Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Οδός Γιαννούλη στο Βελιγράδι: Στην τελετή ονοματοδοσίας ο Δήμαρχος Κέρκυρας (photos)

Γιάννης Γιαννούλης
06 Nov 2018 / 09:16

Ο Κερκυραίος Γιάννης Γιαννούλης τιμήθηκε από το Δήμο Βελιγραδίου για την προσφορά του στο σερβικό στρατό κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

ΚΕΡΚΥΡΑ. Στο Βελιγράδι μετέβη την περασμένη εβδομάδα,  έπειτα  από πρόσκληση του Δημάρχου Βελιγραδίου Ζόραν Ραντόιτσιτς, ο Δήμαρχος Κέρκυρας Κώστας Νικολούζος προκειμένου να παρευρεθεί σε τελετή κατά την οποία δόθηκε σε δρόμο της περιοχής Βόζντοβατς το όνομα του Γιάννη Γιαννούλη. Ο Γιαννούλης τιμήθηκε από το Δήμο Βελιγραδίου για την προσφορά του στο σερβικό στρατό κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο Ιωάννης Γιαννούλης

Διεσώθη στη συλλογική μνήμη ως μια απ’ τις εντόπιες φιγούρες που συνέδραμαν γενναία στην εν γένει ανθρωπιστική αρωγή των Κερκυραίων προς τους Σέρβους του ’16. Ο Γιαννούλης ήταν ένας ταπεινός αγρότης από τη νότια Κέρκυρα, ο οποίος διέθεσε τα χωράφια του για την ταφή των Σέρβων στρατιωτών, παρά το γεγονός ότι η καλλιέργειά τους, αποτελούσε τη μοναδική πηγή εσόδων του. Το εντυπωσιακό; Αρνήθηκε να τα καλλιεργήσει ακόμη κι αργότερα (1939), όταν, πια, οι σοροί μεταφέρθηκαν στο Μαυσωλείο του Βίδου!
Στον Άγ. Ματθαίο, αργότερα, στήθηκε μνημείο.

Η τελετή στο Βελιγράδι

Η ονοματοδοσία  πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 31 Οκτωβρίου  στο πλαίσιο  κεντρικών εκδηλώσεων αφιερωμένων στην απελευθέρωση του Βελιγραδίου κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο με τίτλο «Ημέρες Απελευθέρωσης».
Ο κ. Νικολούζος  συναντήθηκε στο Δημαρχείο με τον κ. Ραντόιτσιτς και κατέθεσε στεφάνι στο οστεοφυλάκιο των Υπερασπιστών του Βελιγραδίου, ενώ παραβρέθηκε στην τελετή της Ένωσης Απογόνων Σέρβων Πολεμιστών 1912 - 1920.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες εδώ