Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Συγχαρητήρια, ελπίζω να αισθάνεσαι καλά*

Editorial
13 Δεκεμβρίου 2018 / 20:52

Πριν από μερικά χρόνια, φίλος της εφημερίδας που έγραφε και δημοσίευε συχνά τις απόψεις του, έστειλε κείμενο αναφερόμενο σε πιθανόν τότε υποψήφιο πολιτικό.

Το κείμενο βρήκε τη φιλόξενη θέση του στις σελίδες της Ενημέρωσης. Την επομένη τηλεφώνησε ο πιθανόν υποψήφιος και διαμαρτυρήθηκε για το κείμενο, το ύφος και το περιεχόμενό του, καταλήγοντας θυμωμένος ότι διακόπτει την συνδρομή τη δική του και της Υπηρεσίας που προΐστατο, στην εφημερίδα. Αμέσως μετά, και δεδομένου του γεγονότος ότι η διαμαρτυρία του ήταν δίκαιη, η εφημερίδα επικοινώνησε με τον φίλο αρθρογράφο, του μετέφερε τα όσα συνέβησαν και 'κείνος οργισμένος απάντησε «εν τοιαύτη περιπτώσει, διακόπτω και 'γω την συνδρομή μου στην εφημερίδα»!

Πριν από αρκετούς μήνες, εμβληματικό σωματείο επιχειρήσεων στο νησί τιμώρησε την Ενημέρωση, διακόπτοντας την συνδρομή του με το κατηγορητήριο ότι σ' αυτήν δημοσιεύονται ανακοινώσεις και κείμενα φιλικά προς το σωματείο των εργαζομένων στις επιχειρήσεις του. Κάνοντας ένα βήμα παραπάνω, νεοεισελθούσα του κλάδου στα τοπικά επιχειρηματικά πράγματα διέκοψε την διαφημιστική της καμπάνια μέσω της Ενημέρωσης εξαιτίας της δημοσιογραφικής κάλυψης δραστηριότητας των εργαζομένων με τους οποίους είχε διαφορές. Μόλις χθες, το σωματείο αυτών των εργαζομένων ανακοίνωσε ότι το δ.σ. αποφάσισε να διακόψει την συνδρομή του στον τοπικό Τύπο εξαιτίας του ότι δεν δημοσιεύτηκε πρόσφατη ανακοίνωσή του. Και πριν από μερικές μέρες, τοπικός θεσμός των Επιχειρήσεων, του οποίου οι Εκδόσεις Ενημέρωση είναι μέλος εδώ και τουλάχιστον τριάντα χρόνια, απέρριψε πρόταση της για την συμμετοχή του θεσμού σε εμπορική παραγωγή χριστουγεννιάτικων ευχών με το επιχείρημα ότι αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία και υπό τις κραυγές εξέχοντος στελέχους του «τι διαφήμιση να βάλουμε, αυτός δεν είναι δικός μας»!

Αλυσίδα σούπερ μάρκετ απορρίπτει συστηματικά κάθε πρόταση συνεργασίας με την Ενημέρωση με το επιχείρημα ότι δημοσιεύει ανακοινώσεις των εργαζομένων ή εν πάση περιπτώσει αναφέρεται σ' αυτούς! Ψυχραιμία παιδιά, η υποστήριξη του τοπικού Τύπου δεν είναι ανταποδοτική υποχρέωση. Όσο για τα δελτία Τύπου, τις ανακοινώσεις κλπ, αποτελούν στοιχεία της δημοσιογραφικής δουλειάς και όχι αυτήν την ίδια την δουλειά, και υπ' αυτήν την έννοια κανείς δεν υποχρεούται να τα δημοσιεύει αυτούσια και στο χρονικό διάστημα που ενδεχομένως εξυπηρετεί την εκδούσα πηγή. Βεβαίως ο καθείς δικαιούται να αγοράζει ό, τι θέλει και να διαβάζει ό, τι θέλει, όμως η απειλή ότι η αντίθεση δέον όπως συνοδεύεται με την οικονομική εξόντωση του Μέσου εφόσον δεν μας εξυπηρετεί, δεν είναι και τόσο δημοκρατική συμπεριφορά.

Δεν απαιτείται βαθύτερος σχολιασμός εκτός ίσως από την ανακουφιστική δήλωση ότι εφόσον αντέξαμε τριανταπέντε τόσα χρόνια, δεχόμενοι συχνά και σχεδόν απ' όλες τις πλευρές τις κατάρες, «αυτός δεν είναι δικός μας», μάλλον όλοι δίκιο έχουνε κι αυτό ακριβώς είναι το τεκμήριο της ανεξάρτητης δημοσιογραφικής φωνής. Δεν εκλαμβάνεται ως απειλή διότι πρόκειται εντέλει για τίτλο τιμής! Καλά Χριστούγεννα αδέλφια, ακόμα κι αν αυτό «αντίκειται στην κείμενη νομοθεσία»!

* Συγχαρητήρια, Νίκου Καρβέλα, Άννας Βίσση (2002)