Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Στα σκαριά» η σύσταση DMO στην Κέρκυρα

Σαν Τζιάκομο
24 Nov 2018 / 17:24
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Σύσκεψη της επιτροπής τουριστικής προβολής και φορέων τουρισμού στο ιστορικό δημαρχείο Σαν Τζιάκομο

ΚΕΡΚΥΡΑ. Συνεδρίασε την Πέμπτη στο ιστορικό δημαρχείο Σαν Τζιάκομο η επιτροπή τουριστικής προβολής υπό την προεδρία του αντιδημάρχου Τουρισμού Βασίλη Καββαδία. Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν το ξεκίνημα της διαδικασίας σύστασης ενός Οργανισμού Διαχείρισης Προορισμού, πάγιο αίτημα πολλών επαγγελματιών του κλάδου για δεκαετίες.

Συγκεκριμένα τα προς συζήτηση θέματα ήταν:
1) Αποτίμηση της τουριστικής παρουσίας της Κέρκυρας κατά το τρέχον έτος.
2) Συζήτηση-Πρόταση για τη δημιουργία DMO Κέρκυρας (Destination Management Organization)
3) Συζήτηση για προετοιμασία του Σχεδίου Προγράμματος Δράσεων Τουριστικής Προβολής του Δήμου Κέρκυρας για το Έτος 2019.

Η συνεδρίαση ήταν διευρυμένη με τους υπόλοιπους θεσμικούς φορείς που ασχολούνται με τον τουρισμό (χωρίς δικαίωμα ψήφου), ώστε η  τουριστική πολιτική να διαμορφώνεται από το σύνολο των παραγωγικών δυνάμεων

Οι φορείς που συμμετείχαν

Οι τοπικοί φορείς της επιτροπής τουριστικής προβολής που συμμετείχαν ήταν οι: Ένωση Ξενοδόχων Κέρκυρας, η ΟΕΒΕΚ, η Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων, ο Σύνδεσμος Ναυτικών Πρακτόρων, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Κέρκυρας (AOCTA). Συμμετείχε επίσης ο Κώστας Τσουμάνης, ως εμπειρογνώμονας.Στη σύσκεψη κλήθηκαν αλλά δεν συμμετείχαν οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Κέρκυρας και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου.Επίσης 

Παράλληλα στην συνάντηση παρευρέθηκαν για ενημέρωση, πολλοί άλλοι εκπρόσωποι φορέων που εμπλέκονται με τον τουρισμό: Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο, η Λέσχη Αρχιμαγείρων, η FED HATTA, ο Εμπορικός Σύλλογος Κέρκυρας, η Ένωση Διευθυντών Ξενοδοχείων. Κλήθηκαν αλλά δεν συμμετείχαν η Ένωση Διπλωματούχων Ξεναγών Δυτ. Ελλάδος, ο ΟΛ.ΚΕ. και το Σωματείο Ιδιοκτητών Τουριστικών Λεωφορείων.

Η πρόταση προς διαβούλευση της Δημοτικής Αρχής ήταν η δημιουργία Αναπτυξιακής Εταιρείας του Δήμου Κέρκυρας, σύμφωνα με το άρθρο 183 παρ. 1 του νόμου ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ I, σκοπός της οποίας θα είναι η διαχείριση του τουριστικού – πολιτιστικού προϊόντος της Κέρκυρας, με τη συμμετοχή ως μετόχων του Ιονίου Πανεπιστήμιο, των Επιμελητηρίων και των παραγωγικών φορέων του τόπου.

Η Επιτροπή Τουριστικής Προβολής ψήφισε ομόφωνα υπέρ της πρότασης.

Η εμπειρία των άλλων

Οργανισμό Διαχείρισης Προορισμού (Destination Marketing Organization - DMO), έχουν συστήσει μέχρι στιγμής τρεις πόλεις στην Ελλάδα, η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και η Καλαμάτα, γι΄αυτό και αποφασίστηκε, επίσης ομόφωνα, να προσκληθούν στην Κέρκυρα εκπρόσωποι των φορέων αυτών και να διοργανωθεί μια ημερίδα, που θα αποτελέσει πεδίο ενημέρωσης για την έως σήμερα εμπειρία τους. 
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.