Τετάρτη 24.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Νικητής ο Π. Γιαννάκας στον Α΄ Πανελλήνιο Διαγωνισμό Σολίστ «Ιωάννης Καποδίστριας»

Πανελλήνιος Διαγωνισμός Σολίστ
11 Nov 2018 / 12:38

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με την τελική φάση που διεξήχθη στην Ιόνιο Ακαδημία το Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2018,

ολοκληρώθηκε ο Α΄ Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκτέλεσης Μουσικού Οργάνου «Ιωάννης Καποδίστριας», που διοργάνωσε η Φιλαρμονική «Καποδίστριας».
Στην αυτή τελική φάση του διαγωνισμού συμμετείχαν συνολικά πέντε νέοι μουσικοί (τρεις με κλαρινέτο και δύο με τρομπόνι). Όλοι τους ερμήνευσαν το αντίστοιχο κονσέρτο Nikolai Rimsky-Korsakov για το όργανό τους, με τη συνοδεία του Μουσικού Σώματος της Φιλαρμονικής «Καποδίστριας», υπό την διεύθυνση του αρχιμουσικού Δημήτρη Παπικινού, στον οποίον άνηκε και η ιδέα διοργάνωσης του διαγωνισμού αυτού. Οι πέντε αυτοί φιναλίστ προέκυψαν από τις δύο πρώτες φάσεις του διαγωνισμού, που ήταν επίσης ανοιχτές και διεξήχθησαν την Τετάρτη 7 και την Πέμπτη 8 Νοεμβρίου. Επελέγησαν ανάμεσα σε έντεκα συνολικά διαγωνιζόμενους, εκ των οποίων έξι κλαρινετίστες και πέντε τρομπονίστες (δεν υπήρξε κάποια συμμετοχή στην κατηγορία του όμποε, που επίσης είχε προκηρυχθεί).

Τελικός νικητής αναδείχθηκε δικαίως ο Παναγιώτης Γιαννάκας με όργανο το κλαρινέτο, αποσπώντας και το σχετικό χρηματικό έπαθλο που συνόδευε το α΄ βραβείο. Την δεύτερη και τρίτη θέση κατέλαβαν ο Χρήστος Γιάκκας (τρομπόνι) και ο Αλέξανδρος Βλάχος (κλαρινέτο), αντίστοιχα. Το δε βραβείο που προήλθε από την ψηφοφορία των μουσικών της Φιλαρμονικής «Καποδίστριας», απέσπασε επίσης ο Παναγιώτης Γιαννάκας. Οι άλλοι δύο φιναλίστ (Παναγιώτης Γιοχάλας – κλαρινέτο, Γιάννης Κόκκορης – τρομπόνι) έλαβαν αναμνηστικούς επαίνους.

Την πρόκριση στην τελική φάση, όπως και τα τελικά αποτελέσματα, εξέδωσε εννεαμελής κριτική επιτροπή αποτελούμενη από τους Βύρωνα Φιδετζή (πρόεδρος της επιτροπής), Σωκράτη Άνθη, Κώστα Αυγερινό, Δημήτρη Κίτσο, Σπύρο Μουρίκη, Γιάννη Οικονόμου, Σπύρο Προσωπάρη, Σπύρο Τζέκο και Σπύρο Φαρούγγια. Τέλος, προαναγγέλθηκε και η διεξαγωγή του Β΄ Πανελλήνιου Διαγωνισμού Εκτέλεσης, για το 2020.