Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Μπ. Χαραλάμπους: Να επιβάλουμε με κάθε τρόπο στην κυβέρνηση την άμεση απομάκρυνση των ΜΑΤ

Δημοτικό συμβούλιο
19 Δεκεμβρίου 2018 / 07:54

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Θεωρούμε πως η δημοτική αρχή με την άτεγκτη στάση της για το άνοιγμα του ΧΥΤΑ Λευκίμμης και την ύπαρξη των ΜΑΤ έχει την απόλυτη ευθύνη για την αδυναμία συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου»

σχολίασε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης (ΛΑ.ΣΥ) Μπάμπης Χαραλάμπους, μετά τη διακοπή της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου λόγω των επεισοδίων.

Η ανακοίνωση των δημοτικών συμβούλων της παράταξης

«Είναι σ΄ όλους γνωστό πως η ΛΑΣΥ, όσο αφορά το άνοιγμα ή μη του «ΧΥΤΑ» Λευκίμμης αλλά και για τη παρουσία των ΜΑΤ στη Λευκίμμη, έχει διαχρονικά σταθερές και διάφανες θέσεις. Από το 2008 μέχρι και σήμερα αγωνιζόμαστε για να μην ανοίξει ο «ΧΥΤΑ» Λευκίμμης και για να φύγουν τα ΜΑΤ και από τη Λευκίμμη και από την Κέρκυρα γενικά. Μέλη της ΛΑΣΥ αλλά και του ΚΚΕ για την αγωνιστική τους αυτή δράση σύρθηκαν και σύρονται ακόμη στα δικαστήρια. Με επίκαιρες ερωτήσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, επανειλημμένα , έχουν φέρει το θέμα στη βουλή ζητώντας την άμεση απομάκρυνση των ΜΑΤ και το μη άνοιγμα του «ΧΥΤΑ».
Θεωρούμε ότι για το σημείο που φθάσανε τα πράγματα σήμερα, δηλ. να μη μπορεί ουσιαστικά το Δημοτικό Συμβούλιο να συνεδριάζει, καθοριστικές  ευθύνες έχουν η Περιφερειακή και Δημοτική αρχή -- και οι δύο πρόσκεινται στο ΣΥΡΙΖΑ-- αλλά και η κυβέρνηση  των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Όλοι μαζί δίνοντας ψεύτικες υποσχέσεις προεκλογικά, υπέκλεψαν τη ψήφο των κατοίκων της Λευκίμμης και μετεκλογικά κάνοντας  στροφή 180 μοιρών αθέτησαν τα πάντα. Προσπάθησαν, για να ικανοποιήσουν τις ορέξεις των μονοπωλίων, να επιβάλουν ένα ανεφάρμοστο στη πράξη ΠΕΣΔΑ. Αυτό σαν φυσικό επόμενο οδήγησε στο δράμα με τα σκουπίδια που σε τόσο μεγάλη  έκταση έζησε φέτος η Κέρκυρα αλλά και στην άφιξη των ΜΑΤ στη Λευκίμμη – τη συνδρομή της Αστυνομίας ως γνωστό ζήτησε με επιστολή του ο κ. Δήμαρχος ---για να κάμψουν την καθολική αντίδραση των Λευκιμμιωτών και να επιβάλουν, κυριολεχτικά «δια ροπάλων» το άνοιγμα του «ΧΥΤΑ» Λευκίμμης. Αυτό βέβαια οδήγησε σε μια σειρά αλυσιδωτές αντιδράσεις με επιστέγασμα την , κατά καιρούς, προσπάθεια μερίδας κατοίκων της Λευκίμμης να ακυρώνουν με την παρουσία τους τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου.

Από την άλλη πλευρά αυτοί που  ακύρωσαν και τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου εκστομίζοντας μάλιστα κατηγορίες του τύπου «όλοι το ίδιο είστε» ή «είστε όλοι υπεύθυνοι για την παρουσία των ΜΑΤ στη Λευκίμμη» επανειλημμένα έχουν κρατήσει αποστάσεις και παρουσιάσει παλινωδίες από τις πιο πάνω κρυστάλλινες θέσεις της ΛΑΣΥ. Έτσι όταν ζητούν να ελέγχονται τα δέματα  που τοποθετούνται στο «ΧΥΤΑ», εμμέσως πλην σαφώς δέχονται την λειτουργία του έστω και υπό προϋποθέσεις. Όταν ζητούν από το Δημοτικό Συμβούλιο την έκδοση ψηφίσματος για τον περιορισμό των δυνάμεων των ΜΑΤ στο χώρο του «ΧΥΤΑ», εμμέσως πλην σαφώς δέχονται, έστω και υπό προϋποθέσεις, την παρουσία τους στη Λευκίμμη.       

Οι δημοτικοί σύμβουλοι της ΛΑΣΥ θεωρούμε πως η δημοτική αρχή με την άτεγκτη στάση της για το άνοιγμα του «ΧΥΤΑ» Λευκίμμης και την ύπαρξη των ΜΑΤ έχει την απόλυτη ευθύνη για την αδυναμία συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου. Αυτοί έχουν την ευθύνη και αυτοί πρέπει να δώσουν την λύση. Και βέβαια λύσεις συνεδρίασης υπό την «προστασία» αστυνομικών δυνάμεων, όπως επανειλημμένα έχουμε δηλώσει, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Θεωρούμε ότι το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει άμεσα να συνεδριάσει με μοναδικό θέμα την άμεση  απομάκρυνση των ΜΑΤ από τη Κέρκυρα, κάτι που από την πρώτη στιγμή η ΛΑΣΥ έχει ζητήσει χωρίς βέβαια ανταπόκριση από την πλειοψηφία. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει ακόμη να αποφασίσει με ποια αγωνιστικά μέτρα -- μηδέ και του κλεισίματος του Δήμου αποκλειομένου-- θα επιβάλει στη κυβέρνηση την άμεση απομάκρυνση των ΜΑΤ. Πιστεύουμε πως η πρόταση μας αυτή αποτελεί και το μόνο τρόπο για να λυθεί το αδιέξοδο στο οποίο μας οδήγησαν οι αδιέξοδες πολιτικές της Δημοτικής Αρχής αλλά και της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ—ΑΝΕΛ και προς αυτή την κατεύθυνση θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις».

Κέρκυρα 19/12/2018
Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι της ΛΑΣΥ