Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διευκρινίσεις για την εγγραφή σε οικογενειακό γιατρό στο νομό Κέρκυρας

οικογενειακός γιατρός
17 Δεκεμβρίου 2018 / 09:30

ΚΕΡΚΥΡΑ. Μετά την αναστάτωση που έχει δημιουργηθεί σχετικά με τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού, προς ενημέρωση των πολιτών της Κέρκυρας,

το ΔΣ της Ένωσης Γενικών Οικογενειακών Ιατρών Κέρκυρας διευκρινίζει ότι:

Ο οικογενειακός ιατρός είναι ένας θεσμός που έρχεται στην χώρα μας με σημαντική καθυστέρηση σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Στόχος είναι να εγγυηθεί την συνεχή, ολοκληρωμένη και ποιοτική φροντίδα υγεία σε πρωτοβάθμιο επίπεδο με έμφαση στην πρόληψη και αγωγή υγείας και όχι μόνο στην θεραπεία της αρρώστειας.

Οι ενήλικες πολίτες της Κέρκυρας μπορούν να εγγράφονται σε οικογενειακό ιατρό στους γιατρούς του Kέντρου Υγείας Κέρκυρας (πρώην ΙΚΑ) και στο Τ.Ο.Μ.Υ που έχει αρχίσει να λειτουργεί εκεί ή στους γενικούς γιατρούς ή παθολόγους των Κέντρων Υγείας και Περιφερειακών Ιατρείων που εξυπηρετούν την περιοχή τους. Η εγγραφή γίνεται είτε μετά από ραντεβού τους με τον γιατρό ή ηλεκτρονικά, αφού επισκεφτούν την ιστοσελίδα rdv.ehealthnet.gr και ακολουθήσουν τις οδηγίες. Υπάρχουν κάποιοι γιατροί ΚΥ και ΠΙ που ακόμα δεν συμπεριλαμβάνονται στην λίστα των οικογενειακών γιατρών στην ηλεκτρονική σελίδα, γεγονός που ελπίζουμε ότι θα διορθωθεί. Προς το παρόν, μόνο ένας ιδιώτης ιατρός έχει συμβληθεί, γεγονός που καθιστά την εξευρεση οικογενειακού ιατρού εντός της πόλης της Κέρκυρας δύσκολη, καθώς σε αυτή οι μόνοι γιατροί του δημόσιου συστήματος για την ώρα είναι όσοι υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας Κέρκυρας και στην 1η Τ.Ο.M.Υ. Για τα παιδιά μέχρι 16 ετών ο ρόλος του οικογενειακού ιατρού μπορεί να αναληφθεί από παιδίατρο.
Σε κάθε περίπτωση σύμφωνα με ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας, αν και η εγγραφή σε οικογενειακό ιατρό είναι υποχρεωτική, καμία αλλάγή δεν πρόκειται να υπάρξει στην υγειονομική κάλυψη των πολιτών από 1η Ιανουαρίου, είτε έχουν εγγραφεί, είτε όχι, καθώς οι υπάρχοντες γιατροί που συμμετέχουν στο θεσμό, δεν επαρκούν ακόμα για την πλήρη κάλυψη όλου του πληθυσμού.

Ως Ένωση Γενικών Οικογενειακών Ιατρών Κέρκυρας στηρίζουμε τον θεσμό του οικογενειακού ιατρού, αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρχουν σημαντικές βελτιώσεις, ώστε το μέτρο να δουλέψει στην πράξη. Είναι απαραίτητο να δοθούν κίνητρα για να υπάρξουν οικογενειακοί ιατροί για όλον τον πληθυσμό, αλλά και να απελευθερωθούν οι γενικοί γιατροί των ΚΥ από άλλες υποχρεώσεις, όπως η κάλυψη πολλαπλών ελλείψεων σε πρωτοβάθμια αλλά και στο νοσοκομείο της Κέρκυρας. Αν συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, είναι πρακτικά αδύνατο να εφαρμοστεί το μέτρο και να αναβαθμιστεί η υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Ευελπιστούμε ότι θα βρεθεί επιτέλους λύση και θα εφαρμοστεί ο θεσμός όπως αρμόζει.

Το ΔΣ της Ένωσης Γενικών Οικογενειακών Ιατρών Κέρκυρας