Πέμπτη 18.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Ομιλία της Σοφίας Α. Αγγελίδου στην Αναγνωστική Εταιρία

Αναγνωστική Εταιρία
26 Nov 2018 / 08:02
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας Κερκύρας σας προσκαλεί στην ομιλία της Αρχιτέκτονος Μηχανικού κυρίας Σοφίας Α. Αγγελίδου με θέμα: «Πρόταση αποκατάστασης

- επανάχρησης πολυώροφου διατηρητέου κτιρίου κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας στην Κέρκυρα. Το κτίριο της Δονζελότ». Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρίας την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου 2018, ώρα 20:00.
Λίγα λόγια για την ομιλία
H παρουσίαση εντάσσεται στο πλαίσιο της διπλωματικής εργασίας της κας Σοφίας Αγγελίδου, του μεταπτυχιακού ΔΠΜΣ «Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Ιστορικών Μνημείων και Συνόλων» του Τμήματος Αρχιτεκτόνων της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ.
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η πρόταση αποκατάστασης του διατηρητέου κτηρίου που βρίσκεται επί της οδού Δονζελότ 7 και 9, στην νοτιοανατολική πλευρά του παλαιού λιμανιού της ιστορικής πόλης της Κέρκυρας.
Το προς μελέτη κτίριο ανήκει στον τύπο της πολυκατοικίας και θεωρείται για την εποχή του ένα προσεγμένο, πολυτελούς κατασκευής μεγαλοαστικό, εξαώροφο κτίριο που στέγαζε περισσότερες από μία οικογένειες.
Κατασκευάστηκε από τον γνωστό αρχιτέκτονα της εποχής J. Balsamo, με βάση τους κανονισμούς δόμησης κτηρίων κατά την περίοδο της Αγγλοκρατίας (1814 – 1864) και αποτελεί ένα από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα μεγαλοαστικών πολυώροφων κτιρίων της εποχής του.
Είναι από τα ψηλότερα κτίρια που απαντάται στην παλιά πόλη της Κέρκυρας. Ανήκει σε μία ιδιαίτερη περίπτωση, καθώς το όλο κτίριο χωρίζεται με έναν κατακόρυφο φέροντα τοίχο σε δύο τμήματα, με κοινή μεσοτοιχία, ανεξάρτητες εισόδους, αλλά ενιαία όψη.
Η παρουσίαση χωρίζεται σε τρία μέρη:
-το πρώτο μέρος αφορά στην ιστορική ανάλυση της παλαιάς πόλης και του προς μελέτη κτιρίου,
-το δεύτερο μέρος αφορά στην ανάλυση και τεκμηρίωση του διατηρητέου κτιρίου, και
-το τρίτο μέρος το οποίο είναι η πρόταση αποκατάστασης και επανάχρησής του.
Βιογραφικό Σημείωμα Ομιλήτριας
Η κα Σοφία Αγγελίδου του Αχιλλέα και της Ζωής, γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Κατέχει το Δίπλωμα Τεχνολόγου Μηχανολόγου Μηχανικού της Σ.Τ.ΕΦ. Σερρών, το Δίπλωμα Αρχιτέκτονα Μηχανικού της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. Κατέχει Μελετητικό πτυχίο Α' Τάξης στις κατηγορίες 6 "Αρχιτεκτονικές Μελέτες Κτιριακών Έργων" και 7 "Ειδικές Αρχιτεκτονικές Μελέτες" (Διαμόρφωσης εσωτερικών και εξωτερικών χώρων, μνημείων, αποκατάστασης-διατήρησης παραδοσιακών κτιρίων, οικισμών και τοπίου). Επίσης, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού του Δ.Π.Μ.Σ. της Πολυτεχνικής Σχολής του Α.Π.Θ. ‘’Προστασία, Συντήρηση και Αποκατάσταση Αρχιτεκτονικών Μνημείων Πολιτισμού’’.    
Εργάζεται ως ελεύθερη επαγγελματίας με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Συμμετέχει ενεργά και είναι μέλος της Επιστημονικής Ένωσης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Μηχανικών (Ε.Ε.Τ.Ε.Μ.), του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (Τ.Ε.Ε.) και της Μόνιμης Επιτροπής "Αρχιτεκτονικών Θεμάτων και Πολιτισμού" του Τ.Ε.Ε./Τμ. Ανατολικής Στερεάς. Επίσης είναι Ελεγκτής Δόμησης, Ενεργειακός Επιθεωρητής και Τεχνικός Ασφαλείας. 
Ενδεικτικά σημαντικά έργα:
-Συμμετοχή στη μελέτη, σχεδίαση και ολοκλήρωση τμήματος της Μονής Ιβήρων, σε συνεργασία με την ΜΑΚΤΕ Ε.Π.Ε.
-Συμμετοχή στη μελέτη "Αποκατάσταση και Ανάδειξη διατηρητέου Μνημείου (Καμάρας) στην συμβολή της περιφερειακής τάφρου με το ελαιόρεμα στη Δ.Ε. Πυλαίας".
-Συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης για το σχεδιασμό της διαμόρφωσης της βόρειας πλευράς του εντός περιβόλου περιβάλλοντος χώρου του Ιερού Ναού της Αχειροποιήτου στη  Θεσσαλονίκη και την εγκατάσταση σε αυτόν υπαίθριας έκθεσης μαρμάρινων αρχιτεκτονικών μελών.
- Συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης για τις εργασίες συντήρησης και βελτίωσης υποδομών του περιβάλλοντος χώρου της Ιεράς Μονής Βλατάδων.
 

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.