Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η πρόταση μετατροπής αποβλήτων σε ενέργεια

Gareth Morgan
13 Nov 2018 / 10:31

Γράφει ο Gareth Morgan

Η πρόταση αποβλήτων για ενέργεια στην Κέρκυρα είναι πολύ απλή. Προτείνεται να εισαχθούν δέκα μονάδες καύσης για την απόρριψη οποιωνδήποτε αστικών αποβλήτων που δεν μπορούν, για οποιονδήποτε λόγο, να ανακυκλωθούν.
Κάθε μηχάνημα μπορεί να επεξεργαστεί μέχρι και 20 τόνους την ημέρα, έτσι ώστε να μην χρειάζεται πλέον να σπαταλιέται χώρος υγειονομικής ταφής.
Το μικρό κατάλοιπο 3% έχει τη μορφή χρήσιμης τέφρας, η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή προϊόντων από σκυρόδεμα ή οδοστρώματα, καθώς και χρήσιμα μέταλλα που μπορούν να ανακτηθούν εύκολα.
Οι εκπομπές είναι 1000 φορές καθαρότερες από ό, τι από μια σόμπα ξύλου και υπερβαίνουν όλα τα σημερινά και τα μελλοντικά ευρωπαϊκά πρότυπα εκπομπών. Η διαδικασία είναι επίσης πλήρως συμβατή με το νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων ( Σεπτέμβριος 2015).
Οι μονάδες θα τοποθετηθούν στους χώρους υγειονομικής ταφής έτσι ώστε να μπορούν να καθαρίσουν σταδιακά τα σκουπίδια το χειμώνα και να γίνει αποκατάσταση σε χώρους πρασίνου. Ορισμένες μονάδες μπορούν επίσης να εγκατασταθούν, σε χώρους όπου η ενέργεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ζεστό νερό, ατμό ή ηλεκτρικό ρεύμα για οικιακή ή βιομηχανική χρήση.
Ένα καθαρό νησί θα έκανε πολύ πιο εύκολη την ανακύκλωση και όσο θα αυξάνεται αυτή, οι μονάδες μπορούν να μεταπωληθούν ή να μισθωθούν σε άλλες περιοχές στην Ελλάδα με παρόμοια προβλήματα. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα που δεν χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα.
Η πρόταση μπορεί εύκολα να πληρωθεί από τα χρήματα που έχουν ήδη διατεθεί για διαχείριση  αποβλήτων στην Κέρκυρα και θα ανήκουν και θα λειτουργούν από το Δήμο, ενώ ο κατασκευαστής θα παρέχει συντήρηση και εκπαίδευση του προσωπικού.
Το σύνολο του έργου μπορεί να ολοκληρωθεί σε 24 εβδομάδες, με την πρώτη μονάδα να παραδίδεται σε 6 εβδομάδες.