Τρίτη 19.03.2024 ΚΕΡΚΥΡΑ

Η «γραμμή» Κοτζιά προς το «Πράττω» για τις ελληνοαλβανικές σχέσεις στη σκιά του θανάτου Κατσίφα

Νίκος Κοτζιάς
01 Nov 2018 / 10:30

Ποιος ωφελείται από τον νεκρό Έλληνα ομογενή στην Αλβανία;

«O βίαιος θάνατος του Κ. Κατσίφα δεν ήταν αναπόφευκτος. Οι αλβανικές αρχές θα έπρεπε να είχαν λάβει μέτρα διαλόγου και κατευνασμού, παρά τις όποιες αντικειμενικές δυσκολίες που συνάντησαν.
Στο παρόν σημείωμα, δεν ενδιαφέρει τόσο αυτά που συζητούνται στα ΜΜΕ, ο θάνατος του Κατσίφα, πώς και γιατί θα έπρεπε και θα μπορούσε να αποφευχθεί, καθώς και η πραγματικά ελλιπής κουλτούρα των αλβανικών θεσμών σε θέματα αντιμετώπισης ανάλογων κρίσεων. Περισσότερο ενδιαφέρει με αφορμή αυτόν τον άδικο θάνατο να επισημάνουμε ορισμένα μακρόχρονα προβλήματα που συνδέονται με την προσπάθεια των πιο σκοτεινών πλευρών του βαθέως κράτους να κρατάνε τη χώρα όμηρο τέτοιων επεισοδίων και να εμποδίζουν την ανάπτυξη των σχέσεων με την Αλβανία. Ειδικότερα:
 
Κύκλοι στην Ελλάδα και την Αλβανία που θέλουν να δυναμιτίσουν τις σχέσεις των δυο χωρών και διαχρονικά αρνούνταν την προσέγγιση και την εξομάλυνση των ελληνοαλβανικών σχέσεων επιχειρούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο το θάνατο του Έλληνα ομογενή στους Βουλιαράτες, μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών του Κωνσταντίνου Κατσίφα με τις ειδικές δυνάμεις της αλβανικής Αστυνομίας.

Εξαιτίας αυτού του σοβαρού γεγονότος, αλλά κυρίως της σπέκουλας που έχει αναπτυχθεί γι’ αυτό από το λόμπι του μίσους στην Ελλάδα και την Αλβανία, αυξάνονται οι κίνδυνοι ακραίων εθνικιστικών εκδηλώσεων τόσο κατά του αλβανικού στοιχείου στην Ελλάδα, όσο και κατά της ελληνικής μειονότητας στην Αλβανία. Το “λόμπι” αυτό, του οποίου βασικός στόχος είναι να εμποδίσει κάθε προσέγγιση Ελλάδας – Αλβανίας, διαθέτει ισχυρούς δεσμούς με παρακρατικούς κύκλους, και όχι μόνο, ένθεν κακείθεν των συνόρων. Στην περίπτωση της χώρας μας, φαίνεται πως έχει ισχυρά ερείσματα, όχι μόνον στους εθνικιστικούς κύκλους και στα κάθε λογής νεοφασιστικά μορφώματα, αλλά και εντός του κρατικού μηχανισμού. Κάτι που προκαλεί σοβαρά ερωτηματικά, αλλά και ανησυχία για ενδεχόμενες προβοκάτσιες που μπορούν να στηθούν με αφορμή τον άδικο θάνατο του Κ. Κατσίφα.
Όλα προειδοποιούν ότι αν δεν υπάρξουν προσεκτικοί χειρισμοί υπάρχει ο κίνδυνος επιδείνωσης των σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, ακόμα και με ραγδαίους ρυθμούς. Να πάνε πίσω χρόνια και να γνωρίσουν σοβαρό πλήγμα οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα τελευταία έτη για την εξομάλυνσή τους. Είναι ολοφάνερο ότι τόσο στα ελληνικά όσο και στα αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης, ακούγονται περισσότερο “πολεμικές ιαχές” παρά ψύχραιμες αναλύσεις. Κάτι που δείχνει ότι οι ακραίοι κύκλοι από τη μια και από την άλλη πλευρά των συνόρων, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν κλίμα έντασης ανάμεσα στις δυο χώρες.

Σε όλα αυτά να προστεθεί το εντυπωσιακό στοιχείο ότι για την Ελλάδα, παρότι το 1996 υπεγράφη το Σύμφωνο Φιλίας, Συνεργασίας και Καλής Γειτονίας ΕλλάδαςΑλβανίας (“Συμφωνία Παπούλια”), εξακολουθεί να ισχύει η εμπόλεμη κατάσταση (εμπόλεμο) ανάμεσα στις δυο χώρες, όπως εξάλλου έχει επισημάνει με παλιότερο έγγραφό (1999 και μετά) του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Ακόμα πιο ενδιαφέρον είναι ότι κύκλοι του ελληνικού Γενικού Επιτελείου Στρατού (ΓΕΣ), σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, φέρονται να έχουν εκφράσει τη θέση ότι το Επιτελείο δεν αναγνωρίζει τα υπάρχοντα ελληνοαλβανικά σύνορα (!).

Ανεξαρτήτως των συνθηκών που οδήγησαν στο θάνατο του Κωνσταντίνου Κατσίφα -κάτι που μένει να διευκρινιστεί με την παραμικρή λεπτομέρεια, δεδομένου ότι οι αλβανικές Αρχές έως τώρα δεν έχουν δώσει επαρκείς διευκρινίσεις- το ακραία εθνικιστικό προφίλ του Έλληνα ομογενούς είναι ιδανικό για να γίνει αντικείμενο εθνικιστικής καπηλείας. Ενδεικτική αυτού του κλίματος, άλλωστε, είναι η δήλωση του Φαήλου Κρανιδιώτη που κάλεσε την ελληνική Πολεμική Αεροπορία να βομβαρδίσει την Αλβανία.

Στις αναρτήσεις που έκανε ο Κ. Κατσίφας στα σόσιαλ μίντια, εκτός από την εμπρηστική εθνικιστική συνθηματολογία του και τις λεκτικές επιθέσεις του κατά των πολιτικών ηγεσιών σε Αθήνα και Τίρανα για τις προσπάθειες της επίλυσης των ελληνοαλβανικών διαφορών τα τελευταία χρόνια, περιλαμβάνεται και σειρά φωτογραφιών, όπου φοράει ελληνική φόρμα παραλλαγής, με ελληνικά εθνόσημα και εθνόσημα με Αγίους, όπως αυτά που καθιέρωσε -προαιρετικά- στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά φορούν κατά κόρον στην “Εθνοφυλακή”, ο υπουργός Άμυνας, κ.Πάνος Καμμένος. Ως γνωστόν, την τελευταία διετία, με την ισχυρή ώθηση του κ. Καμμένου και του αρχηγού του ΓΕΣ, κ. Αλκιβιάδη Στεφανή, επεκτάθηκε θεαματικά ο θεσμός των ταγμάτων Εθνοφυλακής. Σε αυτά μετέχουν πολίτες τους οποίους το υπουργείο Άμυνας φροντίζει να εξοπλίζει καλά και με σύγχρονο οπλισμό. Τάγματα Εθνοφυλακής έχουν σχηματιστεί και στις παραμεθόριες -με την Αλβανία- περιοχές. Όπως είναι γνωστό, επανειλημμένως ελληνικά ΜΜΕ έχουν κάνει λόγο γιαακροδεξιούςκαιχρυσαυγίτικους” πυρήνες στην Εθνοφυλακή, ενώ το θέμα έφτασε και στη Βουλή με ερώτηση βουλευτή τουΠοταμιού”, ο οποίος ρωτούσε ποιοι έλεγχοι προηγούνται της ένταξης στην Εθνοφυλακή και πώς ελέγχεται η χρήση του εξοπλισμού.

Ιδιαίτερης σπέκουλας, βέβαια, τυγχάνει και το σημειολογικό του γεγονότος, ότι δηλαδή το περιστατικό στους Βουλιαράτες Αργυρόκαστρου σημειώθηκε ανήμερα της επετείου της 28ης Οκτωβρίου. Ως γνωστόν, στο μνημείο για τους πεσόντες του ελληνοαλβανικού πολέμου θα πραγματοποιείτο εκδήλωση τιμής, στην οποία παραβρέθηκαν η υπουργός Πολιτισμού, κ. Μυρσίνη Ζορμπά, και η πρέσβης της Ελλάδας στην Αλβανία, κ. Ελένη Σουρανή. Στο μνημείο τοποθετήθηκαν τα οστά των Ελλήνων προσόντων στρατιωτικών που βρέθηκαν κατά τις εργασίες εκταφής, οι οποίες ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο στην περιοχή Ντραγκότ. Η κίνηση αυτή έγινε στο πλαίσιο της εξομάλυνσης των ελληνοαλβανικών σχέσεων που προώθησε τα τελευταία χρόνια ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Κοτζιάς, και η ελληνική κυβέρνηση..

Ιδιαιτέρως σημαντικό είναι ότι τόσο το μνημείο όσο και το χωριό είχαν σημαιοστολιστεί με την ελληνική σημαία. Ως εκ τούτου, οι πρώτες “πληροφορίες” που εμφανίστηκαν, σύμφωνα με τις οποίες ο Κατσίφας εκτελέστηκε επειδή αντέδρασε σε Αλβανούς αστυνομικούς που ήθελαν να κατεβάσουν την ελληνική σημαία, μόνον ως προκλητικά λανθασμένες μπορούν να εκληφθούν, που στόχο είχαν να προκαλέσουν σύγχυση, ανησυχία στην κοινή γνώμη και να προλειάνουν το έδαφος για τυχόν μελλοντικές κινήσεις αποσταθεροποίησης. Όσον αφορά την ταχεία εμφάνιση των αλβανικών ΕΚΑΜ στους Βουλιαράτες, αυτή φαίνεται πως οφείλεται στο ότι ήταν ήδη εκεί κοντά. Κι’ αυτό, λόγω της παρουσίας Ελλήνων και Αλβανών αξιωματούχων στην εκδήλωση. Αντίθετα, κατά τα διάφορα  συνωμοσιολογικά σενάρια στην Ελλάδα, βρίσκονταν εκεί, επειδή το όλο σκηνικό για τη δολοφονία του Κατσίφα ήταν μια  “καλοστημένη από πριν αλβανική προβοκάτσια”».