Παρασκευή 29.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Διάλεξη Αστρονομικής «Προσκαλώντας την επιστήμη σε γεύμα»

Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας
01 Nov 2018 / 14:19
Ελένη Κορωνάκη

ΚΕΡΚΥΡΑ. Η Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας διοργανώνει διάλεξη με θέμα: «Προσκαλώντας την επιστήμη σε γεύμα». Ομιλητής: Σπύρος Γεωργαράς

Φυσικός MSc  
Η διάλεξη θα δοθεί  την Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2018 στις 21:00 στο αμφιθέατρο του Ιονίου Πανεπιστημίου, Ι. Θεοτόκη 72 (πρώην Αβραμίου)  με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.  
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε στα τηλέφωνα:   6978831840 κ. Σωκράτη Λινάρδο και  6944366010 κ. Κώστα Παπαδάτο

Η φύση της επιστήμης και η επιστήμη της φύσης
 
Ζούμε σε μια εποχή που η επιστήμη και οι εφαρμογές της καθορίζουν σημαντικά την καθημερινότητα μας. Η επιστήμη είναι θεμελιώδης συνιστώσα του πολιτισμού μας. Γέννημα η επιστήμη του κριτικού, του αντιδογματικού και του έλλογα ελεύθερου τρόπου σκέψης, συνέβαλλε και συμβάλλει στην απελευθέρωση του νου από την άγνοια, τις  προκαταλήψεις και τις δοξασίες. Για την επιστήμη δεν υπάρχουν Απόλυτες Αλήθειες, που να εξαιρούνται από τον εμπειρικό έλεγχο και αυτή είναι η βαθύτερη πηγή της δημιουργικότητας της.
 
Στο πρώτο μέρος της διάλεξης θα δούμε ποιες ήταν οι μεγάλες ιδρυτικές ιδέες της επιστήμης, αυτές που επέτρεψαν την τόσο πλούσια συγκομιδή αργότερα και ποια είναι η ουσία του επιστημονικού πνεύματος και της επιστημονικής νοοτροπίας. Το πιο ασυγχώρητο σφάλμα του εκπαιδευτικού συστήματος, και όχι μόνο του ελληνικού, είναι ότι αδυνατεί να μεταφέρει το ορθολογικό, αντιδογματικό και αντιμεταφυσικό πνεύμα της επιστήμης, γι' αυτό και αυτήν ακριβώς την όψη της επιστήμης  ο σύγχρονος άνθρωπος δυσκολεύεται περισσότερο από οτιδήποτε άλλο να αφομοιώσει.
 
Στο δεύτερο μέρος θα επιβεβαιώσουμε την αρχαία ελληνική σκέψη ότι ο κόσμος είναι απλός και γνώσιμος. Θα διαπιστώσουμε ότι βασικές αρχές της σύγχρονης επιστήμης, αρχές που απαντούν σε θεμελιώδη ερωτήματα (όπως για παράδειγμα: ποιες είναι οι βασικές προϋποθέσεις που κάνουν δυνατή την ανάδυση της ζωής σε αυτό το σύμπαν;) είναι απόλυτα προσιτές στην νοημοσύνη του μέσου ανθρώπου. Αρχές που κάθε καλλιεργημένος σύγχρονος  άνθρωπος οφείλει να γνωρίζει.
 
Όπως αναφέρει ο Χόκινγκ στο τελευταίο του βιβλίο που εκδόθηκε μετά τον θάνατο του, η επιστήμη και η επιστημονική κατανόηση είναι ζωτική για το μέλλον της ανθρωπότητας. Το μέλλον μας εξαρτάται από το πόσο καλά καταλαβαίνουμε τι είμαστε, από που προερχόμαστε και από το πόσο κατανοούμε την φύση του κόσμου στον οποίο ζούμε. 

Ελένη Κορωνάκη

Εργάζεται στις Εκδόσεις Ενημέρωση από το 1990 σε θέσεις υψηλής ευθύνης. Ειδικεύεται στις δημόσιες σχέσεις, το ελεύθερο και το καλλιτεχνικό ρεπορτάζ.