Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υδραίου: Ποιοι αποφασίζουν ερήμην μας να διασπάσουν τον ενιαίο δήμο Κέρκυρας;

Μερόπη Υδραίου
08 Δεκεμβρίου 2018 / 13:32

Παρέμβαση της επικεφαλής της «Κερκυραίων Δήμος» στο συνέδριο της ΚΕΔΕ

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Θεσμικοί και εξωθεσμικοί κύκλοι επιδιώκουν, επιλεκτικά, το σπάσιμο του Δήμου Κέρκυρας χωρίς καμία μελέτη, χωρίς τη συμμετοχή των πολιτών, χωρίς προεργασία, πέντε μήνες πριν από τις εκλογές» τόνισε στην ομιλία της στο συνέδριο της ΚΕΔΕ η επικεφαλής της παράταξης «ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ» Μερόπη Υδραίου, ζητώντας από το συλλογικό όργανο της αυτοδιοίκησης να πάρει θέση.
«Πέντε μήνες πριν από τις εκλογές, δημιουργείται, σκοπίμως, στους δημότες της Κέρκυρας, ένα πεδίο ασάφειας, σύγχυσης και αβεβαιότητας αφού δεν ξέρουν σε ποιόν δήμο και για ποιόν δήμο θα ψηφίσουν. Πρωτοφανή και ανεπίτρεπτα πράγματα για τους κανόνες ομαλής λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος αλλά και της αυτοδιοίκησης» επισήμανε η κ.Υδραίου, η οποία παράλληλα έθεσε το ρητορικό ερώτημα «Ποιοι είναι αυτοί που αποφασίζουν να διασπάσουν τον ενιαίο δήμο λίγο πριν τις εκλογές; Με ποια νομιμοποίηση; Με ποιούς πόρους, ποιό προσωπικό και ποιες δομές λειτουργίας;»
Η Μερόπη Υδραίου τόνισε ότι αν περάσουν αυτές οι μεθοδεύσεις, τότε η οποιαδήποτε κυβέρνηση θα μπορεί να αλλάζει τα όρια των Δήμων σύμφωνα με τις κομματικές της σκοπιμότητες και επιδιώξεις, ενώ αναφέρθηκε και στα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στη λειτουργία των δήμων, λέγοντας :
«Δεν πρέπει να συγχέουμε τις καταστάσεις του 2010 με τις σημερινές, τότε το 2010, απλώς οι 12 δήμοι της Κέρκυρας έγιναν ένας, συνενώθηκαν προσωπικό, εξοπλισμός, δομές, δεδομένα και υποχρεώσεις.
Έγινε πρόσθεση και ένωση, που ήταν εύκολη. Τώρα όμως πρέπει να γίνει διαίρεση, διάσπαση, διαχωρισμός. Να δημιουργηθούν δύο ή τρεις δήμοι ή όσους αποφασίσουν ερήμην μας. Πώς, όμως, θα διαχωριστούν χρέη και υποχρεώσεις, ταμειακά διαθέσιμα, ΔΕΥΑ, διαχείριση απορριμμάτων, προσωπικό, Τεχνικές Υπηρεσίες, Υποδομές, Οχήματα, Εξοπλισμός; Πως θα γίνει αυτό χωρίς να δημιουργηθούν πολλά προβλήματα την 1η Σεπτεμβρίου του 2019;»
Παράλληλα αναφέρθηκε στα προβλήματα κυβερνησιμότητας των νέων δήμων που μπορεί να δημιουργηθούν, αφού εάν υπάρξει ισχνή πλειοψηφία από πλευράς δημοτικής αρχής αυτό θα αποβεί εις βάρος των δημοτών και του τόπου, επειδή δεν θα υπάρχει απρόσκοπτη λειτουργία του Δήμου.
Η κ.Υδραίου επέκρινε τα πολλά νομικά κενά στον Νόμο Κλεισθένη για τα οποία τόσο προεκλογικά όσο και μετεκλογικά θα χρειαστεί να εκδοθούν δεκάδες εγκυκλίων για να το πώς θα εφαρμοστεί το κάθε ζήτημα, ενώ επισήμανε ότι ο διαχωρισμός των υποψηφίων για τα τοπικά συμβούλια από την έννοια της δημοτικής παράταξης, διαμορφώνει τις προϋποθέσεις για να αναδειχθεί ένας αδιέξοδος τοπικισμός, που υπονομεύει την ίδια την έννοια της αυτοδιοίκησης.
Τέλος, τόνισε ότι ο «Κλεισθένης» δεν έλυσε κανένα από τα καίρια προβλήματα της αυτοδιοίκησης, που είναι η γραφειοκρατία, οι χρονοβόρες και σύνθετες διαδικασίες για προμήθειες, έργα, αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών, πρόσληψη του αναγκαίου επιστημονικού και εργατικού δυναμικού καθώς και οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, αλλά αντιθέτως δημιουργεί περισσότερα χαρακτηρίζοντας το νομοθέτημα αυτό «Προκρούστη» της αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού.