Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Το μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη, Αλ. Μιχαλά για την Ημέρα ατόμων με Αναπηρία

ΜΙΧΑΛΑΣ
03 Δεκεμβρίου 2018 / 15:28

ΚΕΡΚΥΡΑ. «Σεβασμός της καθημερινότητας του καθενός και δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες, την ισονομία και την ισοτιμία»

Η 3η Δεκεμβρίου έχει ανακηρυχθεί το 1992 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, 1 στους 6 πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζει κάποιο είδος αναπηρίας και πάνω από 1 δισεκατομμύριο άνθρωποι είναι άτομα με αναπηρία.
Ο εορτασμός αυτής της Ημέρας μας δίνει τα δυνατότητα να αναδείξουμε τόσο τα δικαιώματα όσο και τις ικανότητες των ατόμων με αναπηρία αλλά και τα στοιχεία που συνθέτουν μια διαφορετική καθημερινότητα από τους υπόλοιπους ανθρώπους.
Θα πρέπει να είναι μια μέρα ευαισθητοποίησης, υπενθύμισης αλλά και διεκδίκησης για ίσες ευκαιρίες, προάγοντας μια κοινωνία που λειτουργεί με τις αρχές του σεβασμού, της αποδοχής και της αλληλεγγύης καταπολεμώντας τις διακρίσεις και άροντας τους αποκλεισμούς.
Καθίσταται λοιπόν αναγκαία η δραστηριοποίηση όλων μας, αλλά και η ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε να γίνεται καθημερινή πράξη η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.
Ως Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Πολιτικής, προσπαθούμε έμπρακτα να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για μια ισότιμη κοινωνία δίνοντας τη δυνατότητα με πολυεπίπεδες δράσεις να αναπτυχθούν πολιτικές που απαιτούνται για την ποιότητα ζωής των ΑΜΕΑ.
Σε συνεργασία με φορείς που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Αναπηρίας συμπράξαμε σε μια κοινή προσπάθεια να μειώσουμε τα καθημερινά τους προβλήματα, έχοντας ως στόχους την ψυχοκοινωνική τους στήριξη, την παροχή συμβουλευτικής και υποστηρικτικών υπηρεσιών στα ίδια τα άτομα με αναπηρία και στις οικογένειές τους, καθώς και την ανάπτυξη των ατομικών και κοινωνικών δεξιοτήτων τους.
Το μήνυμα της σημερινής Ημέρας είναι ο σεβασμός της καθημερινότητας του καθενός και το δικαίωμα στις ίσες ευκαιρίες, την ισονομία και την ισοτιμία.