Παρασκευή 19.04.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Υποδομές, εξωστρέφεια και… νέα φιλοσοφία!

ΔΗΠΕΘΕ
07 Nov 2018 / 15:27
ΗΛΙΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Οι βασικοί πυλώνες της νέας –«εσωτερικής» και «εξωτερικής»- φιλοσοφίας του ΔΗΠΕΘΕ.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Εξωστρέφεια στις συνθήκες παραγωγής (προς εξασφάλιση διαφορετικών τρόπων παραγωγής και προβολής έργων, προσέλκυση συμπαραγωγών η χορηγών κ.λπ.) και κατάκτηση της εμπιστοσύνης από τοπική κοινωνία και θεσμούς (προς διασφάλιση στήριξης και ανταποδοτικού οφέλους)… Η προϋπόθεση; Ευελιξία και έξυπνες λύσεις…
Ιδού, συνοπτικά, η προγραμματική «χάρτα» του «νέου ΔΗΠΕΘΕ», καταπώς κατατέθηκε επίσημα, σε συνέντευξη Τύπου – παρουσίαση προγράμματος, στο Δημοτικό Θέατρο. Με βασικές ομιλήτριες την πρόεδρο του ΔΣ, Ευαγγελία Ράντου και την καλλιτεχνική διευθύντρια, Βαρβάρα Δούκα.
Οι δύο κυρίες, δεν παρέλειψαν να επισημάνουν τις μεγάλες, αντικειμενικές δυσκολίες του όλου έργου (γραφειοκρατικές, οικονομικές, τα, σε επίπεδο καλλιτεχνικής παραγωγής, απόνερα του διαστήματος δίχως καλλιτεχνική διεύθυνση…). Εστιάζοντας κυρίως στο κομμάτι της ελλιπέστατων υποδομών (έλλειψη χώρων για παραστάσεις, πρόβες, εργαστήρια κ.λπ.).
«Προβλήματα, που, εάν δεν λυθούν, το ΔΗΠΕΘΕ δεν θα μπορέσει να ανθήσει», όπως τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Ράντου. Αποκαλύπτοντας, πάντως, έστω και δίχως λεπτομέρειες, πως υπάρχει ήδη κινητικότητα ως προς το ζήτημα «της στέγης»
Σε επίπεδο «εγχώριας καλλιτεχνικής δράσης», η νέα φιλοσοφία, «ζητεί»: πάντρεμα παράδοσης με σύγχρονες τάσεις… διαμόρφωση μιας πρωτότυπης δραματουργίας, μέσα από φόρμες «συνομιλίας» κλασικού με σύγχρονο και τοπικού με παγκόσμιο… μίξη παραστατικών τεχνών - τεχνολογία - νέα μέσα… ανάδειξη του κερκυραϊκού τοπίου σε χώρο παράστασης… ένωση, γύρω του, του καλλιτεχνικού ιστού, σ’ ένα «δυναμικό ανσάμπλ» καλλιτεχνικής παραγωγής…
Ενώ, με τη λέξη «εξωστρέφεια» να επιστρέφει τακτικά, το «εκτός νησιού» οργανόγραμμα εστιάζει σε δύο κεντρικούς πυλώνες:
•Συσπείρωση, πλην των εντόπιων, των πολιτιστικών δυνάμεων όλης της Περιφέρειας.
•Διασφάλιση «συμμαχιών» και συμπαραγωγών με θέατρα και θεσμούς εντός κι εκτός Ελλάδος.
Σ’ αυτό το πλαίσιο, κατεγράφησαν… •«Ήδη προχωράμε στην εκτέλεση δύο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (Ελλάδα – Αλβανία και, σύντομα, Ελλάδα- Ιταλία), τα οποία (σ.σ. τα “έτρεξε”, αρχικά, το προηγούμενο ΔΣ) θ’ αποτελέσουν την ευκαιρία συμμετοχής του ΔΗΠΕΘΕ, όχι μόνον σε αμιγώς καλλιτεχνικές δράσεις, αλλά σε δράσεις που θ’ αναδείξουν τη σημασία της επικοινωνίας του καλλιτεχνικού προϊόντος με τον παραγωγικό ιστό, τις νέες θέσεις εργασίας, την καινοτομία - εφευρετικότητα, τη μάθηση και τη νεωτερικότητα».
•Με τη βοήθεια Δήμου - ΠΙΝ, «το ΔΗΠΕΘΕ ξαναμπαίνει στην πρώτη γραμμή των επιδοτούμενων ΔΗΠΕΘΕ, ολοκληρώνοντας τις υποχρεώσεις του βάσει της τριετούς Προγραμματικής με το Υπουργείο Πολιτισμού».
•Ταυτόχρονα, «με γρήγορα αντανακλαστικά», έπαιξε ρόλο στο θεσμό των Ετήσιων Επιχορηγήσεων, εκ μέρους του ΥΠ.ΠΟ., σε σχήματα του Ελεύθερου Θεάτρου, καταθέτοντας ήδη απ’ τις 15 Μαϊου, συμπαραγωγή με θεατρικό οργανισμό της Αθήνας, ο οποίος έλαβε επιδότηση για την παραγωγή «Τα Κακορίζικα» (αναλυτικά, αλλού).
•Συζήτηση, αυτές τις μέρες, της συμπαραγωγής με το Φεστιβάλ Αθηνών, καθώς και η συμμετοχή σε επιδοτούμενο σχήμα, για να παίξει στη Μικρή Επίδαυρο.
•Συν, βεβαίως, την (απ’ τον Απρίλιο) συμμετοχή στο Δίκτυο της Εγνατίας, με στόχο συνεργασίες, ανταλλαγές παραγωγών, συμπαραγωγές κ.λπ. μεταξύ των ΔΗΠΕΘΕ του άξονα της Εγνατίας Οδού, από Κέρκυρας μέχρι Αλεξανδρούπολη.
ΗΛΙΑΣ ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ

Γεννήθηκε στην Κέρκυρα το 1978. Πτυχιούχος Φιλολογίας (Φιλοσοφική Σχ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 2001) και δημοσιογραφίας (New York College, 2002), θήτευσε επί 12ετία στην Αθήνα, με κύριες αναφορές τις εφημερίδες Αθλητική Ηχώ (2001-’08) και Εξέδρα / Δ.Ο.Λ. (2008-‘11) συν σειρά συνεργασιών με ιστοσελίδες και περιοδικά. Επιστρέφοντας Κέρκυρα, διετέλεσε υπεύθυνος Γραφείου Τύπου στις ΠΑΕ ΑΟ Κέρκυρα και ΑΟ Κασσιώπης (Super League). Συνδημιουργός και αρχισυντάκτης των ιστοσελίδων Corfusports (2011) και Corfustories (2020), της εφημερίδας Corfupress / Corfusports (2016) και των free press mag. Corfu Magazine (2017) και Corfu Stories (2018), μετά τη συνεργασία του με την Καθημερινή Ενημέρωση (2019-’20), επέστρεψε στον όμιλο Ενημέρωση το ’21, λόγω… ΕΝ-The Magazine. Eίναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και του ΠΣΑΤ (βραβείο «Χρ. Σβολόπουλος», 2010).