Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

H γερμανική μπάντα «Dinkelsbühler Knabenkapelle» στη Κέρκυρα, συμπράττοντας με την Φ.Ε. «Μάντζαρος»

Επέτειος της Ένωσης
23 Μαΐου 2016 / 05:19

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η γερμανική μπάντα «Dinkelsbühler Knabenkapelle» βρέθηκε στο νησί κατά το Σαββατοκύριακο 21-22 Μαΐου, υλοποιώντας ένα διήμερο εκδηλώσεων από κοινού το Μουσικό Σώμα της Φ.Ε. «Μάντζαρος».

Το Σάββατο 21 Μαΐου, οι καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν στα δύο μουσικά σώματα να πραγματοποιήσουν την προγραμματισμένη κοινή τους εμφάνιση στην καθιερωμένη παρέλαση. Ωστόσο, το βράδυ της ίδιας ημέρας στο Δημοτικό Θέατρο, έλαβε χώρα εορταστικού χαρακτήρα συναυλία τους, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με την Ελλάδα, που τελούσαν υπό την αιγίδα του Δήμου Κέρκυρας.

Στο πρώτο μέρος της συναυλίας, η Φιλαρμονική «Μάντζαρος» υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Σωκράτη Άνθη, «άνοιξε» το πρόγραμμα με το εμβατήριο Για την ένδοξη πατρίδα από την οπερέτα Πόλεμος εν Πολέμω του Σπύρου Σαμάρα. Ακολούθως παρουσιάστηκαν κατά σειρά, το βαλς Je veux toujours t’ aimer του Ναπολέοντος Λαμπελέτ, οι σουίτες Greek Folk Song του Franco Cesarini και Ταξιδεύοντας στην Ήπειρο του Διονύσιου Βισβάρδη, καθώς και τα Return to Ithaca και Kyklades των Kees Vlak και Hardy Mertens αντίστοιχα. Στο δεύτερο μέρος, ήταν η σειρά της «Dinkelsbühler Knabenkapelle» (μουσική διεύθυνση: Herbert Materna) να παρουσιάσει έργα όπως το Matrimony, για τρομπόνια και μπάντα, αλλά και γνωστά εμβατήρια όπως το Coburger Marsch του Michael Haydn, σε διασκευή για μπάντα από τον Franz Watz, ή το Marche Militaire του Franz Schubert. Η βραδιά ολοκληρώθηκε και με τα δύο μουσικά σώματα επί σκηνής.

Παραπλήσιο ήταν και το πρόγραμμα της δεύτερης συναυλίας που πραγματοποίησαν τα δύο αυτά μουσικά σώματα, την Κυριακή 22 Μαΐου στα ενετικά ναυπηγεία, στην περιοχή των Γουβιών. Η εν λόγω εκδήλωση πραγματοποιήθηκε επ’ ευκαιρία της εκ νέου φωταγώγησης του μνημείου και διοργανώθηκε από τον Εξωραϊστικό & Εκπολιτιστικό Σύλλογο Γουβιών και την Τοπική Επιτροπή Κέρκυρας της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, υπό την αιγίδα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας.

Η γερμανική μπάντα

Η «Dinkelsbühler Knabenkapelle», από το Neumarkt της Γερμανίας, θεωρείται η παλαιότερη στο είδος της στη χώρα, καθώς οι πρώτες αναφορές σε αυτήν χρονολογούνται ήδη από το 1552. Ως επίσημη χρονολογία ίδρυσής της αναφέρεται το έτος 1868. Το ιστορικό αυτό σωματείο αποτελεί στην ουσία ένα μουσικό εκπαιδευτικό ίδρυμα αρρένων, η μπάντα του οποίου αποτελείται από παιδιά ηλικίας 10 έως 18 ετών. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της μπάντας είναι οι εντυπωσιακές παραδοσιακές στρατιωτικές στολές και τα ιστορικά καπέλα της με την περούκα. Η «Dinkelsbühler Knabenkapelle» έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις σε όλο τον γερμανόφωνο χώρο, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και στις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Ιαπωνία και τη Νότια Κορέα. Στην Κέρκυρα είχε ξαναβρεθεί και το 2006, οπότε και υπήρξε η πρώτη επαφή με την Φιλαρμονική «Μάντζαρος».