Τρίτη 16.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Focus στα Μέσα Ενημέρωσης της ελληνικής περιφέρειας

Περιφερειακός Τύπος
19 Nov 2018 / 16:14
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

ΝΑΥΠΛΙΟ. Πάνω από 150 εκδότες εφημερίδων και περιοδικών όλης της χώρας έδωσαν το «παρών» στο Συνέδριο με τίτλο «Οι προκλήσεις και το μέλλον του Περιφερειακού και Κλαδικού Τύπου»,

που έγινε στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας το περασμένο Σαββατοκύριακο.
Το Συνέδριο διοργάνωσαν για δεύτερη χρονιά από κοινού ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων (ΣΗΠΕ), η Ένωση Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου (ΕΔΙΠΤ) και η Ένωση Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου (ΕΙΕΤ), με τη στήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Με καίρια ερωτήματα να ζητούν επιτακτικές απαντήσεις, ειδικοί επιστήμονες, καταξιωμένοι εκδότες, δημοσιογράφοι, διαφημιστές και νομικοί “φώτισαν” πτυχές του κλάδου που κλυδωνίζεται τα τελευταία χρόνια από την επέλαση της νέας τεχνολογίας, την οικονομική κρίση και αποσταθεροποιητικές νομοθετικές πρωτοβουλίες, με κυριότερη όλων την επιβολή της υποχρεωτικής εισφοράς 2% επί του τζίρου των εκδοτικών επιχειρήσεων υπέρ του ΕΔΟΕΑΠ.
Ζητήματα στην αιχμή της επικαιρότητας κράτησαν αμείωτη την προσοχή των συνέδρων: η νέα εποχή της δημοσιογραφίας στο ψηφιακό περιβάλλον, τα πνευματικά δικαιώματα και η «λεηλάτηση» τους, τα fake news, οι νέες συνήθειες του Έλληνα ως καταναλωτή ειδήσεων, επιχειρηματικότητα και ποιότητα.


Ο εκδότης της Καθημερινής Ενημέρωσης Γιώργος Κατσαΐτης μίλησε για την «Οικονομία της δημοσιογραφίας και την αξία του δημοσιογραφικού περιεχομένου στη νέα εποχή»

Η συζήτηση έχει ανοίξει για τα καλά και σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ο Περιφερειακός Τύπος και η στενή του σχέση με τις τοπικές κοινωνίες είναι αυτό που αποδεικνύεται το συγκριτικό του  πλεονέκτημα έναντι των μέσων ενημέρωσης του κέντρου. Η επαφή των εκπροσώπων του τύπου της περιφέρειας, δημιουργεί συνθήκες όσμωσης στην κατεύθυνση της βελτιστοποίησης πρακτικών με στόχο τη σταθεροποίηση σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο τοπίο.

Αυτές τις προκλήσεις υπογράμμισαν και οι Πρόεδροι των Ενώσεων, Ευάγγελος Αθανασίου (ΣΗΠΕ), Μιχάλης Σαββάκης (ΕΔΙΠΤ) και Αντώνης Μουντάκης (ΕΙΕΤ), οι οποίοι αναφέρθηκαν στις προσπάθειες που καταβάλλουν από κοινού οι Ενώσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου, εστιάζοντας στα πλήγματα που δέχεται τα τελευταία χρόνια ο Περιφερειακός και Κλαδικός Τύπος της χώρας.
Την Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης Γεώργιος Φλωρεντής, την κήρυξη του Συνεδρίου έκανε ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο Γιάννης Ανδριανός, Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, ο Γιάννης Μανιάτης, Βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και ο Γιώργος Πινάτσης εκ μέρους του ΚΚΕ.

ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΚΕΡΕΚΟΥ

Απόφοιτος του Τμήματος Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Δημοσιογράφος στην Εφημερίδα «Καθημερινή Ενημέρωση», στον ιστότοπο enimerosi.com και στο EN-The Magazine. Έχει λάβει τιμητική διάκριση από το Ίδρυμα Προαγωγής της Δημοσιογραφίας Αθ. Μπότση για την ευαισθητοποίηση του κοινού στη Δωρεά Οργάνων.