Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Δανέζικη ιδέα για την αξιοποίηση του ΧΥΤΑ Τεμπλονίου: Βουνά υπάρχουν!

Τεμπλόνι
27 Nov 2018 / 09:31

ΚΕΡΚΥΡΑ. Το γύρο του διαδικτύου κάνει το δημοσίευμα της ιταλικής Corriere dela Serra με το “ντιζαϊνάτο” εργοστάσιο καύσης σκουπιδιών στην Κοπεγχάγη,

το οποίο εκτός από εγκατάσταση διαχείρισης απορριμμάτων θα είναι και τόπος αναψυχής, αφού κατασκευάστηκε με τέτοια κλίση ώστε να μπορεί να λειτουργήσει ως πίστα σκι.
 
Το συγκεκριμένο εργοστάσιο, σύμφωνα με το δημοσίευμα της Corriere Della Sera που αναδημοσιεύει το Protagon.gr, λειτουργούσε εδώ και μισόν αιώνα ως αποτεφρωτήρας σκουπιδιών μέχρι τη στιγμή που σταμάτησε η λειτουργία του. Τότε ήταν που άρχισαν να γίνονται σκέψεις για την επαναξιοποίηση του καθώς ο στόχος των αρχών ήταν να το ανακαινίσουν με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον που θα έχει διπλή χρησιμότητα. Και όντως το κατάφεραν, μετά από σχεδόν τρία χρόνια μελετών και κατασκευής σε ένα φιλόδοξο σχέδιο, το κόστος κατασκευής του οποίου ανήλθε στα 520 εκατομμύρια ευρώ. To αποτεφρωτήριο, που ξεκίνησε την δοκιμαστική του λειτουργία το 2017, βρίσκεται ήδη στη φάση της ολοκλήρωσης των τελικών δοκιμών, φιλοδοξώντας να αποτελέσει το καλύτερο παράδειγμα ενός κτηρίου και μιας πόλης που τηρεί όλους τους κανόνες της οικολογικής, της οικονομικής και της κοινωνικής βιωσιμότητας.
 
Οι Δανοί, σύμφωνα με το ρεπορτάζ, είχαν πρόβλημα με το συγκεκριμένο άθλημα το οποίο είναι μεν δημοφιλές, αλλά η χώρα τους είναι πολύ …επίπεδη.
«Για το λόγο αυτό και η οροφή του εργοστασίου κατασκευάστηκε με κλίση προκειμένου πάνω της να δημιουργηθεί μια πίστα του σκι μήκους 600 μέτρων, που θα ενώσει όλους τους επίδοξους σκιέρ της πόλης», σημειώνει η ιταλική Corriere. Αφότου ανοίξει τις πύλες του, αναμένεται πως κατά τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του θα δεχτεί σχεδόν 60.000 επισκέπτες, η πλειονότητα των οποίων θα μεταβεί εκεί όχι για να δει με ποιον τρόπο τα απορρίμματα μετατρέπονται σε ενέργεια αλλά για να θαυμάσει την πίστα του σκι στην οροφή του εργοστασίου.
 
Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, παραλληλίζει κανείς αναπόφευκτα την περίπτωση της Κοπεγχάγης με αυτήν της Κέρκυρας: Ιδέα εύκολα υλοποιήσιμη στο δικό μας ΧΥΤΑ - χωματερή Τεμπλονίου, με τις δικές του βουνοπλαγιές (σκουπιδιών). Επιτυγχάνουμε έτσι μια φιλική προς το περιβάλλον τουριστική ανάπτυξη συνδυάζοντας της ανάπλαση της χωματερής και την επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν…  Βουνά πάντως υπάρχουν!