναγγέλθηκε στις 6-12-2018 από ΥΝΑΝΠ και Πρωθυπoυργό η πρόθεση παραχώρησης στο Δήµο Κερκυραίων).
β. Ξαφνική επίσκεψη του Δηµάρχου στον ΟΛΚΕ διαµαρτυρόµενου για τη πρόταση ΟΛΚΕ να συµπεριληφθεί τµήµα εκτάσεως ανήκον στη ΚΕΔ για µελλοντική  διεύρυνση της Μαρίνας που ήδη προβλέπει το MASTER ΡLΑΝ για 85 σκάφη σε μεγαλύτερη για 450 σκάφη με όλα τα σημαντικά οφέλη για τη Κερκυραϊκή Οικονομία! (Ειναι δύσκολο να κατανοήσει κανείς γιατί ο Δήμαρχος απεμπόλησε  έτσι μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργηθεί μια μεγάλη Μαρίνα σε απόσταση μόλς 1,5 χιλιομέτρου από την Πόλη που δεν θα είχε τη τύχη της Παλαιοκαστρίτσας και των Μπενιτσών  αλλά θα   δημιουργούσε σημαντικότατη εμπορική κίνηση!...)
 
19-12-2017 (ΠΡΑΞΗ Δ.Σ. Νο 176/20171
 
Προ της κατά κρίση ‘’αγαθού ανδρός’’ αδικαιολόγητης όσο και αναιτιολόγητης    επιµονής του Δηµάρχου συγκαλείται  νέα έκτακτη συνεδρία του ΔΣ/ΟΛΚΕ  και λαµβάνεται  -  κατά οριακή πλειοψηφία  με τη δική μου ψήφο ως Προέδρου , εμού δηλαδή του ‘’εχθρού του ΝΑΟΚ’’  - απόφαση το θέµα να επανεισαχθεί σε  μία ακόμη έκτακτη Γενική Συνέλευση µε ad hoc το θέµα αφαίρεσης της συµπερίληψης της συµπληρωµατικής εκτάσεως.
30-01-2018 (ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΓΕΝ. ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ),
Αποφασίζεται η τροποποίηση της προηγούµενης απόφασης αφαιρουµένης της συµπληρωµατικής εκτάσεως.
 5-2-2018 (Έγγραφο ΟΛΠ 238/05.02.20181
Υποβάλλονται (µε courier) τα τοπογραφικά σχέδια κατά τον ανωτέρω οδικό χάρτη στα 5  συναρµόδια Υπουργεία και Γενικό Επιτελείο Ναυτικού.
8-2-2018 (Έγγραφο  Εφορείας Αρχαιοτήτων  Κέρκυρας Α.Π. 972/8.2.2018 ( Ελήφθη την 9-2-2018)
Συµφωνεί υπό τον όρο ότι οιοδήποτε µελλοντικό έργο και / ή εργασία θα πρέπει να έχει τη σύµφωνη γνώµη της.
9-2-2018
Αδικαιολόγητη αγανάκτηση (sic) του Δηµάρχου περί καθυστερήσεως – πιθανόν λόγω κακής πληροφόρησης του – και προσβλητική έκφραση δυσπιστίας (!!) του προς τις διαβεβαιώσεις του Προέδρου του ΟΛΚΕ ότι τα σχέδια είχαν ήδη υποβληθεί.
Του εστάλησαν εν συνεχεία αποδείξεις αποστολής των σχεδίων από 5-2-2018 και αποδείξεις παραδόσεώς των στις 7-2-2018 στα συναρµόδια Υπουργεία και ΓΕΝ. (Εξ ού το αδικαιολόγητο και συνάµα προσβλητικό της συμπεριφοράς του όταν δεν επείθετο από το λόγο μου !...)
Ακολούθησε σύσκεψη στον Πειραιά με τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό Ναυτιλίας με συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Λιμένων , δύο Βουλευτών Κέρκυρας ,του Δημάρχου Κερκυραίων και εμού κατα την οποία εδέχθηκα ξαφνική και αδικαιολόγητη επίθεση περί ‘’καθυστερήσεων΄’’ και ‘’κωλυσιεργίας’’ (!!) από τον Δήμαρχο και τον ένα Βουλευτή, επίθεση  που ευχερώς αντέκρουσα καταθέσας επίσημα έγγραφα στοιχεία στον Υπουργό.
Κατά τη σύσκεψη προέκυψε όμως και αναπάντεχο πρόβλημα διότι από το 2011 εκκρεμούσε  από τη Κτηματική Υπηρεσία ο καθορισμός του Αιγιαλού και της Παραλίας της περιοχής , κάτι που ο Υπουργός παρεκάλεσε την Κτηματική να επισπεύσει.
Αμέσως μετά το καθορισμό των ανωτέρω συνεδρίασε εκτάκτως και πάλι η Γενική Συνέλευση Ο.Λ.ΚΕ.,η οποία ενέκρινε τα ενημερωμένα με τις Ζώνες παραλίας και αιγιαλού  τοπογραφικά σχέδια και στη συνέχεια ο Ο.Λ.ΚΕ. τα υπέβαλε και πάλι με το έγγραφό του 2211/2.2.2./από 08-08-2018 στα 5 συναρμόδια υπουργεία και στο Γενικό Επιτελείο Ναυτικού  και από τότε ανεμένοντο οι σχετικές εγκρίσεις ή παρατηρήσεις.
(Ενδιαμέσως σε απρογραμμάτιστη επίσκεψη του τότε Υπουργού Ναυτιλίας  σε ενημερωτική σύσκεψη στο Λιμεναρχείο ενώπιον του Υπουργού και περίπου 30 ατόμων υπέστην αναιτιολόγητη όσο και αδικαιολόγητη ομαδική αφόρητη πίεση από τον Δήμαρχο, τον ένα Βουλευτή και ένα παριστάμενο Αντιπεριφερειάρχη ΄΄για να εφαρμόσω...χαλαρά το Νόμο΄΄ στις οικονομικές σχέσεις του ΟΛΚΕ με το ΝΑΟΚ !!!... Βέβαια, ως ώφειλα, αρνήθηκα σθεναρά και μόνη η παρούσα Βουλευτής συμφώνησε με μένα!!...
Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων της επομένης ημέρας γράφοντας περί ‘’απίστευτων διαλόγων΄΄ ατυχώς δεν ετόνισαν που έγκειται το ‘’απίστευτο’’ αλλά  - άθελά τους πιστεύω - άφηναν να εννοηθεί ‘’απίστευτη΄΄ αυθάδεια  εκ μέρους μου, κατ’ εμέ όμως – που νεαρός ακόμη Αξιωματικός του Π.Ν. είχα ορκισθεί ‘’...υπακοή εις το Σύνταγμα,τους Νόμους και τα Ψηφίσματα του Κράτους...’’ – το πραγματικά  απίστευτο  και λυπηρό είναι αιρετοί αξιωματούχοι του Κράτους να πιέζουν τον Πρόεδρο Οργανισμού να μη τηρήσει ή να τηρήσει κατά δική  τους ερμηνεία τον Νόμο!!!)
 
Από τα συναρμόδια Υπουργεία  μόνο το Γ.Ε.Ν. εγνώρισε μερικές παρατηρήσεις/υποδείξεις, οι οποίες εφαρμόστηκαν μαζί με μια ακόμη παρατήρηση του Δήμου Κερκυραίων , ο οποίος εζήτησε να αναγραφεί και ότι ο παραχωρούμενος χώρος στην περιοχή «Καφέ Γυαλί» οριοθετείται ‘’από το ίχνος του ποδός του Ενετικού Τείχους’’, ώστε να μην εκλαμβάνεται ως όριο το μέσον της υπερκειμένης οδού Δονζελότ.
 (Όταν τα νέα αυτά σχέδια με την εγγραφή αυτή εστάλησαν στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για θεώρηση , επεστράφησαν με την αιτιολογία ότι τα είχαν ήδη, ενώ δεν επρόσεξαν τις μικρές μεν αλλά επελθούσες διαφοροποιήσεις...)
Ακολούθησε και νέα ( 3η ! ) έκτακτη ad hoc Γενική Συνέλευση Ο.Λ.ΚΕ. την 24 Oκτωβρίου 2018 και μετά την έγκριση και των νέων αυτών τοπογραφικών εστάλησαν την 25η Οκτωβρίου 2018 (έγγραφο Ο.Λ.KE  2852/2.2.2/ από   25-10-2018 -και πάλι- στα συναρμόδια υπουργεία.

Τελικά το σύνολο των εγκρίσεων έφτασε στον ΟΛΚΕ στις 3 Δεκεμβρίου 2018  οπότε την επομένη ημέρα τα σχέδια και οι εγκρίσεις/απόψεις των Υπουργείων και του Γ.Ε.Ν. απεστάλησαν στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου , Δυτ. Ελλάδος και Ιονίων Νήσων ως κατά τον νόμον αρμόδια για περαιτέρω προώθηση του θέματος για Νομοθετική Ρύθμιση και έκδοση Φύλλου Εφημερίδος Κυβερνήσεως το οποίο και τελικά εκδόθηκε
Όλη αυτή η ταλαιπωρία ασφαλώς θα είχε αποφευχθεί και τ θέμα θα είχε λήξει τον Οκτώβριο ή Νοέμβριο 2017 αν αναρμόδιοι παράγοντες δεν έκαναν άστοχες παρεμβάσεις και αν είχαν αφήσει την Διοίκηση του ΟΛΚΕ ως μόνη αρμόδια να φέρει εις πέρας το ζητούμενο.
 
Με εκτίμηση
 
Ο Πρόεδρος του ΟΛΚΕ
 
Σπύρος Στεφανίδης
Υποναύαρχος (ε.α.) Π.
M.Sc. Naval Arch.-Marine Engineering
M.Sc. Mechanical Engineering
Massachusetts Institute of Technology
3rd Bystreet Komninon Str. No 4 
- Kerkyra – Greece
Tel.: +30 26610-42909