Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Αιχμηρή απάντηση Συνδέσμου Καθαριότητας σε δημοσιεύματα

ΧΥΤΑ Λευκίμμης
13 Δεκεμβρίου 2018 / 14:26

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Διαδικαστικό χαρακτήρα» είχαν τα συμπληρωματικά στοιχεία που ζητήθηκαν από την Περιφέρεια, σχετικά με τη μελέτη οργάνωσης και λειτουργίας του ΧΥΤΥ Νότιας Κέρκυρας,

αναφέρει σε ανακοίνωση ο Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α). Απαντώντας σε δημοσιεύματα που αφορούν παραλείψεις και λάθη στην εν λόγω μελέτη ο ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α., αναφέρει ότι με αυτόν τον τρόπο «απαξιώνεται η προσπάθεια που καταβάλλει ο ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. υπό αντίξοες συνθήκες».

Η ανακοίνωση του Συνδέσμου

Στα δημοσιεύματα αναφορικά με την πληρότητα της Μελέτης που εστάλη από τον φορέα μας για την Οργάνωση και Λειτουργία του ΧΥΤΥ Νότιας Κέρκυρας, για την οποία διαπιστώθηκε «σωρεία ελλείψεων και λαθών», κατά τα δημοσιεύματα, ως ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. Ν. Κέρκυρας έχουμε να διευκρινίσουμε τα εξής:
Είναι σύνηθες για διαδικαστικού χαρακτήρα ζητήματα οι υπηρεσίες να ζητούν συμπληρωματικά στοιχεία. Αυτά εδόθησαν από τον φορέα και άμεσα ο ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. πρόκειται να καταθέσει αίτημα στην αρμόδια Διεύθυνση της ΠΙΝ για άδεια λειτουργίας του ΧΥΤΥ Λευκίμμης. Αν πράγματι η Μελέτη ήταν ανάξια λόγου, η Υπηρεσία της ΠΙΝ θα την απέρριπτε και δε θα ζητούσε διευκρινίσεις.

Ειδικότερα, όλες οι παρατηρήσεις της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της ΠΙΝ που περιλαμβάνονται στο σχετικό ενδοϋπηρεσιακό έγγραφο έχουν απαντηθεί στο σύνολό τους.
Σε σχέση με τα επισυναπτόμενα σχέδια, πράγματι είχαν εκ παραδρομής αντικατασταθεί από λανθασμένα με ευθύνη του τυπογραφείου και όχι από λάθος της Υπηρεσίας μας. Άμεσα έγινε η διόρθωση με τα σωστά σχέδια.
Να σημειωθεί ότι η ΜΟΛ εγκρίθηκε και θεωρήθηκε από τον ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. και κατατέθηκε στην ΠΙΝ υπογεγραμμένη από τον διευθυντή του Συνδέσμου. Επίσης, οι προτροπές και οι προϋποθέσεις, που περιλαμβάνονται στις τελευταίες παραγράφους του εγγράφου της ΠΙΝ, πληρούνται στο σύνολό τους.

Χωρίς την παραμικρή διάθεση να παρέμβουμε στο δημοσιογραφικό λειτούργημα, το οποίο σεβόμαστε απόλυτα, θέλουμε να επισημάνουμε ότι είθισται οι δημοσιογραφικές πηγές να διασταυρώνονται. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, κανείς από τον δικό μας φορέα δε ρωτήθηκε για το επίμαχο ενδοϋπηρεσιακό έγγραφο προτού δημοσιεύσει ρεπορτάζ με πηχυαίους τίτλους, οι οποίοι θεωρούμε ότι απαξιώνουν την προσπάθεια που καταβάλλει ο ΣΥ.ΔΙ.Σ.Α. υπό αντίξοες συνθήκες.

Τέλος, είναι απορίας άξιο το γεγονός ότι οι δημοσιογραφικές πηγές ήταν τόσο «πρόθυμες» να απαντήσουν σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις ή και να προωθήσουν οι ίδιες σε Μέσο/α Ενημέρωσης υπηρεσιακό έγγραφο, επιτρέποντας τη μονομερή αναπαραγωγή και μεγέθυνση ενός θέματος που μπορούσε να λυθεί ενδοϋπηρεσιακά σε σύντομο χρόνο, δυσφημώντας με αυτό τον τρόπο τον Σύνδεσμο. Αλήθεια, σε τι εξυπηρετεί αυτή η τακτική; Μήπως το δημόσιο συμφέρον; Μάλλον, όχι.

Ως Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ν. Κέρκυρας δεν έχουμε αρνηθεί να παρέχουμε ενημέρωση για ζητήματα που διαχειρίζεται, όχι μόνο στις αρμόδιες υπηρεσίες αλλά και στα Μέσα Ενημέρωσης. Το ίδιο θα συνεχίσουμε να κάνουμε, ζητώντας να μη διαμορφώνεται κλίμα παρεξηγήσεων όταν κάτι τέτοιο μπορεί να αποφευχθεί.