Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

«Απολογητικό το ύφος Γαλιατσάτου», κατά τον Σπύρο Σπύρου

ΣΠΥΡΟΥ
15 Nov 2018 / 18:30

Τα συμπεράσματα του επικεφαλής της «Νέας Ιονίου Πολιτείας» απ’ τη Συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο συμπέρασμα περί μη αξιοποίησης του 5ου ΕΣΠΑ, «καθώς σε μεγάλο του μέρος δεν υπάρχουν προτάσεις και έργα προς υλοποίηση» και «απολογητικού ύφους Γαλιατσάτου» κατέληξε, απ’ την πλευρά του, ο Σπύρος Σπύρου, μετά τη Συνεδρίασης της Επιτροπής Παρακολούθησης του Π.Ε.Π. Ιονίων Νήσων 2014-2020.
Ο επικεφαλής της «Νέας Ιονίου Πολιτείας», παρών στις εργασίες, αφού έκανε λόγο για πολλές απουσίες από πλευράς των τακτικών μελών των παραγωγικών φορέων, μίλησε για κίνηση των προγραμμάτων «σε θολό τοπίο» - ενώ «θα μπορούσαν να παίξουν ουσιαστικό, αναπτυξιακό ρόλο για τα νησιά μας».
Ο κ. Σπύρου εστίασε κυρίως στις (επισημανθείσες) πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες που απαιτούνται για την εκτέλεση - ολοκλήρωση του έργων του προγράμματος και στην αδυναμία των δικαιούχων να «ωριμάσουν» τα αιτήματά τους, για να μπορούν να τα υποβάλλουν εγκαίρως. Ώστε, κατόπιν, να ενταχθούν, δημοπρατηθούν, συμβασιοποιηθούν και, τελικώς, εκτελεστούν.
«Φάνηκε ότι η πρόοδος υλοποίησής του υστερεί, η πορεία επίτευξης των στόχων είναι αργή, ενώ σε ορισμένους άξονες υπάρχει μηδενική απορρόφηση πόρων» τόνισε. Χαρακτηρίζοντας «επιβεβλημένη» την επιτάχυνση εφαρμογής του προγράμματος.
Όπως σημείωσε, το 5ο ΕΣΠΑ θα ολοκληρωθεί στην επόμενη θητεία του Περιφερειακού Συμβουλίου. «Ήδη, δε, έχει ξεκινήσει στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η συζήτηση για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2021-2027, η σύνταξη της οποίας θα ξεκινήσει από το 2019.» Kρούοντας, παράλληλα, τον… κώδωνα: «Η επόμενη προγραμματική περίοδος θα είναι μειωμένη κατά 10% σε πόρους, τόσο σε ότι αφορά το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, όσο και τον αγροτικό τομέα και απαιτείται άριστη οργάνωση, προετοιμασία και πολύ δουλειά για να μην χαθούν πόροι. Τα Ιόνια νησιά πρέπει να είναι έτοιμα γι' αυτό…»