Πέμπτη 28.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Εισαγγελέας στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης

ΧΥΤΑ Λευκίμμης
07 Nov 2018 / 18:59

Μαζί τους και ο γραμματέας του Συλλόγου Αλεύχιμον Γιάννης Πανδής.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Κλιμάκιο της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων παρουσία εισαγγελικής λειτουργού, έκαναν την Τετάρτη αυτοψία στο ΧΥΤΑ Λευκίμμης, ώστε να διαπιστωθεί η κατάσταση που επικρατεί με τα δεματοποιημένα απορρίμματα που έχουν εναποτεθεί προερχόμενα από τον ΧΥΤΑ Τεμπλονίου. Μαζί με το κλιμάκιο στο χώρο του ΧΥΤΑ μπήκε και ο γραμματέας του Συλλόγου Αλεύχιμον Γιάννης Πανδής.
Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη αυτοψία επιθεωρητών περιβάλλοντος έχει γίνει τον Αύγουστο και είχε διαπιστώσει σοβαρά προβλήματα στη διαχείριση των δεμάτων, την παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων και άλλες παραλείψεις ασφαλείας, έκθεση η οποία είχε επιφέρει χρηματικό πρόστιμο 8.000 ευρώ και υποχρέωση προς συμμόρφωση. 
Την προηγούμενη μέρα, είχε επισκεφθεί το ΧΥΤΑ ο Νίκος Καλόγερος, δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και μέλος του Συνδέσμου Καθαριότητας συνοδευόμενος από υπηρεσιακό παράγοντα. Μετά την επίσκεψή του ο Νίκος Καλόγερος ανακοίνωσε:

Σήμερα 06/11/2018 πραγματοποίησα την  3η αυτοψία στο χώρο του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ Νότου, συνοδευόμενος από τον τεχνικό Δ/ντη κ Κορωνακη, κατ' εφαρμογή των δεσμεύσεων της παράταξης μας "ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ" ότι θα παρακολουθούμε στενά και σε κάθε βήμα το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων.
 Αρχικά αφού ενημερώθηκα για την εξέλιξη της εργολαβίας προχώρησα σε αυτοψία στον χώρο.  Συνοπτικά διαπιστώθηκαν ότι:
α)  Υπήρχαν σωροί από χώματα στον χώρο δίπλα και πίσω από τις δεξαμενές συγκέντρωσης στραγγιδιων. Σε αρκετά σημεία τους υπήρχαν ανακατεμένα κομμάτια από μπάζα.  Σε ερώτηση μου προς τον Δ/ντη όσον αφορά "τα μπάζα"  πηρά την απάντηση ότι θα τα απομακρύνουν μετά το πέρας όλων των εργασιών.
β)  Έχει γίνει μερική απομάκρυνση των ανοιγμένων δεμάτων ενώ παράλληλα έχει γίνει τοποθέτηση των υπολοίπων στο κύτταρο.
γ)  Στους δύο πυρήνες των "κυττάρων" είχε τοποθετηθεί υλικό αποστράγγισης. Όμως στο πρώτο σημείο υπήρχε συγκέντρωση νερού. Σε σχετική ερώτηση ο Δ/ντης απάντησε ότι έχει κλειστές τις βάνες αποστράγγισης καθότι το έργο αποκατάστασης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη.
δ)  Μεγάλο μέρος του Μηχανολογικού εξοπλισμού έχει αντικατασταθεί, καθώς κ οι ζημιές των κτιρίων είχαν επιδιορθωθεί.
 Τέλος i) Έθεσα το θέμα που επανειλημμένα έχει θέση η παράταξη μας,  για επίσκεψη στο χώρο, από εκπροσώπους των κατοίκων της Λευκίμμης και των φορέων τους, προκειμένου να παρακολουθούν τις εξελίξεις και να υπάρχει διαφάνεια και ανοιχτή διαβούλευση με ειλικρίνεια και ενημέρωση.
ii)Το ζήτημα της μόνιμης επιστασίας του χώρου.
iii)κ κλείνοντας ζήτησα να γίνει συλλογή όλων των απορριμμάτων που έχουν βγει από τα δέματα και να επανεπεξεργαστούν.

Ο Αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κέρκυρας και μέλος του φορέα καθαριότητας από την παράταξη ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣ Καλόγερος Νικόλαος
.