Σάββατο 20.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Στο... σφυρί του Sotheby’s, αρχοντικά Μάντζαρου και Κουρκουμέλη!

ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ
17 Nov 2018 / 14:15

ΚΕΡΚΥΡΑ. Προς πώληση, στο τμήμα real estate του οίκου, μαζί με άλλα έξι εμβληματικά κτίσματα.

Στο... σφυρί, το αρχοντικό της οικογένειας του Νικολάου Χαλικιόπουλου- Μάντζαρου, στην Κέρκυρα.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της i-efimerida, το 700 τ.μ. και ηλικίας 200 ετών, αναλλοίωτο «Secret Garden» αρχοντικό (τυπικό κερκυραϊκό, κατά τα πρότυπα της ιταλικής υπαίθρου της εποχής), στο Γαστούρι, είναι μία απ’ τις, συνολικά, οκτώ ιστορικές κατοικίες στην Ελλάδα, που διατίθεται προς πώληση απ’ το τμήμα real estate του διεθνούς φήμης οίκου δημοπρασιών, «Sotheby’s».
Μεταξύ των οποίων, εντοπίζουμε και άλλη μια κερκυραϊκή περίπτωση: το αρχοντικό Antico Rosso της διακεκριμένης οικογένειας Κουρκουμέλη, του 17ου αιώνα. Στην Άφρα...
Συνολικά, οι τιμές πώλησης των οκτώ εμβληματικών οικιών κυμαίνονται από 850.000 – 8,5 εκατ. ευρώ., ενώ στην ίδια λίστα εντοπίζουμε ακόμη:
√ ... την οικία της οικογένειας Μιαούλη (748 τ.μ., έξι υπνοδωμάτια), στην Ύδρα, η οποία κατασκευάστηκε το 1808 σε σχέδια βενετσιάνων αρχιτεκτόνων ύστερα από πρόσκληση του ιδίου (έχει μοναδικές τοιχογραφίες και ζωγραφισμένες οροφές, καθώς και βικτωριανά μπάνια),
√ ... την οικία της οικογένειας Λεωνίδα στις Σπέτσες, τα μέλη της οποίας συμμετείχαν ενεργά στην Επανάσταση του 1821,
√ ...ένα αρχοντικό τεσσάρων αιώνων στην Πάτμο, η ανακαίνιση του οποίου, από ειδικό τεχνίτη, διήρκεσε επτά χρόνια,
√ ... ένα αρχοντικό στη Λίνδο της Ρόδου, που χτίστηκε το 1600, √ ... μια πολυτελή κατοικία του 18ου αιώνα στην Ύδρα,
√ ... έναν βενετσιάνικο πύργο κοντά στο Ρέθυμνο, χαρακτηρισμένο ως μνημείο από το υπουργείο Πολιτισμού.
Σημειώνουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, με τη διαρροή της λίστας, δεν έλειψε η άμεση αντίδραση. Με πιο χαρακτηριστική περίπτωση αυτή του Δήμου Ύδρας, που, καταπώς διαβάζουμε στα τοπικά Μέσα, «ο Δήμος Υδρας με επιστολή του απευθύνει έκκληση στο Δημόσιο να αγοράσει το κτίσμα ώστε να διασωθεί ένα σημαντικό κομμάτι της Ιστορίας της χώρας.»